0530 708 54 54
0530 708 54 54
01 Mayıs 2020 Cuma 18:02:00 - Güncelleme:01 Mayıs 2020 Cuma 18:02:00

Polis Akademisinden çarpıcı koronavirüs raporu

Polis Akademisinin hazırladığı raporda, koronavirüs salgınının dünyanın güçlü ülkelerini bile zayıf düşürdüğüne dikkat çekildi, terör örgütlerinin bu durumdan yararlanmak için biyolojik silaha yönelebileceği uyarısı yapıldı.

Çaresizlik, ölüm korkusu, komplo teorileri, yabancı düşmanlığı... Bunlar yeni tip koronavirüsün (COVID-19) insanlar üzerindeki psikolojik etkilerinden sadece birkaçı.

Polis Akademisi, salgın sonrasında dünyada ve Türkiye'de sosyolojik ve psikolojik açıdan yaşanabilecek değişikliklerle ilgili rapor hazırladı.

Salgından; bireylerin, ailelerin, kitlelerin ve devletler arası ilişkilerin nasıl etkilendiği anlatıldı. Salgın sonrası yaşanabilecek değişim ve dönüşümlere dikkat çekildi.

"Bireysel şiddet artıyor"

Rapora göre, bu süreçte zorunlu olan sosyal mesafe kuralı; kişileri, amaçsızca internet ve sosyal medyaya yönlendirdi. Bu durum, zihinsel ve duygusal becerilerin zarar görmesine, komplo teorilerine daha fazla inanmaya, yabancı düşmanlığına ve bireysel şiddetin artmasına yol açtı.

Aile bağlarının güçlenmesi ve dayanışma duygusunu artması ise sürecin olumlu etkileri olarak sayıldı.

Salgının bireysel etkileri

- Çaresizlik, umutsuzluk, ölüm korkusu

- Orta yaş grubunda teknolojik bağımlılık

- Komplo teorilerine inanma

- Yabancı düşmanlığı

- Kültürel değerler ve inanç sistemine daha fazla sahip çıkma

- Dayanışma, yoksullara yardım

- Hijyen, sosyal mesafe, tüketim alışkanlıklarında değişim

Yeni terör tehdidi

Raporun en dikkat çekici kısmı, yeni terör saldırıları ile ilgili bölüm oldu. Güçlü devletlerin bile salgına hazırlıksız yakalandığına ve çaresiz kaldıklarına işaret edildi.

Terör örgütlerinin bu zayıflıktan faydalanarak, terör eylemlerinde biyolojik silahlara yer verebileceği uyarısında bulunuldu.

Devletlerin güvenlik politikaları

Bu sürecin devletlerin sağlık ve güvenlik politikalarına olası etkisi de raporda tartışıldı. Devletlerin "tehdit" algılarını değiştirerek, güvenlikte yeni teknolojilere yönelebileceği vurgulandı. Salgın dönemlerinde stratejik öneme sahip meslek gruplarının korumaya alınması uyarısı da yapıldı:

"Devletlerin tehdit tanımı, güvenlik yaklaşımı değişebilir. Güvenlikte nano-teknoloji, biyo-kimyasal temelli teknolojiler ve yapay zeka önem kazanabilir. Sağlık çalışanları ve kolluk kuvvetleri ile ilgili tedbirler alınmalı."

Etiketler : polis akademi koronavirüs
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX