0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Ocak 2019 Pazartesi 15:16:00 - Güncelleme:28 Ocak 2019 Pazartesi 15:19:00

Güney Kore Çin'e karşı başlattığı ilk "hava savaşında" başarısız oldu

Güney Kore'nin, komşusu Çin'den gelen hava kirliliği ile mücadele etmek için yapay yağmur yağdırma girişimi başarısız oldu.

TM Dijital Haber Merkezi

Güney Kore, bu ayın başlarında üç gün boyunca aşırı hava kirliliğine maruz kaldı. Halk ve Güney Kore hükûmeti bu kirliliğe Çin'in sebep olduğunu iddia ediyor. Cuma günü Kore Meteoroloji İdaresi (KMA), yağmur yağdırıp hava kirliliği ile mücedele etmek için gümüş iyodür kimyasalı bulunan bir uçağı bulutların içine gönderdi. Ancak bu yapay yağmur yağdırma girişimi başarısız oldu.

Bir yağmur oluşturma yöntemi: Bulut tohumlama

Bulut tohumlama olarak ifade edilen bu olgu için çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Bulutlara gümüş iyodür kristalleri ekleniyor ve bunların etrafında buharın sıvılaşarak yağmur damlasına dönüşmesi sağlanıyor. Bu kristaller genellikle uçaktan bırakılıyor. Çin bu tohumlama işlemi için roket kullanılabiliyor.

1947'de Bernard Vonnegut, gümüş iyodürü bulut tohumlama işleminde kullandı. Gümüş iyodür, buz kristaline benzer bir kristal yapısına sahip olduğu için -4°C ve daha düşük sıcaklıklarda etkili bir buz çekirdeği olarak hizmet eder. Gümüş iyodürü kullanmak, kuru buzdan daha kolaydır . Çünkü bir uçağın kanadından çıkan veya yer yüzeyindeki kaynaklardan çıkan yanıcı maddelerden buluta taşınabilir. Diğer maddeler örneğin kurşun iyodür ve bakır sülfür de etkili buz çekirdeği olmasına rağmen, gümüş iyodür bulut tohumlama işlemlerinde en yaygın olarak kullanılmaktadır.

Güney Kore'nin ilk yapay yağmur denemesi başarısız oldu

Güney Kore Çin'den geldiğini iddia ettiği bunaltıcı ince bir toz bulutunu yağmur yağdırarak bastırmayı / temizlemeyi hedefleyerek başlattığı bulut tohunlama yönteminin başarısız olduğunu bildirdi. Kore Meteoroloji İdaresi yaptığı açıklamada, "Deneyin ilk analizi hayal kırıklığı yarattı. Birkaç dakika zayıf, puslu bir yağmur tespit edilirken, önemli bir yağış gözlemi olmadı." dedi.

KMA açıklamanın devamında, "Bunu tam bir başarısızlık olarak nitelendiremeyiz zira bu ilk denemeydi. Bu konuda gerekli araştırmayı yapabilmek ve bu teknolojiyi tam anlamıyla kullanabilmek için iyi bir fırsattı." denildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae- geçen hafta, yetkililerine, konuyu "doğal afet" olarak ele almalarını tavsiye etmiş, "Çin'den gelen ince tozlarla ilgili endişelerini" dile getirerek Pekin ile işbirliği yapılmasını istemişti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX