0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Eylül 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:14 Eylül 2018 Cuma 00:36:00

Yüksek faiz sömürü aracıdır

Başkan Erdoğan, faiz konusundaki hassasiyetinin değişmediğini söyledi. Faiz denen sömürü aracını kullanmaya asla vesile olmayacaklarını belirten Erdoğan, dövizdeki dalgalanmaya karşı da yeni adımlar atılacağını kaydetti.

Başkan Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada; son dönemde karşılaşılan hadiselere bakıldığında, Türkiye'ye yönelik gizli, açık saldırıların, demokrasideki eksiklerle ve serbest piyasa ekonomisi kapsamındaki sorunlarla ilgisinin bulunmadığını belirtti. “Bu kriz, bizim krizimiz değildir. Bu yaşadıklarımız bize zorla yamanmak istenen, özel olarak üzerimize atılmaya çalışılan sahte bir dalgalanmanın ürünüdür” ifadelerini kullanan Erdoğan, yüksek faiz konusunda da hassasiyetinin değişmediğini kaydetti. 

MERKEZ BAĞIMSIZ YA... 

“Attığımız adımların etkisini görmeye başladıkça reel sektöre çok daha güçlü destek verme imkanı elde edeceğiz. Bu noktada özellikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok” diyen Başkan Erdoğan şöyle devam etti: “Merkez Bankası bağımsız ya, dolayısıyla kendi kararını kendi alır, o ayrı. Ama bunun dışında özel sektöre ait bankalar var. Bu bankalar neye göre hareket ediyor? Merkez Bankası'nın açıkladığı karara bakıyor, onlar da bu karara göre bakıyorsunuz 50'lere varan şu anda faiz uygulaması var. Esnaf kardeşlerime soruyorum, reel sektördeki yatırımcı yatırımlarını neye göre yapacak” Veya yeni bir yatırıma başlayabilir mi? Mevcut yatırımını geliştirebilir mi? İşletme sermayesine ihtiyaç varsa bu sermayesini nasıl, nereden temin edecek? Zaten özel sektör bankalarının birçoğu kolay kolay bunlara kredi musluklarını açmıyor. Böyle bir durumla da karşı karşıya.

YÜZDE 50 KİM KAZANIYOR

Zaten yüzde 50'lere varan faiz oranı olduğu zaman... Böyle yüzde 50 karlılıkla kazanan var mı? Bu ancak esrar, eroin tüccarlarında olur, normalde olmaz. Bu gerçek ortadayken faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız.”

ZAM YAPAN İFLA OLMAZ

“Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” görüşünü tekrarlayan Başkan Erdoğan, “Enflasyon sebeptir, faiz neticedir diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş. Bu bugüne kadar Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim” sözleriyle Merkez Bankası'nın kararlarını eleştirdi. Dolardaki dalgalanmalara karşı önümüzdeki dönemde yeni adımlar atılacağını belirten Erdoğan şunları söyledi: “Bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla, sattıkları ürünle hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır.”

Merkez'in kararı piyasayı rahatlatmadı

Başkan Erdoğan'ın tüm uyarılarına rağmen faiz artırmaya devam eden Merkez Bankası'nın dünkü hamlesi de boşa gitti.

Merkez Bankası 'fiyat istikrarı' sağlama gerekçesiyle faiz artırmaya devam ediyor. Bugüne kadar hiçbir hamlesinin piyasalara olumlu bir etkisi görülmeyen Merkez, Başkan Erdoğan'ın tüm uyarılarına rağmen dün yine faiz artırımına gitti. Döviz kurundaki yükselişi durdurmayı amaçlayan dünkü kararın ardından kısa bir süre düşüş eğilimi gösteren dolar, yarım saat sonra yeniden yükselişe geçti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının, yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltilmesine karar verdi. Kurul toplantısından sonra yapılan duyuruda, “İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir” denildi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX