0530 708 54 54
0530 708 54 54
08 Kasım 2022 Salı 20:03:00 - Güncelleme:08 Kasım 2022 Salı 20:03:00

Bakan Ersoy, kadro ile ilgili sorunların çözümü için yıl sonunu işaret etti!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 24 TV'de yayınlanan Murat Çiçek ile Yüz Yüze programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy; "Kadrolarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Uzun süredir beklenen sorunların çözümü yıl sonuna kadar olacak inşallah" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ile Yüz Yüze programına konuk oldu.

Bakan Ersoy, canlı yayında 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in sorularını yanıtladı.

İşte gündemdeki konular:

Turizmde nasıl bir sezon geçirdik?

Art arda gelen diplomatik başarılar Türkiye'ye ilgiyi artırdı mı?

Türkiye markası nereden nereye geldi?

Kültür alanında bizi neler bekliyor?

Bakan Ersoy'un açıklamalarından satır başları:

Bakan Ersoy'un açıklamalarından satır başları:

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, Türkiye'nin turizm hedefiyle ilgili olarak Bakan Ersoy'a, "Bütün olumsuzluklara rağmen savaş devam ediyor bir taraftan ayrıca savaşın tarafları bizim gelir kapımızdı misafirimiz olacaktı. Bütün bunlara rağmen güzel rakamlar açıkladınız. Sene sonunda bu nasıl bir noktaya gelecek?" sorusunu yöneltti.

Bakan Ersoy, sene sonuna kadar 50 milyon turist ve 44 milyar dolar gelir hedefinin revize edildiğini açıkladı.

Bakan Ersoy, "Sezon başında biz 42 milyon turist 37 milyar dolar hedefiyle gelecek seneye göre kıyaslandığında gayet iddialı bir hedefle yola çıkmıştık. Sonrasında istenmeyen olaylar Karadeniz'deki çatışma ortamı oldu ama biz hedefi aşağı yerine yukarı doğru revize ettik. Çünkü bu tarz krizlere Türkiye'nin hazırlıklı olması gerekiyor. Sizin Türkiye olarak bulunduğunuz jeopolitik ortam coğrafya maalesef bu tarz krizlere geçmişte de günümüzde de gelecekte de açık. O nedenle bu tarz krizlere bağışıklık kazanılması gerekiyordu bizim sektörümüz için.

Biz zaten 2018'de göreve geldiğimizden itibaren yaptığımız şey Cumhurbaşkanımızın stratejik sektör ilan etmesiyle birlikte yaptığımız uygulamalar yasal düzenlemeler kurduğumuz ajanslar aslında sektörü bu tarz krizlere bağışıklı hale getirmek için yapılan alt yapı çalışmaları diyebiliriz. Bunların en güzel sonuçlarını da ilk etapta pandemi döneminde ve sonrasında pandemiden hızlı çıkış ve coğrafyamızda gerçekleşen bir savaş ortamında kendini ispatladı aslında test etmiş olduk ve sonuçlarla da kendini ispatladı. 42 milyon turist 37 milyar dolar gelir hedefini ilk olarak 47 milyon turiste çıkarmıştık son olarak da geçen ay tekrar bir revize yaptık ve Ekim ayında artık hedefimiz 50 milyon turist 44 milyar dolar gelir. İnşallah çok büyük değişiklikler olmaz ama ben yıl sonunda bu hedefi de aşacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

KIŞI GEÇİRMEK İÇİN TÜRKİYE'YE GELENLER TURİZME DAHİL EDİLİYOR MU?

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in sorusu üzerine Bakan Ersoy, "Siz ne kadar belirsizlikleri ortadan kaldırırsanız turist akışı da o kadar yoğun olur." dedi.

Bakan Ersoy, "O tarz belirsizlikler artıları kadar eksi de yazar size. Ben hep sorduklarında söylüyorum. Bunlar magazinsel yaklaşımlar bunlar. belirsizliklerden turizm ürker. Siz ne kadar belirsizlikleri ortadan kaldırırsanız turist akışı da o kadar yoğun olur. O yüzden bunu bir baz almamak lazım. Gelecek 5-100 bin kişiden turizm sonuçlarımızı radikal bir şekilde etkileyecek değişiklik beklemek doğru değil. Biz hep isteriz ki sürprizler bitmiş olsun. İnsanlar rahat rahat orta ve uzun vadeli planlarını yapıp seyahatlerini yapsınlar. Belirsizliklerin olduğu yerde planlar da rezervasyonlar da kısa sürüyor. Ama dediğim gibi biz bu yıl geçen yıldan daha fazla turist alacağız. Türkiye buna iyi hazırlandığı için alacak. Çok fazla ürünümüz var." ifadelerine yer verdi.

Bakan Ersoy, geçmişin aksine son zamanlarda ürün tanıtımının başarıyla yapıldığına dikkat çekti. İyi ürünle iyi hizmet vermenin turistlerin ülkeden mutlu ayrılmasına vesile olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan Ersoy, "Bir ürün çeşitliliğimiz var. Ama geçmişte iyi yapamadığımız bir şey vardı bu yıl ürün tanıtımını çok iyi yapıyoruz. Siz iyi bir ürünle iyi bir hizmet vereceksiniz gelen misafirleri mutlu döndüreceksiniz, elinizdeki ürün nitelikli olacak ve bunu çok iyi tanıtacaksınız. Bunu çok iyi yaparsanız gelen turist sayısı da her geçen gün bir önceki yıla nazaran artarak devam ediyor. İçi çok dolu, içinde çok fazla çalışma var. Sonuç bu şekilde alınıyor. Bu sadece Türkiye'ye has bir durum değil. Algı, Türkiye'nin algısının da yönetilmesi gerekiyor. Son dönemde çok başarılı yönetildiği için sonuçlar da iyi ilerliyor. İşimizi sektör olarak devlet olarak işlerimizi çok iyi yaptığımız için sonuçları da olumlu alacağız." ifadelerine yer verdi.

RADİKAL STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPTIK

Bakan Ersoy, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın Türkiye şartlarına uygun olacak şekilde profesyonelleştirdiklerine dikkat çekti. Bakan Ersoy, "Aslında biz yeni bir şey icat etmedik. Mevcut ajansı çok profesyonel ve Türkiye şartlarına uygun bir şekilde Türkiye'de yasalaştırıp hayata geçirdik." dedi.

Bakan Ersoy, "Turizm Geliştirme Ajansları bütün dünyada var aslında bize biraz geç geldi. Hep buhran dönemlerinde buhran sonrası kurulmuş. Ekonomik gelişimi hızlandırmak ve çok hızlı çıkış yakalamak için yapılmış. Hangi ülkelerde var diye baktığımızda turizm geliri yüksek olan ülkelerde ikincisi olması gerekenden yüksek olan ülkelerde. Potansiyeli az ama potansiyele göre geliri fazla olan ülkelerin tamamında bu ajans var. Biz aslında yeni bir şey icat etmedik. 2018'de ilk Cumhurbaşkanlığı sistemi kurulduğu zaman Sayın Cumhurbaşkanımız ilan ettiği anda biz çok radikal değişikliklere gittik. Sektörden bakan atanması da bu adımlardan biri." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, sözlerini "Bugüne kadar hep devletten bekliyorduk sektör olarak artık devletten yerine devletle beraber. Yani devlet vermeye devam edecek ama sektörde verecek birleştireceğiz ve çok daha hızlı gideceğiz hedeflerimize. Sektörden aslında çok büyük bir rakam söylenmemiş ilk başta binde 7,5 ile başladık. Geçen hafta bir yasa değişikliği ile 1 Ocak 2024'ten itibaren binde 5'e çektik. Artık ihtiyaç kalmayınca belli miktar aşağı çekiyorsunuz. Turizm Geliştirme Ajansı sektörden para topluyor tanıtım yapıyor tanıtım yapıldıkça konaklama gelirleri artıyor konaklama gelirleri arttıkça topladığı para artıyor birbirini destekleyen bir ekosistem. Gelirler büyüdükçe artık büyük ücretler toplamaya gerek kalmıyor." sözlerini şeklinde sürdürdü." şeklinde sürdürdü.

BU KENDİ KENDİNİ KONTROL EDEN BİR SİSTEM

Bakan Ersoy, turizm alanında kendi kendini kontrol eden bir sistemin varlığına işaret etti.

Sektör paydaşları arasında katkı payına göre bir koltuk dağılımı olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, sektördeki 18 koltuktan yalnızca ikisinin devlete ait olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, "Aslında sistem çok basit. Kendi kendini kontrol eden bir sistem. Parayı veren sektör paydaşları arasında verdikleri oranla orantılı bir şekilde kim ne kadar katkı payı veriyorsa o o kadar koltuk sahibi oluyor. Şimdi yeni düzenlemeyle 18 koltuk var bunun 2'si devlete 16'sı sektörlere ait. Birinde havayolu var, birinde havalimanları var, bir tanesinde yeme içme sektörü var her koltuk ortalama yüzde 6'ya denk geliyor." dedi.

Otel sahiplerinin de sisteme dahil edildiğini söyleyerek, yatak kapasitesine oranla koltuk dağılımına gidildiğini açıkladı. her bölgeden otelcilerin atandığını ifade eden Bakan Ersoy, Marmara ve Antalya'da yüksek yatak kapasitesi nedeniyle 3'er koltuk, Ege'ye ise iki koltuk verildiğini açıkladı.

Bakan Ersoy sözlerine, "Onun dışında da her bölgeden otelciler atandı Marmara bölgesi ve Antalya yatak kapasitesi olarak çok yüksek olduğu için oralarda 3'er koltuk Ege'ye iki koltuk verildi diğer bölgelere birer koltuk verildi. Parayı topladığınız paydaşlar yönetim kurulunu oluşturuyor, onlar da bunun nereye nasıl harcanacağına karar veriyor. Çok profesyonel bir yapısı var. TGA'nın içerisinde kamu personeli çalışamıyor." şeklinde devam etti.

İLETİŞİM YÖNTEMLERİ DEĞİŞTİ

Türkiye'nin turizm hedeflerini birer birer gerçekleştirmek üzere yoğun bir tanıtım programının yapılmaya başlandığını ifade eden Bakan Ersoy, "Türkiye çok yoğun bir tanıtım yapmaya başladı. Bizim eski kamu ihale sistemine baktığımızda biz 6 aylık süreçlerden geçerek bir şeyi yapıyorduk. Şimdi ekibi kurduk çalıştırmaya başladık, pandemi başladı. Pandemi sırasında biz gün içinde açıp kapadığımız hatlar oluyordu. Hava trafikleri bir anda açılıp bir anda kapanabiliyordu. O zaman diyorduk ki şuradaki reklamları durdurun şuradakileri açın veya her şeyi iptal edin. Bu manevraları bizim kamu ihale sistemiyle veya devlet sistemiyle yapma şansımız yok. Ve tanıtım da eski tanıtım değil." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, artık eski iletişim teknolojilerinin kullanım ömrünün sonlandığını, iletişim ve haberleşmenin tamamen dijital ortama kaydığını açıkladı.

Bakan Ersoy, "Dünyada artık eski iletişim yöntemleri kullanılmıyor. Dijital ön planda iletişim yöntemleri değişti habere erişim yöntemleri değişti. Sosyal medya denen bir şey var hayatımızda. Kanaat önderleri var, blogger'lar var. Bunların ölçümleri ve kullanımları farklı. Twitter, Facebook, Instagram var. Özel yazılımlarımız var. Özel yazılımlara kadar yazdırdık, tamamı profesyonel liyakat sahibi geçmişinde hep iletişim işinde kalmış insanlar." ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'NİN SIKINTILARINDAN BİRİ DE PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİNİ AZ OLMASI

Bakan Ersoy, özellikle turizm alanındaki kendi sektörlerinde öncü konumdaki yöneticilerle ve özel firmalarla anlaşıldığına, mülakatların ve prosedürlerin titizlikle yürütüldüğünü açıkladı.

Bakan Ersoy, "Tamamen özel sektörden yöneticiler insan kaynakları firmalarıyla anlaşıldı çok fazla mülakat yapıldı. Bazıları değişti uyum sağlayamadı ajanslar tek tek seçiliyor. Bunların hepsine yönetim kurulu üyeleri mülakatlara giriyor ve karar veriyorlar. Tam bir profesyonel şirket gibi Türkiye için çalışıyorlar. Sektörün bütün paydaşları da olduğu için işin içinde herkes de neyin ne olduğunu biliyorlar. Dinliyorlar karar veriyorlar. Herkes işinin sahibi burada." şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin özellikle turizm hedeflerini gerçekleştirebilmesinin önündeki önemli sıkıntılarından birinin de pazar çeşitliliğinin az olmasından kaynaklandığını açıkladı.

Bakan Ersoy, "Ürünü iyi tanıtmak gerekiyor ama dünya çok büyük, ulaşması da çok basit artık. Biz neredeyse bütün dünyayı hedefledik. Şimdi biz hızlı bir şekilde oyuna geri dönüp pazar çeşitliliğine gitmemiz gerekiyordu. Türkiye'nin sıkıntılarından biri de buydu, pazar çeşitliliği azdı." dedi.

SİZİN SEKTÖRDEN OLMANIZ BUNA NE KADAR KATKI SAĞLADI?

Bakan Ersoy, yıllardır turizm sektöründe faaliyetlerde bulunmasının, tecrübesinin ve kariyerinin birleşimiyle turizm alanında Türkiye'nin hedeflerine katkı sağlandığını düşündüğünü açıkladı.

1985 yılından beri en iyi bildiği işi yaptığına dikkat çeken Bakan Ersoy, "Ben 85'ten beri bu işi yapıyorum ve en iyi bildiğim iş bu. Rehberlikten başladım basamakları teker teker çıkarak geldim. İki pazar çeşitliği ile benim sahip olduğum firmalar ve ürünler bir araya geldiler. Pazar çeşitliliğinin ne olduğunu çok çok iyi biliyorum. İkinci nokta bizim işimizde ağırlık reklam tanıtımının önemini çok iyi biliyorum. Erişimin ne olduğunu, ne kadar zor olduğunu, markalaşmanın ne demek olduğunu markalaşırsanız fiyatınızın nasıl koruyacağınızı doğru çizgiye nasıl geleceğinizi yıllar yılı kendimde yaşadığım için çok hakim olduğum konular bunlar." dedi.

Bakan Ersoy, seyahat acentelerini tercih eden turistlerin istatistiklerini açıkladı.

Bakan Ersoy sözlerini şu sözlerle sürdürdü:

"Siz ne kadar hakim olursanız olun bu işin uzmanlarıyla çalışmanız lazım. O sinerjiden çok farklı şeyler çıkabiliyor, çıkıyor da zaten. Ben 35 yıldır bu sektördeyim. Hep diyorlar ya 14 bin tane seyahat acentesi var. Şöyle bir baktığınızda yarısı kendisi geliyor kalan yarısının yüzde 80'i de 100 seyahat acentası üzerinden geliyor. Zaten hepsinin patronları yakın arkadaşlarım. Bir kriz olduğunda bana WhatsApp'tan yazıyorlar. Yabancılar da var bir o kadar getiren. Onlar da yakın arkadaşlarım CEO'ları. Bir kriz olduğunda biz onlarla WhatsApp üzerinden görüşüyoruz."

TÜRKİYE'NİN YATAK KAPASİTESİ 1 MİLYON 897 BİN

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'de bulunan otellerin yatak kapasitesine ilişkin istatistikleri paylaştı.

Bakan Ersoy, "Mesela Türkiye'nin yaklaşık 1 milyon 897 bin tane yatağı var. İyi bir rakam, 1,6 konuşuluyordu bir sene önce. Demek ki birden 300 bin yatak daha çıkmış baktığınızda." dedi.

Bakan Ersoy, "Biz önemli olan şey doğru veriye sahip olmak. 2634 sayılı yasada bir değişiklik yaptık ve bu yasa değişikliğiyle otellere bir süre verdik. Dedik ki artık sadece belediye belgeli olmanız yeterli olmuyor çünkü belediye artı bakanlık belgeli oteller vardı. Gerisi de deniliyordu ki 7 bin civarı da sadece belediye belgeli otel var. Dedik ki yetmiyor belediye belgesi almaya devam edeceksin ama bakanlık belgesi de almanız gerekiyor. İlk başta 12 bin otel olduğu düşünülüyordu. Temmuz ayında süre doluyordu baktık yaklaşık 21 bin 500 otelimiz var. Neredeyse iki katına yakın otel var ve bilmiyoruz. Onlar başvurularını yaptılar. Otel sayımız yatak sayımız belli artık. Türkiye'nin şimdi yaklaşık 1 milyon 897 bin tane yatağı var. Türkiye için iyi bir rakam bu. Ama artık hakimiz konuya. Yüzde 99 olarak hakimiz." ifadelerine yer verdi. .

Türkiye'nin turizm hedeflerinin birinin de belli bir standart dahilinde hizmet verilmesi olduğunu dile getiren Bakan Ersoy, işletmelerin düzenli aralıklara Bakanlık tarafından denetleneceğini söyledi.

Bakan Ersoy, otellerin ve işletmelerin belli standartlara getirilmesi yönünde çalışmalara devam edildiğini açıkladı.

Bakan Ersoy, "Burada ihtiyaç duyulan yerler tespit ediliyor. Onların şimdi ayrıştırmasını yapıyoruz. Onlara da süre verdik. Yaptırım değil de raporlama tespitleme. Onlara diyeceğiz ki sınıflandırmaya geçin. Şu anda onları kayıt altına almak için basit belgeyle yasal sorumluluklarını yerine getirmelerini sağladık. Doğrusu onların işletme belgesi sınıflandırma belgesi alması demek. Bu da ne demek, belli bir standarda gelmek demek. Yani artık kafasına göre ben şu kadar yıldızım diyemeyecek. Bakanlık gelecek siz bu sınıfa giriyorsunuz sizin sınıfınız şu diyecek. Belli bir süreç içerisinde bunun da tamamlanması lazım." dedi.

TURİZMDE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, otel fiyatlarının yüksek tutulmasına ilişkin olarak Bakan Ersoy'a, "Fiyat kontrolü yapabiliyor musunuz? 4 yıldızlı oteller 20 yıldızlı otel fiyatı veriyor. Bunlarla ilgili bir müdahaleniz var mı?" sorusunu sordu.

Bakanlık olarak otellere ve otel fiyatlarına müdahale edilmesinin doğru olmadığını ifade eden Bakan Ersoy, müşteri memnuniyetinin artık internet siteleri üzerinden dikkatle takip edildiğinden bahsederek, 'Tüfek çıktı mertlik bozuldu' ben de diyorum ki internet çıktı mertlik geri geldi." dedi.

Bakan Ersoy, "Bizim müdahil olmamız doğru bir şey değil. Turizmde fiyat tatmin oranı dediğimiz bir şey var. Siz tatmin edemezseniz verdiğiniz hizmetle bir dahaki sefere misafiri küstürürsünüz. Müşteri memnuniyet siteleri var. Herkesin kendi ülkesinde geçerli olan siteler var misafirler oralara yazıyorlar. Bir çok turist de bu sitelere girip karşılaştırma yapabiliyor. Yani bir laf var meşhur 'Tüfek çıktı mertlik bozuldu' ben de diyorum ki internet çıktı mertlik geri geldi." dedi.

Açık piyasa şartlarının geçerli olduğu ortamda hizmet standardına ve kalitesinin önemine dikkat çeken Bakan Ersoy, otellere ve işletmelere belli başlı kurallar getirileceğini ve bu kurallara göre puanlama yapılacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "O yüzden biz diyoruz ki artık çağımız bu çağ. Boşuna yasalardan medet umarak koruma kalkanları yaratmayın. Öyle bir şansınız kalmadı. Açık piyasa şartlarının geçerli olduğu ortamda hizmetin standardını doğru belirlemeniz lazım. Zaten bizim de yaptığımız bu. Oradaki kurallara göre puanlarınızı verecekler ve kaç yıldızlı olduğunuzu da orası belirleyecek." dedi.

Etiketler : Mehmet Nuri Ersoy 24 TV murat çiçek canlı yayın
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX