0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Ağustos 2016 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:27 Ağustos 2016 Cumartesi 01:12:00

Türkiye'nin gurur günü 

Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü törenle hizmete açıldı. Köprü, bir çok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğinde.

İstanbul Boğazı'na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla dün hizmete açıldı. Türkiye'nin son yıllarda bir biri ardına gerçekleştirdiği gurur veren dev projelerinden biri olan köprü ve bağlantı yollarının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakan  Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamı katıldı. 

DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ 

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi bulunuyor. Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk oldu. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kırdı. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanına sahip. 

3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM 

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor. Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Başlangıcında öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, şu anda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden geçişlerini gerçekleştiren ağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak.

Kanlı pençelerinizi ülkemizden çekin

PKK, DAEŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerinin arkasındaki güçlere kendilerine çeki düzen vermeleri için çağrıda bulunan Erdoğan, “ Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor ve gelmeyecek. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’deki bir düğüne terör saldırısını düzenleyenlerin İslam’la ve Müslümanlıkla alakaları olmadığını vurguladı. İslam dininin barış dini olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Elinde silah, tank, top... Bakıyorsunuz, 12, 13, 14 yaşında yavruların vücutlarına bombaları bağlayıp, canlı bomba olarak bunları kullanıyorlar. Böyle bir şey yok. Bunlar bizim dinimizi lekelediler, dinimize gölge düşürdüler ama bu oyunu da biz bozacağız, bu millet bozacak” diye konuştu. 

15 TEMMUZ OYUNU BOZDU 

 

Asla devlet içinde devletin olamayacağını ifade eden Erdoğan, “Böyle hevese kapılanlar, pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar. Ne dedik? İnlerine gireceğiz. Girdik mi? Girdik” dedi. Her dönem birliğin, beraberliğin bozulması için fitne tohumları ekilmek istendiğini kaydeden Erdoğan, “Kavramlar değişmiştir ama amaç hep aynı olmuştur. Geçmişte bu sebepten çok acılar yaşadık. Kardeşi kardeşe düşman ettiler, bizi birbirimize vurdurdular, ardından ellerini ovuşturdular. 15 Temmuz bu oyunun bozulduğu tarih olmuştur” ifadesini kullandı. Türkiye terörle mücadelede geri adım atmayıp bir de Cerablus operasyonu başlatınca yeni oyunlar peşine düşüldüğünü ifade eden Erdoğan,  Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı bu çerçevede değerlendirdiğini söyledi. Erdoğan, bir kez daha Kılıçdaroğlu’na “Geçmiş olsun” dileklerini iletti. Suriye’deki operasyonu tüm terör örgütlerini kapsayacak şekilde geniş tutmakla çok isabetli davrandıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu son saldırılarında PKK, DAEŞ, FETÖ gibi terör örgütlerinin arkasındaki güçlere sesleniyorum. Bu saldırının da PKK, FETÖ gibi terör  örgütlerinin arkasındaki güçler, kendinize çeki düzen verin. 

OYUNLARA GELMEYECEĞİZ

Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor ve gelmeyecek. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin. Türkiye'de, Suriye'de Irak'ta, Afganistan, Mısır, Libya, Tunus, Pakistan’da, Filistin'de döktüğünüz kan yeter. Kanlı pençelerinizi bu bölgeden ve ülkemizden çekin. Sanılmasın ki bölge insanları durduk yerde birbirlerinin boğazına sarılıyor. Hayır, tam tersine. Bölgedeki toplumlar kendi haline bırakıldıklarında barışı, sulhu, huzuru, refahı çok çabuk bulacak, çok çabuk keşfedecektir.” 

İnsanlığı birbirine bağlayan köprü 

Başbakan Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü, Uzakdoğu'dan, Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Bu, insanlığı birbirine bağlayan ve 
medeniyetleri birbiriyle buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor” dedi. Yıldırım, “Böyle inanmış bir millet olduğu müddetçe biz hiçbir zorluğa pabuç bırakmayız, her türlü zorluğun üstesinden geliriz” diye konuştu.

Tek yön ücretli

Köprüde sadece Avrupa’dan Asya’ya geçiş yönünde ücret alınacak. Otomobiller için belirlenen ücret 9 lira 90 kuruş.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Köprüde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.

Putin'le telefonla görüştü

İki lider, bölgenin güvenliği açısından DAEŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonla görüştü. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye'deki son 
gelişmeler ve terörle mücadele konuları ele alındı. İki liderin, Türk-Rus ilişkilerini normalleştirme konusundaki kararlılıklarını vurguladıkları görüşmede, Halep'e insani yardım ulaştırılmasını sağlamaya yönelik çabaların hızlandırılması konusunda mutabakat sağlandı. 

ÇİN’DE YENİDEN BULUŞACAKLAR 

Erdoğan'ın Fırat Kalkanı harekatı hakkında da Putin'e bilgi verdiği görüşmede, bölgenin güvenliği açısından DAEŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle ortak mücadelenin büyük önem taşıdığına işaret edildi. Erdoğan ve Putin, Çin'deki G-20 Zirvesi'nde görüşme konusunda da mutabık kaldı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX