0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:19 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00

Yerli ürüne Türkiye logosu

Ticaret Bakanlığı, yerli malını ayırt edici etiket için ilk adımı attı. Üretim yeri Türkiye olan ürünlerin etiketlerinde bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretin kullanılması zorunlu hale getirildi.

Ticaret Bakanlığı’nın “Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete'de yayımlandı. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 54'üncü maddesinde ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan Fiyat Etiketi Yönetmeliği'ndeki düzenlemeyle, Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanma zorunluluğu getirildi. 

OKUNABİLİR BOYUTTA OLACAK 

Etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek. Ayrıca, etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması; yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunlu tutuldu. Kullanılacak etiketlerin tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak. 

UYGULAMA 15 GÜN SONRA 

Ticaret Bakanlığı'nca yapılan, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmalarının, fiyat etiketi mevzuatında tüketici lehine düzenleme yapılarak, ek tedbirlerin alınması gerekliliğini doğurduğu aktarıldı. Yönetmelik değişikliği yayım tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

VATANDAŞLARDAN TAM DESTEK

Bakanlığın, Türkiye'de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğunu getirmesi, tüketici örgütlerince olumlu karşılandı. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Herkesin duyarlı olmasını ve memleket malına sahip çıkmasını istiyoruz” dedi. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketiciler, mutlaka yerliyi seçsinler, hatta cüzi miktarda fiyat farkı da olsa yerli ürünü alıp evlerine götürsünler” açıklamasında bulundu. Yerli ürünleri daha kolay ayırt edebilecek olan vatandaşlar ise kararı büyük sevinçle karşıladı.

STOKÇULARA BASKIN

İzmir Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde stokçuluk yapanları denetlemek için özel tim oluşturuldu. İki haftada 54 firmaya baskın düzenleyen ekipler, 177 farklı ürünü inceledi. 3 aylık fiyat artışlarını, alış ve satış faturalarını inceleyen denetmenler, dokümanları Ticaret Bakanlığı’na gönderdi. İncelemenin ardından stokçuluk ve fırsatçılık yapanlara bakanlık tarafından 50 bin liraya kadar ceza kesileceği bildirildi. Adana İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri de market, bakkal ve semt pazarlarına kadar yüzlerce firmayı mercek altına aldı. Etiket bulunmayan her ürün için 274 lira idari para cezası kesildi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX