0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Şubat 2019 Pazar 08:00:00 - Güncelleme:17 Şubat 2019 Pazar 12:23:00

Diyabetle baş etmenin yolu sarmaşık otu

Yemek ve salatalara katılan 'sarmaşık otu' diyabet hastalarının şikayetlerini azaltıyor. Kolesterol seviyesini dengeliyor.

Kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, körlük, felç, ayak yaraları, duyu kayıpları, yara iyileşmesinde gecikme gibi sorunlara yol açan diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılıyor. Diyabet, kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan şekeri ana enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden gelir. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, glikozun besinlerden hücrelere enerji için kullanılmasına yardımcı olur. Bazen vücudunuz yeterli insülin yapmaz veya insülini iyi kullanmaz. Glikoz daha sonra kanınızda kalır ve hücrelerinize ulaşmaz.

YAĞLI TÜKETMEYİN

Zamanla, kanınızda çok fazla glikoz bulunması sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabetin tedavisi olmamasına rağmen, diyabetinizi kontrol altına almak ve sağlıklı kalmak için gerekli adımları atabilirsiniz. 'Kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olan şeker ve şeker içeren besinlerin, kilo almanıza neden olacak ve kalp sağlığınızı olumsuz etkileyecek yağ ve yağlı besinlerin tüketimini azaltın' diyen beslenme uzmanları diyabete bitkisel çözüm olarak 'sarmaşık otu'nu öneriyor. 

TİLKİŞEN DE DENİR

Acı ot ve tilkişen olarak da bilinen sarmaşık otu Ege bölgesinde İzmir, Manisa, Aydın’da pazar tezgahlarında Şubat, Mart ve Nisan aylarında görülen tadı biraz acı olan şifalı bitkidir. Latince ismi İnula olan sarmaşık otu kanserin bir çok türüne karşı etkili olduğu Ege Üniversitesi tarafından da doğrulanmıştır. Tilkişen, yabani kuşkonmaz adları ile bilinen sarmaşık otu, ağızda acı bir tat bırakması sebebiyle bu adla anılmaktadır. TBoylu ve sarmal şeklinde bir yapısı vardır. Uç kısımları koparılarak toplanan sarmaşık otunun uçları taze, alt tarafları taze değildir.   

Sarmaşık otunu kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Kavurmasını yapabilirsiniz. Kavrularak ve üzerine yumurta kırılarak tüketilir.   

Tansiyonu düşürür

Diyabetin yanı sıra iyi geldiği rahatsızlıklar; tansiyonu, kolesterolü, üreyi düşürmesi ve vücuttaki ödemi atmasıdır. Lösemi başta olmak üzere bir çok kanser türüne iyi gelir. Hastalıklı hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur. Vücut direncini arttırır. Mide ve bağırsak hastalıkları için yararlıdır. Ülser şikayetlerini azaltığı bilinmektedir. İdrarı ve safra salgılarını artırır. 

ÖDEM ATTIRIYOR

Balgam ve öksürüğe iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Bronşit ve soğuk algınlığına karşı birebir etkili olan sarmaşık otu nefes darlığını giderir. Vücutta biriken fazla tuzu dışarı atarak vücutta aşırı su toplanmasını önleyerek vücuttan ödem atar. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardım eder. İdrar yolu iltihapları için ve adet zorluğu için yararlıdır. İlk yediğinizde damakta acı bir tat bırakan acı otu yılda bir kerede olsa mutlaka tüketin.

PİŞİRİRKEN METAL TEMAS ETMEMELİ  

Sarmaşık otuna asla metal dokundurmayın. Elinizle kırın bıçak dokunmaması gerekir. Pişirirken metal kaşık değil mutlaka tahta kaşık kullanın. Eğer metal kullanırsanız acılık daha çok artar. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX