0530 708 54 54
0530 708 54 54
04 Temmuz 2021 Pazar 08:00:00 - Güncelleme:04 Temmuz 2021 Pazar 08:00:00

Hamilelikte bulantıyı azaltan öneriler

Hamileliğin en yaygın belirtilerinden olan mide bulantıları ve kusma, anne adaylarının gebeliğe uyumunu zorlaştırabiliyor.

Hamileliğin en yaygın belirtilerinden olan mide bulantıları ve kusma, anne adaylarının gebeliğe uyumunu zorlaştırabiliyor. Gebeliğin ilk dört ayında yaygın şekilde görülen bu şikayetler yaşam kalitesini de büyük oranda düşürüyor. Gebeliğin doğal bir süreci olan bulantı ve kusma dönemini sorunsuz bir şekilde tamamlamak için, vitamin ve sıvı takviyesi ile beslenme planlamasının yanında anne adayına güven artırıcı ve moral verici konuşmalarla da destek verilmesi gerekiyor. Op. Dr. Nihal Çetin, anne adayları için şu önerileri sıraladı:

Rahatsız olduğunuz koku ve ortamlardan uzak durun

Protein ağırlıklı gıdalarla beslenin

Sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla beslenin

Baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durun

Aşamalı diyet tedavileri planı yapın. (Başlangıçta hafif tavuk suyu, biraz rahatlayınca şehriyeli çorba ve beraberinde tuzlu krakerler alınabilir. Her öğünde 30-60 ml çorba alınarak günde 1-1,5 litreye (1500 kalori) tamamlamaya çalışılır. Bir sonraki aşamada kokusuz olan patates, pirinç, tavukgöğsü, yoğurt, muz, elma, tost gibi mideyi fazla rahatsız etmeyecek besinler günde 6 öğün olacak şekilde tüketilir)

Kraker, tost, leblebi gibi mideyi rahatsız etmeyen besinlerle öğünleri geçirin

Zencefil ve zencefilden yapılmış şeker, tablet ve çaylar tercih edin. (Zencefil çayları 4 gün süre ile günde 4 fincan tüketildiğinde gebelik bulantı kusmaların önlenmesinde bazı hastalarda rahatlama sağlayabilir)

Bol sıvı tüketin (günlük 2500-3000 litre)

Yemeğin rahatsız edici etkilerini önlemek için yemek sonrası mutlaka dişlerinizi fırçalayın

Günlük ihtiyacı karşılayacak vitamin desteği alın

Sebze ve lifli gıdalar sindirimi uzun sürdüğü için mideyi bu dönemde rahatsız edebilir, bu nedenle tüketmemeye çalışın

Portakal ve limonlu meyve suları ile asitli içecekler mide asidini artırdığı için bu dönemde tercih etmeyin

Demir preparatları mideyi tahriş ettiği için bu dönemde kullanmayın

Etiketler : Hamilelikte bulantıy öneri vitamin desteği Bol sıvı tüketin
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX