0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Temmuz 2021 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:29 Temmuz 2021 Perşembe 09:41:00

Göç kaynağında durduruluyor

Göçe kaynağında neşter vuruluyor. Türkiye son dönemde göçle mücadelede en etkin yöntem olarak ‘göçü kaynağında durdurma' politikasını izliyor. Suriye'den Türkiye'ye yönelik yoğun göç akını durdu. Muhalefet partileriyse hiçbir şey yapılmadığını iddia ederek ciddi dezenformasyona başladı.

Son günlerde Suriyeli sığınmacı ve Afgan mülteciler üzerinde yoğun tartışmalar yaşanıyor. Özellikle muhalefet partileri göç ve sınır güvenliği konusunda hiçbir şey yapılmadığını iddia ediyor. Hem rakamlar hem de sınır güvenliği üzerinden başlayan tartışmalarla sorun siyaset için araçsallaştırılmış durumda ve araçsallaştıran bu durum üzerinden ciddi bir dezenformasyon başladı.

453 BİN KİŞİ GERİ DÖNDÜ

Akşam'ın haberine göre, Ancak işin gerçek yönü öyle değil. İçişleri Bakanlığı verilerine göre açık kapı politikasıyla Türkiye'ye toplamda 4 milyon 143 bin 497 Suriyeli sığınmacı giriş yaptı. TSK'nın Suriye'ye yaptığı harekatlarla kontrol altına aldığı bölgelere ciddi oranda geri dönüşler de başladı. TSK'nın Suriye'de oluşturduğu güvenli bölgelere geri dönen sığınmacı sayısı 23 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 452 bin 601 oldu. Halen Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan toplam Suriyeli sayısı ise 3 milyon 690 bin 896 olarak kayıtlara geçti. Türkiye 2011'den bu yana çok etkili bir göçmen politikası izliyor. Bir yandan düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele edilirken, bir yandan da uyum politikalarıyla Suriyeli mültecilerin Türkiye'de geçici olarak barınması sağlanıyor.

AKINLAR DURDURULDU

Türkiye özellikle son dönemde göçle mücadelede en etkin yöntem olarak 'göçü kaynağında durdurma' politikasını izliyor. Bu politika sayesinde Suriye'den Türkiye'ye yönelik yoğun göç akını durdu. Güvenlik kaynakları; özellikle Suriye'nin İdlib bölgesinde Rusya ile yapılan anlaşma gereği TSK gözlem noktalarıyla 3 milyon 500 bin mültecinin bölgede tutulduğuna dikkat çekiyor. Güvenlik kaynakları, "İdlib'de gözlem noktaları olmasaydı Esed'in saldırılarıyla 3 milyon 500 bin Suriyeli sınıra yığılacaktı" diyor.

BRİKET EVLER TAMAMLANDI

Türkiye, mültecileri İdlib'de tutabilmek için insani şartları da azami ölçüde gözetti. 50 bin briket ev hedefinin çok önemli bir bölümü tamamlandı.

1.5 MİLYON KİŞİ TUTULDU

TSK'nın oluşturduğu Fırat Kalkanı bölgesindeki güvenli alanda da yaklaşık 1 milyon 500 bin Suriyeli tutuluyor. TSK'nın kontrol ettiği Afrin bölgesinde de 500 bin Suriyeli tutuluyor. Güvenlik kaynakları, TSK'nın yaptığı başarılı operasyonlarla hem Türkiye'ye yönelik DEAŞ ve YPG terörünü önlendiği, hem de yaklaşık 5 buçuk milyon Suriyeli sığınmacının Türkiye sınırına yığılmasının önlendiğinin altını çiziyor.

25 BİN AFGAN GERİ GÖNDERİLDİ

Bir başka tartışma konusu da Afgan mülteciler. Özelikle 2018 yılından bu yana İran üzerinden yoğun göç yaşanıyor. 2018'de 100 bin 841, 2019'da 201 bin 437, 2020'de de 50 bin 161, bu yıl da 7 Temmuz itibarıyla 25 bin 643 Afgan uyruklu düzensiz göçmen Türk güvenlik güçlerince yakalandı ve ülkelerine geri gönderildi.

SINIRA GÜVENLİK AĞI KURULDU

Türkiye, düzensiz göçün önlenmesi için Doğu sınırına da güvenlik duvarı örüyor. 54 km'lik Iğdır- İran sınırının tamamı, 84 km'lik Ağrı- İran sınırının 82 km'si ve 121 km'lik Hakkari- İran sınırının 13 km'sinde olmak üzere toplam 149 km'lik kısımda güvenlik duvarı tamamlandı. Hakkari- İran sınır hattının 30 km'lik kısmında ise güvenlik duvarı inşa çalışmaları devam ediyor. Yine Van- İran sınır hattının 63 km'lik kısmında da güvenlik duvarı yapım çalışmalarına başlandı ve şu ana kadar 3 km'lik kısmı tamamlandı.

PÖH DE SINIRDA MEVZİLENDİ

Sınıra polis özel harekat takviyesi yapıldı. Sınır aydınlatma, optik kule radarla donatıldı; İHA uçuşları başladı. Güvenlik kaynakları tüm bu önemlerin alınmaması durumunda Türkiye'nin İran üzerinden 1 milyon 750 bin Afgan göçü tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Etiketler : Afgan mülteciler İHA uçuşları polis özel harekat Suriyeli sığınmac
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX