0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Temmuz 2021 Cuma 17:30:00 - Güncelleme:02 Temmuz 2021 Cuma 17:30:00

250 binde bir şans onu buldu

73 yaşındaki böbrek hastası Ayşe Dündar, yoğun bakıma kaldırıldı.

Yapılan testlerde kan grubunun, '0Rh' pozitif, alt grubunun ise 250 bin kişide 1 görülen 'bombay' türü olduğu tespit edildi. Şimdi samanlıkta iğne arar gibi bombay grubu kan aranıyor.

ÖĞRENİNCE ŞOKE OLDULAR

Bilecik'te yaşayan Ayşe Dündar (73), evinde baygınlık geçirince yakınları tarafından Bozüyük Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konulan Dündar, durumu ağırlaşınca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Entübe edilen Dündar'a kan takviyesi gerekti. Yapılan testlerde, Ayşe Dündar'ın Bombay kan grubuna sahip olduğu fark edildi.

KIZINDAN YARDIM ÇAĞRISI

Türkiye'de 250 bin kişide bir, Avrupa'da bir milyon kişide bir görülen bu kan grubunun mutasyonla ortaya çıktığı öğrenilirken, hastanın kızı Nurdan Binici, sosyal medyada yardım istedi. Paylaşımları gören bir kişi, hastaneye gelerek bir ünite kan verdi. Ancak Ayşe Dündar'ın en az 3-4 ünite daha kan ihtiyacı var. Kızı Nurdan Binici 'Samanlıkta iğne arıyoruz ve çok az zamanımız var' diye konuştu.

Veri tabanı oluşturulmalı

Nurdan Binici, "Bu bir gen mutasyonu olarak geçiyor. 250 bin kişiden birinde görülüyor. Çok nadir rastlanan bir şey. Artık Türkiye'de bununla ilgili bir veri tabanının oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Şöyle düşünün, eğer annem bir trafik kazası geçirmiş olsaydı şu an kendisini kaybetmiştik" dedi.

Hematoloji Uzmanı Dr. Mustafa Karagülle, "Dünyada da en çok '0' kan grubu olan hastalarda bu ön planda. Hem anneden hem de babadan kalıtımsal olarak geliyor" diye konuştu.

Etiketler : ayşe dündar hastalık bombay
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX