0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Temmuz 2018 Pazar 00:00:00 - Güncelleme:29 Temmuz 2018 Pazar 00:00:00

Sırt ağrısı deyip geçmeyin

Herkeste zaman zaman olan sırt ağrısı 3 ayı geçkin süre devam ederse mutlaka nedeni araştırılmalıdır. Bu durum kemik ya da kas erimesi, travma hatta kanser belirtisi bile olabilir.  

Herkeste zaman zaman olan sırt ağrısı 3 ayı geçkin süre devam ederse mutlaka nedeni araştırılmalıdır. Bu durum kemik ya da kas erimesi, travma hatta kanser belirtisi bile olabilir.  

Sırt ağrısı hemen her yaş grubunda görülebilen sıkıntıların başında gelmektedir. Sırt ağrıları kısa süreli olabildiği gibi bazı durumlarda uzun, hatta 3 ayı geçen bir süre de devam edebilmektedir. Sırt ağrıları yaşam boyunca yaygın olmakla beraber tedavilerin yöneldiği alanlar genellikle bel ve boyun ağrıları üzerine olmaktadır. Omurga problemlerine bağlı sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarından daha fazla görülmektedir. Sırt ağrıları sadece sağlık problemi olanlarda değil sağlıklı bireylerde de yaygın olarak görülebilmektedir. 

ERKEN ERGENLİK

Çalışmalar, özellikle kadınlarda, çocuklarda ve ergenlerde torasik sırt ağrısının daha çok görüldüğünü ortaya koymuştur. Kötü ruhsal sağlık durumu ve erken ergenlik  ve yaş geçişi dönemleri  önemli risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Erişkinlerde görülen sırt ağrısı eş zamanlı diğer kas iskelet sistemi sıkıntıları ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede güçlük ile ilişkili bulunmuştur. 

Toraks sinirleri nasıl ağrılı olabilir? 

Torasik sinirlerden herhangi biri, fıtıklaşma ya da sinirin geçtiği kanalın kireçlenmesine bağlı olarak daralırsa, burada bir enflamasyon oluşursa torasik radikülopati denen sinir boyunca ağrılar oluşur. Sinir kökü boyunca yayılan ağrı, karıncalanma, uyuşukluk veya kas güçsüzlüğü ortaya çıkar. Bu belirtiler tipik olarak, etkilenen sinir kökünün konumuna ve işlevlerine göre ortaya çıkar. Örneğin, T3 radikülopatisi (yani sırttaki 3.- 4. omurgalar arasından sinirin sıkışması), üçüncü ve dördüncü kaburgalar arasındaki yol boyunca ilerleyen bir interkostal (kaburgalar arası) sinire dönüşen sinir kökü dalı vasıtasıyla göğsün içine doğru yayılan  ağrılara neden olabilir.

SİNİR İLTİHABI AĞRI YAPAR

Ayrıca, eğer torasik sinirin arkaya doğru giden kolu iltihaplı hale gelirse, ağrı ve diğer fonksiyon kayıpları, iltihabın bulunduğu yerde veya yakınında hissedilebilir. Kaburgalar (interkostal kas) arasındaki şiddetli bir kas gerginliğinin, interkostal sinirin iltihaplı, ağrılı hale gelmesine ve kişinin daha zor nefes almasına neden olabileceği de unutulmamalıdır. Kötü duruş pozisyonu, üst sırt kaslarının daha uzun, daha zayıf ve yorgunluğa ve ağrılığa daha duyarlı hale gelmesine neden olabilir. Genel olarak, üst sırt, idare edebileceğinden daha fazla strese maruz kaldığında, kaslar, bağlar ve tendonlar yıpranır ve eklemler hasar görebilir.

NEDENLERİ 

Travma ve yaralanma: Sırt ağrısı, travma veya ani yaralanma sonucu ortaya çıkabilir veya kötü duruş pozisyonlarına bağlı olarak zaman içinde oluşabilir. Kaza ya da çarpışma bir kaburga ya da omurganın kırılmasına ya da yanlış hizada kaynayarak yer değiştirmesine neden olabilir. Omurilik normal olarak spinal kanal içerisinde korunur. Ancak, bir motorlu taşıt kazası veya ateşli silah yaralanması gibi durumlarda kırılan omurga kemikleri omuriliğe batabilir yada omuriliğin kesilmesine neden olabilir bu durumda omuriliğin kalıcı hasarı söz konusu olur. Genelde felç denilen klinik tablo böyle bir durumdan sonra ortaya çıkar. Omuriliğin kesildiği, hasar gördüğü bölgeden başlayarak ayak parmaklarına kadar his, duyu ve hareket kayıpları oluşur. İdrar  ve dışkılama kontrolü kaybolur. 

Kemik erimesi (osteoporoz): Özellikle kadınlarda kemikler yaşla birlikte zayıflayabilir. Osteoporozu olanlarda, torakal (sırt)omurlar ağrılı hale gelebilecek çökme  kırıklarının gelişmesi daha olasıdır. Sırt ağrısının en yaygın nedeni, kas tahrişleri veya diğer yumuşak doku problemlerinden kaynaklanmaktadır. Bunlar, güçsüzlük, kötü duruş,  bilgisayar başında uzun süre oturmak, sırt çantası kullanmak, aşırı yaralanmalar (tekrar eden hareketler gibi) veya travma ( araba kazası veya spor yaralanmaları ) sonucu olabilir. Kadavralarla yapılan bir çalışmada, boyundaki  omurga darlığı ve sırt (torakal) omurgalarındaki darlık arasında bir ilişki olduğu öne sürülmüştür. Belirti vermeyen sırt fıtıkları nispeten yaygındır ancak bu fıtıklar nadiren şikayetlere neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda sırtta fıtığı olan 1000 hastanın yaklaşık 5 tanesinde belirtiler ortaya çıkmaktadır.  Torasik (sırt) bölgedeki omurgalar,  enflamatuar, dejeneratif, metabolik, infektif ve neoplastik hastalıklar açısından sık tutulan bölgelerin başında gelmektedir. Torasik sırt ağrısı ve fonksiyon bozukluğu, kemik erimeleri (özellikle vertebralardaki  kemik  dokusu kaybına bağlı omurga kırıkları ve kanburluk), ankilozan spondilit(romatizmal hastalık), osteoartrit (kireçlenme) ve omurgalar arasındaki bazi disk bozukluklarına bağlı olarak görülebilmektedir. Sırt bölgesinde ciddi bir torasik skolyozun olması , sırt kaslarında  ağrılı spazmların oluşmasına daha meyilli olmaktadır.

YAPISAL BELİRTİLER

Örneğin ateş, titreme, açıklanamayan kilo kaybı. n Son dönemde geçirilmiş bakteri enfeksiyonu. Bunlar sürekli, şiddetli ve ilerici ise dikkatli olunmalı. n İstirahat ve mekanik koruma tedbirlerine rağmen değişen bir şeyin olmaması. 

Yapısal deformite:

Bacaklarada  şiddetli veya ilerleyici nörolojik defisit. n Omurgaların arasındaki disklerin fıtıklaşması;  Ağrı: sinirlerin belden aşağı seyrettiği yollarda ve bunlara denk gelen (dermatomal)bölgelere yayılım gösterir. 

Duyusal rahatsızlıklar: 

Dermatomal dağılımda duyusal bozukluklar görülebilir, yanma, karıncalanma, uyuşmalar gibi. n Duyusal bozukluğun ağrı seviyesinin altında daha geniş bir alanda görülmesi;  omurilik içinde bulunan hücrelerin aşırı baskı nedeni ile hasar görmesi sonucunda oluşur ve buna  miyelopati denir. 

Kaslarda incelme: 

Erkenden ortaya çıkması zayıf bir olasılıktır.  Alt ekstremitelerdeki kas erimeleri omuriliğin baskı altında olduğunu gösterebilir.  Kas incelmeleri uzun sürede sinsi olarak ortaya çıkar. n İdrar tutamama yada yapamama  ve büyük abdestini tutamamagibi belirtiler yine omurilik sinirleri üzerine aşırı bir baskı olduğu anlamına gelmektedir. 

Kas problemleri

-Sırt ağrısı en yaygın olarak miyofasiyal ağrı olarak da adlandırılan kas tahrişi veya gerginliğinden kaynaklanır. Nedeni kötü duruş (ileri kafa duruşu gibi) veya kas gerginliği veya spazmlar dahil olmak üzere büyük sırt ve omuz kaslarının problemidir. 

Tehlike sinyali 

-Torasik sırt ağrısı olan birçok hastada iyi huylu mekanik bir neden vardır. Sırt bölgesinde ciddiyetle ele alınması gereken durumlar ortaya çıkabilir, bunlar: 

-Yeni meydana gelmiş şiddetli travma (örneğin bir araç kazası veya yüksekten düşme). Yüksek enerji etkileri, omurga ve çevresindeki kaslara ve bağ dokularına zarar verebilir. Üst sırt ağrısı şiddetli  çarpışma veya düşme sonucu gelişirse derhal tıbbi yardım almak gerekmektedir. 

-Kemik erimesi olanların geçirdiği küçük travma, hatta sadece ağır kaldırma bile. 

-Doğuştan itibaren 20-50 yıl arası süren sırt ağrıları 

-Kanser öyküsü, ilaç kötüye kullanımı, HIV, bağışıklığı baskılayıcı ilaçların yada kortizonun uzun süre  kullanılması. Sonuçta aşağıdaki belirtilen, tedaviden netice alınamaması sonunda bazı değişiklikler bizleri beklemektedir.

OMURGA SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ ÇÜNKÜ...

Omurilik, vücut boyunca elektrik sinyalleri gönderen kritik bir sinir demetidir. Bel (Lomber) omurgada daha küçük sinir demetlerine dallanmadan önce boyun ve sırt omurgalarının  kanalı boyunca beynin tabanından aşağı doğru ilerler. Göğüs kafesini sabit tutan en muhkem bölgedir.  Sırttaki torasik omurga tarafından desteklenen göğüs kafesi, kalp ve akciğerler gibi hayati organları çevrelemek ve korumak için kemikli bir yapı oluşturur. Omurganın boyun ve bel bölgesine kıyasla daha az hareketli bir bölgesidir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX