0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Şubat 2021 Çarşamba 09:35:00 - Güncelleme:17 Şubat 2021 Çarşamba 13:43:00

Kara güneş gözlüksüz bakmayın

Ultraviyole ışınlarının karlı ve buzlu zeminlerden yansıması kar körlüğüne (fotokeratit) yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Aylin Kılıç, "Nasıl güneş tutulmasında güneşe bakmak zararlıysa, karda çıplak gözle, koruyucusuz vakit geçirmek de göz sağlığı açısından risklidir" dedi.

Doç. Dr. Kılıç, "Uzun süre karlı ve buzlu havada vakit geçirenlerde fotokeratit görülüyor. Şehrin dokusunun bembeyaz örtüyle süslendiği masalsı manzaraların büyüsüne kapılmak göz sağlığı açısından risk oluşturabiliyor. Gözün kornea tabakasında güneş yanığı olarak tanımlanan fotokeratit, karda uzun süre vakit geçirenlerde görülüyor. Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının karlı ve buzlu zeminlerden yansıyarak göze zarar vermesiyle oluşan hastalık, nadiren de olsa kalıcı hasara yol açabiliyor" diye konuştu.

TEDAVİSİ İHMALE GELMEZ

Kar körlüğünün tedavisine ilişkin de bilgi veren Kılıç, "Hastalık genellikle geçici bir durumdur, çoğunlukla sekel bir etki bırakmaz. Ancak hasarın tespiti mutlaka göz muayenesiyle yapılmalıdır. Muayeneden sonrası genellikle destekleyici, semptomları rahatlatıcı tedavi verilir. Sentetik gözyaşı damlaları bazen ek olarak antibiyotikli damlalar önerilir. Göz kapaklarında ödem için soğuk uygulama rahatlatıcı olacaktır" şeklinde konuştu.

Etiketler : güneş gözlüğü kar göz sağlığı
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX