0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:19 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00

İdlib 15 Ekim'de silahtan arındırılacak

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın birlikte belirleyeceği bölgenin terörist gruplar ve ağır silahlardan arındırılarak sivillerin yerinde kalacağını söyledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Soçi mutabakatına göre, İdlib'in sınırları korunacak. Statüsünde değişiklik olmayacak. Herkes yerinde kalacak” dedi. Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Tarık Hammouri ile “Dörtlü Bakanlar Toplantısı”nın ardından Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. 

HAFİF SİLAHLAR KALACAK 

Çavuşoğlu şu bilgileri paylaştı: “İdlib sınırlarında 15-20 kilometre derinliğinde bunlar Rusya ve Türkiye'nin teknik ekiplerinin sahada yapacağı çalışmalar neticesinde belli olacak. Nerede 15, nerede maksimum 20 olacak. Buralar ağır silahlardan arındırılmış bölge olacak. Yani burada muhalefet kalacak, sivil insanlar kalacak. Buradan sadece terörist gruplar çıkarılacak. Burası tank, roketatar gibi bazı ağır silahlardan temizlenecek ama bazı ılımlı muhalif güçlerin elindeki diğer hafif silahlar kalacak.” 

SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ 

“15 Ekim itibarıyla örneğin, bu ağır silahlar, bu silahtan arındırılmış bölgeden çekilecek. Yine bu yıl sonuna kadar bu bölgenin ticareti için önemli olan M4 ve M5 otoyolları da trafiğe açılacak. Gerekli tedbirler alınacak. Bu şekilde İdlib çatışmasızlık bölgesini muhafaza edeceğiz. Ateşkesi durduruyoruz. Bu, Suriye'nin siyasi çözümü için çok önemlidir. Eğer burası da gitseydi muhalefet diye de bir şey kalmayacaktı.” 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX