0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Haziran 2021 Pazartesi 19:30:00 - Güncelleme:14 Haziran 2021 Pazartesi 19:30:00

Hayatları çantada! 500 kişi yapay kalple yaşıyor

Göğüslerine takılan yapay kalple hayata tutunanlar, bu cihazın çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlayan bataryanın bulunduğu çantaya geziyor. Hayatlarını ellerindeki çantaya sığdıran yapay kalplilerin en büyük korkusu ise cihazlarını kaybetmek.

Türkiye'de yaklaşık 500 kişi, göğüs kafeslerine yerleştirilen yapay kalple hayata tutunuyor. Yapay kalp için gerekli olan enerji ise hastalara verilen çantadaki pillerden sağlanıyor. Hayatlarını çantaya sığdıran yapay kalpliler, kalp cihazı çalışmadığı zaman hayatlarını kaybetme riskiyle yaşıyor. Bursa Orhangazi'de yaşayan 64 yaşındaki Hasan Sağlam'a da 4 yıl önce yapay kalp takıldı.

KAPKAÇÇILAR ÇALMAYA ÇALIŞTI

İki kez çantasını kapkaççıların çalmaya çalıştığını belirten Sağlam, "Bu çanta bizim hayatımız" dedi. Yıldırım ilçesinde 4 yıldır yapay kalple yaşayan Sadık Şen'in evinde ise şubat ayında yangın çıktı ve yedek bataryalar küle döndü. Çantadaki bataryanın 2 saatlik şarjı kaldığı anlaşılınca Şen, ambulans ve polis eskortuyla İstanbul Kartal'daki hastaneye son anda yetiştirildi.

SÜREKLİ KORKU İÇİNDEYİZ

Sadık Şen "Makineyle yaşayan bir insanım. Korkusuz anımız olmuyor. İkinci bir hayatı yaşıyor gibiyim. Kredi gibi bir şey. Kalp nakli bekliyorum" diye konuştu. Cihazının çalındığını da belirten Şen, "Hırsızlar yakalandı, cezalarını aldı. İyi ki yakalandılar da benim hayatım tekrar geri alındı" dedi.

HER GÜN 3 KM YÜRÜYORUM

Hasan Sağlam "Elektriğe bağlı cihazla yaşıyoruz. Yatmaya yakın bütün kontrollerimizi yapıp ondan sonra rahat bir uykuya geçiyorum. Günde en az 2,5 litre su tüketiyor, 3 kilometre de yürüyüş yapıyorum" diye konuştu.

Etiketler : yapay kalp kalp cihazı yaşam haberleri
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX