0530 708 54 54
0530 708 54 54
08 Ağustos 2021 Pazar 09:00:00 - Güncelleme:08 Ağustos 2021 Pazar 09:00:00

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Aşı yaşı iniyor

Bilim Kurulu üyesi Prof. Sema Turan, aşılama yaşının 15'e indirilmesi ve 12-15 yaş arası yüksek riskli hastalığı olan çocukların aşılanmasının planlandığını söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, pandemi sürecinden en çok etkilenen kesimin öğrenciler olduğunu belirterek aşılamadaki yeni hedefi açıkladı. "Eylülde okulların mutlaka açılması ve çocuklarımızın eğitim hakkının devam etmesi gerekiyor" diyen Prof. Turan şöyle devam etti: "Dünyada aşı yaşını 15 hatta 12 yaşa kadar indiren ülkeler var. Biz ilk etapta 15 yaşa kadar indirip, 12-15 yaş arasında da yüksek riskli hastalık sahibi, hastalığı olan çocuklar için aşılama konusunu konuşuyoruz. Bu konuda net bir karar alınacak yakın zamanda. Okulların açılmadan önce yapılması ve çocukların yeterli immünizasyonunu sağlamak hedefimiz. İlk etapta 15 yaşa kadar 12-15 yaş arasında da yüksek riskli grubu aşılama planı var."

'KISITLAMAK ZORUNDAYIZ'

"Aşı olan bireylerimiz topluma karşı sorumluluklarını almış bireyler. Bu nedenle hem kendilerini hem çevresini hem de ülkesini korumuşu oluyor. Aşılanmadıkları zaman insanlar hastalığın devam etmesine, hastalığın varyantlarının ortaya çıkışının hızını artırıyorlar. O nedenle kalabalık mekanlara kişilerin girişini bir şekilde kısıtlamak ve sınırlamak durumundayız. Bu konuda da konuşmalar devam etmekte."

3'ÜNCÜ DOZU ÖNEMSİYORUZ

"Aşılı değilseniz de PCR gerekliliğine vurgu yapıyoruz. İki doz aşısını olmuş bireyler aşı şemasını tamamlamış gözüküyor aslında. Şu aşamada biz aşı şemasında aynı aşıdan iki kez aşılanmış olmayı ya da iki doz aşı sonrası üçüncü dozu önemsiyoruz. Eğer bu şekilde aşılanma gerçekleşirse bu bireylerin korunmuş olacağını düşünüyoruz."

DÜNYA BAŞLADI

* ABD: Buluğ çağı çocuklarının aşılanmasına mayıs ortasında başlandı.

* Danimarka: 17 Haziran'dan itibaren 12-15 yaşı aşılamaya başladı.

* Fransa: Ebeveyn onayıyla 12 yaş ve üzerindeki çocukları aşılıyor.

* Almanya: 10 Haziran'da, hastalıkları bulunan ve buluğ çağındakilerin aşılanması tavsiyesinde bulundu.

* Avusturya: Ağustos sonuna kadar 12-15 yaş arasında 340 bin çocuğu aşılamayı hedefliyor.

* Estonya: Sonbaharda buluğ çağındakileri aşılamaya başlayacak.

* Macaristan: Mayıs ortasında 16-18 yaşı aşılamaya başladı.

* İtalya: 31 Mayıs'ta 12-15 yaşa BioNTech onayı çıktı.

* Litvanya: 12 yaş ve üzeri çocukları aşılamayı haziranda başlattı.

* İspanya: Okullar açılmadan iki hafta önce 12-17 yaş arası çocukların aşılanacağını açıkladı.

* İngiltere: 12-15 yaş için aşıları risk altındaki kişilerle yaşayanlarla sınırlamaya devam ederken, 16 ve 17 yaşındakilere aşıyı tavsiye etti.

* İsviçre: 12-15 yaş arası çocuklara Pfizer aşısı temmuzda başladı.

* İsrail: 12-15 yaş mayısta başladı.

* BAE: Dubai'de 12-15 yaşa aşı başladı.

* Endonezya: Sinovac'ın 12-17 yaş arasında kullanılmasını tavsiye etti.

* Yeni Zelanda: Aşıların 12-15 yaş için kullanılmasına ön onay verildi.

* Çin: Sinovac'ın 3-17 yaş arasında kullanılması için acil onay çıkardı.

* Hong Kong: 3 Haziran'da 12 yaş ve üstünün aşılanmasına başlandı.

* Singapur: 1 Haziran'dan itibaren 12-18 yaş aşı programına alındı.

* Japonya: 28 Mayıs'ta, BioNTech 12 yaşa kullanım onayı aldı.

* Filipinler: 26 Mayıs'ta 12-15 yaşa BioNTech için kullanım onayı çıktı.

* Meksika: 24 Haziran'da, 12 yaş ve üzeri için BioNTech onaylandı.

* Brezilya: BioNTech'in 12 yaşa kullanımı için yeşil ışık yaktı.

* Şili: 12-16 yaş arasının BioNTech ile aşılanmasına onay verildi.

* Kanada: Mayıs başında BioNTech'in 12-15 yaşa kullanımı onaylandı.

400 kişilik ekip sahada

Aşılama oranı en düşük iller arasında bulunan Şırnak'ta İl Sağlık Müdürlüğü 400 kişilik ekip oluştururak turuncu kategoride olan kenti sarıya taşımak için kolları sıvadı. İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük, "Köylere giden ekiplerimiz evlerde aşılama yaparken, vatandaşın bilgilendirmesi noktasında cami ve belediye hoparlörlerinden de anons yapıyoruz. Vatandaşlarımızı ikna etmek için bir eve 4-5 kez gittiğimiz oluyor" dedi. Mobil aşı ekibinde görevli Dr. Mehmet Emin Sönmez, "Mavi kategori olana kadar çalışmalarımız sürecek" diye konuştu.

TEK DOZ ÖNEMLİ AMA AZ KORUYOR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, salgının önüne geçmede tek doz aşının yetersiz olduğnu belirtti. Son 1 ayda vakaların %200'ün üzerinde arttığına işaret eden Şener şöyle devam etti: "Bu artışın temel sebebi ikinci dozunu olmayanlar ya da hiç aşılanmamış olanlar. Diğer grup ise Kovid geçirenler. Hastalığı atlattığı için korunduğunu zannediyor. Özellikle 60 yaş üstünde hastalığı atlatıp sonra aşılanmaya gitmeyenlerde hastalık ölümcül seyredebilir. Doğal bağışık oluşuyor ama kalıcı bir antikor yanıtı olmuyor. Tek aşı eşittir hiç aşı. Aşı olmuş kişi 1 birim virüs taşırken, aşısızlar 100 ile 1000 birim arası virüs taşıyor. Okullar açılmadan 18 yaş üstünün aşıları tamamlanmalı."

TIRMANIŞ EYLÜLE KADAR SÜRECEK

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, vakalardaki artışın sonbahara kadar süreceğini belirterek uyardı. "Herhangi bir kısıtlama veya önlem alınmazsa sonbahara kadar yani sürekli bir artış eğilimi olacaktır. Toplumsal bağışıklığın sağlanması gerekiyor. Aşılamada çok iyi gidiyorduk. Ancak şu an 40 milyon civarında ikinci doz, 20 milyon da hiç aşı olmamış vatandaşımız var. Böyle giderse okulların açılması sıkıntıya girebilir, ama açmalıyız. Tek doz aşı oldu diye insanlar maskeyi attı, hemen normalleşti. Özellikle kapalı alanlarda insanların maskeyle dolaşmas ve mesafeyi ayarlaması gerekiyordu, ancak herkes normalleşti."

Etiketler : Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan aşı yaş 15 yaş
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX