0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Ağustos 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:16 Ağustos 2018 Perşembe 00:50:00

ABD'yi korku sardı

Başkan Erdoğan’ın ABD’yi boykot kararı dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Eleştirilerin odağındaki Trump’a kendi ülke basını da ‘Türkiye’yi kaybetme’ çağrısı yaptı. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşı dünyayı kaosa sürüklüyor. Son olarak terör örgütleri FETÖ ve PKK’yla bağlantılı ABD’li casus papaz Andrew Brunson'ın serbest bırakılmamasını bahane eden Trump, Türkiye’ye tehditler savurmuştu. Türk ekonomisine döviz kuru üzerinden başlatılan saldırılar karşısında Başkan Recep Tayyip Erdoğan geri adım atmadı. Türkiye tek yürek oldu, ekonomik darbe girişimi karşısında diz çökmedi. 

PLAN BOŞA ÇIKARILDI 

ABD’ye karşı misilleme adımını ise Erdoğan, “Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs Vestel var. Biz bunları uygulayacağız” dedi. ‘Yerli ürünleri tercih’ edin çağrısına vatandaşlar tam destek verdi. Vatandaş dolarını bozdurarak ABD'ye tokat gibi bir cevap verirken, şirketler de peş peşe yaptırım uygulamaya başladı. Devlet-millet el ele, Trump'ın Türkiye'yi köşeye sıkıştırma planı boşa çıkarıldı. Erdoğan’ın boykot çağrısı dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Birçok ülke basını Türkiye’nin kararlı duruşundan övgüyle bahsetti. Avrupalı gazeteler Trump’ın ticaret savaşından ve Türkiye’ye yönelik tehditlerinden vazgeçmesi çağrısında bulundu. Arap dünyasının büyük bir kısmı da Türkiye ve Erdoğan’ın yanında yer aldı. 

KAYBEDEN ABD OLACAK 

Kendi vatandaşlarının dolar bozdurup Türk lirası almasını gazetelerin manşetlerine taşındı. Trump’a en büyük tepki ise kendi ülkesinin basınından geldi. ABD’nin önde gelen yayın organlarından CNN, atılan bu adımı manşetine taşıyarak “Batı, Türkiye'nin Rusya ve İran'la yakınlaşmasını engellemeli” şeklinde duyurdu. Haberde Türk halkının boykot kararına büyük destek verdiğine dikkat çekildi. Trump’ın Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarının ve tehditlerinin sonuç vermeyeceği ve ABD’nin zarar göreceği görüşüne yer verildi. ABD’liler de yaşananlardan hiç hoşnut değil. Sosyal medyada Trump’ın tavrı eleştiri yağmuruna tutulurken, Türkiye’ye yönelik yaptırımların hukuka aykırı olduğu görüşünde birleştiler. Birçok sosyal medya kullanıcısı Trump’ı etiketleyerek dünyayı karşısına aldığı ticaret savasına son vermesi gerektiğini söyledi. 

Körfez ülkeleri dolardan vazgeçecek

Başta Türkiye olmak üzere Çin, Hindistan, İran ve Rusya’dan gelen ülkelerarası ticarette dolardan vazgeçmeye yönelik açıklamalar, körfez ülkelerinin durumunu da tartışmaya açtı. Dünya dolardan vazgeçiyor. Türkiye, Çin, Hindistan, İran ve Rusya’nın ardından Körfez ülkeleri de doların geleceğini tartışmaya başladı. Mısırlı ekonomi uzmanı Muhammed Abdül Cevad, Körfez ülkelerinin ABD'ye sıkı sıkıya bağlı olduğunu, ancak bu durumun değişebileceğini söyledi. Körfez’de herhangi bir ülkenin tek başına dolar konusunda bir karar alamayacağını belirten Cevad, ‘’Ticaret için ortaklaşa dolardan vazgeçme kararı alınırsa, ortak para birimi oluşturulursa bunun ABD’ye büyük etkisi ve ileriye dönük büyük bir ivme olur” yorumunda bulundu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX