0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Şubat 2017 Salı 11:50:00 - Güncelleme:21 Şubat 2017 Salı 17:33:00

5 aylık bebeğin böbreklerinden 56 taş çıktı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde tedavi edilen 5 aylık erkek bebeğin böbreklerinden farklı ebatlarda 56 taş çıkarıldı.

 

5 aylık bebeğin böbreklerinden 56 taş çıktı, doktorlar bile şaşırdı.  Ordu'da yaşayan ailesi tarafından rahatsızlanması üzerine hastaneye  götürülen 5 aylık Tolgahan bebek,  buradaki muayenesinin ardından ileri tetkik ve  tedavi amacıyla OMÜ  Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine sevk edildi. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi üroloji kliniğinde Tıp Fakültesi  Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkan Reşorlu'nun yaptığı  tetkiklerde bebeğin her iki böbreğinde de çok sayıda taş bulunduğu belirlendi.

 

  Ameliyat kararı alınmasının ardından Reşorlu ile aynı bölümde öğretim  üyesi Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, bebeği ameliyat ederek böbreklerinden  56 taş çıkardı. Tolgahan bebek, sağlığına kavuşarak hastaneden taburcu edildi.

 

İLERLEYEN YAŞLARDA TEKRARLAYABİLİR 

Doç. Dr. Reşorlu,  yaptığı açıklamada, rahatsızlanan  bebekte böbreklerinde gelişen taşların organ çıkışını tıkaması sonucu böbrek  yetmezliği geliştiğini söyledi. Bebeğin tedavi sürecinin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini  belirten Reşorlu, şunları dile getirdi: "İlk olarak böbrek yetmezliği sorununu çözmek için hastaya stent  yerleştirdik. Kanalı tıkayan taşları kırdık. Ardından Germiyanoğlu hocamız ile  gerçekleştirdiğimiz ameliyatta hastamızın sol böbreğinden 36, sağ böbreğinden ise  20 taş çıkartarak tamamen temizledik. Bebeğin sahip olduğu birtakım genetik  bozukluklar nedeniyle böbreklerinde oluşan çok sayıda taşı başarılı şekilde  çıkardık."

 

 Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu bildiren Reşorlu, "5 aylık  bebekte çok sayıda taş oluşması nadir görülen bir durumdur. Bu tür ameliyatlar  Türkiye'de ve dünyada sınırlı merkezlerde yapılmaktadır." ifadesini kullandı. Çocukluk çağında böbreklerde taş görülmesinin nedenlerinin başında  metabolik ya da anatomik bir gelişim bozukluğu geldiğini aktaran Reşorlu, bu  durumun ilerleyen yaşlarda tekrarlama eğilimi gösterdiğini, bu nedenle takip  edilip koruyucu önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX