0530 708 54 54
0530 708 54 54
11 Şubat 2016 Perşembe 00:01:00 - Güncelleme:11 Şubat 2016 Perşembe 00:02:00

Halısahada kanser riski

Yapılan araştırmaya göre halı sahaların kanser riskini arttırdığı öne sürüldü. Kesin bir bulgu olmasa da, hammadde olarak eskimiş lastiklerin kullanılmasıyla ağır metaller vücuda giriyor.

 Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, halı saha tutkunlarını üzecek bir sonuç çıktı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan sonuca göre, halı sahalar kanser riskini artırıyor. Özellikle halı sahalarda kullanılan siyah plastiklere vurgu yapıyor. Konu, Amerikan Senatosu’nun da gündemine taşındı ve bazı eyaletlerde halı saha yapımı durduruldu. Araştırma sonuçlarını Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, halı sahaların hem bakım, hem de maliyet açısından doğal çimden daha ekonomik olduğunu, bu nedenle de tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığını söyledi.  

DOĞAYA MÜDAHALE EDİYORUZ 

İnsanoğlunun doğaya müdahele ettikçe bozulan dengelerin sağlık sorunu olarak geri döndüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sezgin, “ Eskimiş lastiklerde civa, kurşun, benzen, arsenik ve diğer kanserojenleri içeren çok sayıda bileşen bulunduğu çalışmalarda saptanmıştır. Bu nedenle halı sahaların sağlık sorunları yaratıp yaratmayacağı ile ilgili yaygın endişeler var. Bazı araştırmalarda halı sahalarda zararlı maddelerin sağlığı etkilemeyecek oranlarda bulunduğu iletilirken, bazı çalışmalarda da alınan örneklerde kurşun, çinko içeriği yüksek oranlarda bulunmuştur. 

METALLER VÜCUDA GEÇİYOR 

Sorunun kaynağı insanların giderek artan oranda zararlı kimyasallara maruz kalmalarıdır. Özellikle çocukluktan itibaren halı sahada oynanması ciddi endişelere neden olmaktadır” dedi. Halı saha parçalarının yanlışlıkla yutulması veya düşme esnasında oluşan sıyrık ve yaralarla temas etmesi, ağır metallerin vücuda geçmesine neden olabiliyor. Prof. Dr. Sezgin’e göre, özellikle sporcular arasında kalecilerde daha fazla kanser görülmesi, bu görüşü destekliyor.  

Kanserlilerin yüzde 60'ı kaleci 

 Halı sahalarda kanser riski olup olmadığı araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Washington Üniversitesi futbol Takımı Teknik Direktörü Amy Griffin yaptığı açıklamada, ABD'de aktif olarak futbol oynayan 158 sporcuda kanser görüldüğünü, bunların çoğunluğunu da yüzde 60 oranıyla kalecilerin oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Sezgin ise bu konuda henüz bilimsel bir araştırma yapılmadığını ve bu görüşün özellikle antrenörler tarafından yapılan bir gözlemsel tespit olduğunu belirterek, “Kalecilerin halı saha ile daha fazla temas etmesi, yara, sıyrık ve ağız yoluyla parçaların temasına bağlı olarak daha fazla kanser görülebiliyor. Halı sahalardaki kanser riski ile ilgili daha kapsamlı araştırma sonuçları önümüzdeki yıllarda gelecektir” diye konuştu. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX