0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Temmuz 2021 Çarşamba 09:00:00 - Güncelleme:21 Temmuz 2021 Çarşamba 09:00:00

Kalbimiz tehlikede! Her yıl 75 bin açık kalp ameliyatı yapılıyor

Sanayileşme ve yaygın sigara kullanımı kalp hastalıklarının nedenlerinden sadece ikisi... Türkiye, kalp hastalıklarının en sık görüldüğü ülkeler arasında. Ayrıca kalp romatizmasının fazla görülmesi de mitral kapak hastalarının sayısını azımsanmayacak ölçüde arttırıyor.

Sanayileşme ve yaygın sigara kullanımı kalp hastalıklarının nedenlerinden sadece ikisi... Türkiye, kalp hastalıklarının en sık görüldüğü ülkeler arasında. Ayrıca kalp romatizmasının fazla görülmesi de mitral kapak hastalarının sayısını azımsanmayacak ölçüde arttırıyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, "kapak hastalıkları tüm kalp hastalıklarının yüzde 35'ini oluşturuyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıl 75 bin hasta açık kalp ameliyatı geçirdi. Bu hastaların yaklaşık 30 bini kalp kapağı hastasıydı. Kalp kapağı hastalarının yüzde 80'i göğüs kafesi açılmadan, koltuk altından küçük bir kesi ile ameliyat edilebilir hastalar. Ancak hastaların çoğu, göğüs kafeslerinin açılacağı korkusuyla, kapak hastalıkları konusunda uzmanlaşmış merkezlerin varlığından haberdar olmadıkları için şikayetleri son evreye ulaşana kadar ameliyat olmaktan kaçınıyorlar. Uygun hastalarda, küçük kesi ile hastanın kendi dokusu kullanılarak yapılan ameliyatlarda ise göğüs kafesini açmaya gerek kalmıyor. Böylelikle ameliyatla ilgili hayati riskler minimuma indirilirken, normal hayata hızla dönmek de mümkün olabiliyor" dedi.

DEĞİŞİM YERİNE TAMİR

Prof. Dr. Cengiz Köksal, Amerika'da mitral kapakta ileri yetmezliği olan hastaların yüzde 85'ine kapak tamir ameliyatı uygulandığını ve bu oranın Türkiye'de yüzde 20 civarında olduğunun altını çiziyor. Prof. Dr. Köksal; "Maalesef ülkemizde tamir ameliyatlarının sayısı hayli düşük ve mitral kapak tamirinin koltuk altında yapıldığı merkez sayısı çok az. Mitral kapağında yetmezlik tanısı ile kalp ameliyatı olan ve kapağının koltuk altından küçük kesi ile tamir edildiği hasta sayısı ise çok çok az. Mitral kapak yetmezliğinde, kapak değişimi yerine tamir edilmesi sayısız avantaj sunuyor. Vücuda yabancı bir maddenin girmemesi infeksiyon riskini azaltırken, kapak değişimi yapılan hastaların kullanmak zorunda olduğu kan sulandırıcıyı da kullanmaları gerekmiyor. Ayrıca kapak tamiri yapılan hastaların ameliyat sonrası kalp fonksiyonları daha iyi korunabiliyor" diye konuştu.

Etiketler : Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi kalp hastalıkları Prof. Dr. Cengiz Köksal
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX