0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Mart 2019 Salı 15:29:00 - Güncelleme:12 Mart 2019 Salı 16:22:00

Türkiye uydu takibi ile tarım yapıyor

TÜBİTAK Uzay tarafından yürütülen HASSAS projesi kapsamında GAP bölgesinde belirlenen alanda hassas tarım uygulamaları için uydu görüntülerinden elde edilen veriler kullanılıyor.

TM Dijital Haber Merkezi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Göbeklitepe Ören Yeri Resmi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada da bahsettiği, “Biz Harran Ovası’nda uydu takibiyle tarım yapıyoruz. Havadan ve yerden veri topluyoruz. Uydu teknolojileri kullanıp buğday, mısır ve pamuk nasıl daha verimli üretilir, çiftçimiz nasıl daha çok kazanır ona kafa yoruyoruz.” açıklamasının ardından merak konusu olan uydu takibiyle tarım uygulaması olan HASSAS projesinin nasıl uygulandığını ve sağladığı faydaları sizler için inceledik.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen HASSAS projesi kapsamında GAP bölgesinde belirlenen alanda hassas tarım uygulamaları için uydu görüntüleri, hava platformlarında multi/hiperspektral kameralar ve spektrometreler kullanılırken; yer platformlarında ise sensörlerle uygun verinin toplanması, toplanan verinin analiz edilmesi ve yorumlanması işi için bir bilgi yönetim sistemi (uygulama yazılımı) kullanılıyor.

Proje kapsamında, GAP bölgesinde yetişen buğday, mısır ve pamuk ürünlerinin analizleri havadan alınacak hiperspektral görüntüler, uydu görüntüleri ve yer verileri kullanılarak yapılıyor. Yapılan analizler sonucunda ilaçlama, sulama, gübreleme gibi hassas tarım uygulamaları geliştiriliyor. Bu sayede aynı araziden daha az girdi (su, gübre ve ilaç) kullanılarak verim artışı sağlamak mümkün oluyor.

Harran Ovası’nın kuzeyinde yer alan Cullap Sulama Birliği içerisindeki Çamlıdere Mahallesi'nin Göktürk-2 uydumuz tarafından alınan gerçek renk kombinasyonlu görüntüsü



Harran Ovası’nın Göktürk-2 uydumuz tarafından alınan yakın kızılötesi kombinasyonlu görüntüsü

Fotosentez yapan canlı bitkiler, ışığın kırmızı dalga boyunu soğururlarken gözümüzün göremediği yakın kızılötesi ışığın büyük kısmını yansıtırlar. Sağlıklı bitkiler kırmızı ile görülür.

Uydudan alınan görüntüler sayesinde sağlıklı yetişen bitkiler ile yetişmesi geri kalmış veya bakıma (su, gübre ve ilaç gibi) ihtiyaç duyan bitkiler kolaylıkla ayırt edilebilir. Gökhan Ertaş imzalı habere göre bu görüntüler olmadan bu işlemin bu kadar geniş bir alanda eski usullerle yapılması haftalar, belki aylar sürebilir. Bunun sonucunda da gerekli bakım zamanında yapılamayabilir ve büyük zararlar yaşanmasına sebep olabilirdi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX