0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Kasım 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:21 Kasım 2019 Perşembe 08:00:00

Ev yapımı sirke daha sağlıklı

Marketlerde satılanların sağlıksız olduğunu belirten uzmanlar; tansiyonu düşürmek, bağırsakları çalıştırmak gibi bir çok faydası olan sirkeyi evde kolayca yapabileceğimizi belirtiyor. 

Şifa kaynağı olan sirke, sağlık için vazgeçilmezlerden biridir. Hem yiyeceklerde, hem de bakım için kullanılan, her türlü iyileştirici etkiye sahip sirke, mutfaklarımızda bulunması gereken bir şifa deposudur. Özellikle elma sirkesi  enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda kan şekerini düşürür tansiyonu dengeler kanser gibi önemli ve tehlikeli hastalıklara karşı olumlu etkiler gösterir. Birçok yiyeceğin içine giren sirkeyi dışarıdan aldığınızda, faydalarının tamamından yararlanamıyorsunuz çünkü hazır alınan birçok yiyecekte olduğu gibi sirkelerde de katkı maddeleri bulunabiliyor. Bu yüzden evde yapılan sirke, hem daha faydalı hem de daha lezzetli oluyor.   Sirke anası, sirke yapıldıktan sonra karışımın içinde oluşan jel kıvamındaki maddeye verilen isimdir. Sirkenin mayalanmasına yarayan sirke anası, evde ilk kez sirke yapacak olanların elinde bulunamayabiliyor. Sirke anasının oluşmasını sağlayan maddeler su, nohut ve bulgur gibi bakliyatlar olduğundan ilk kez sirke yapıldığı zaman bu malzemelerin karışımın içine eklenmesi gerekir. Sonraki yapımlarda ise oluşan sirke anasını bu malzemelerin yerine karışıma ilave edebilirsiniz.

MALZEMELER DOĞAL OLMALI 

Sirke için çok önemli malzemeler doğal meyveler, bakliyatlar ve sudur. Mumsuz, ilaçsız, boyasız meyveler sirkenizin kalitesini arttıracak ve tadını güzelleştirecektir. Meyvelerin en tatlı olanlarını kullanın ve çürük kısımlarını dahil etmemeye özen gösterin. Çürük meyveler sirkenin tadını bozar, fermente olmasını engeller. Diyelim ki meyveleriniz yeterince tatlı değil ama sirke de kurmak istiyorsunuz. Sirke ananız yoksa doğal bal ve pekmez kullanabilirsiniz. Meyveleri iyice yıkayın, çürük kısımlarından arındırın. Kabuklarını kesinlikle soymayın. Onlar sirkeleşme işlemi için oldukça önemlidir. Sert dokulu meyveleri minik minik doğramak, daha çabuk sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır. 

Malzemeler 

Bir kg elma 

2 yemek kaşığı bal 

3 litre su 

Bir çay bardağı nohut 

Yarım çay bardağı bulgur  

TAHTA KAŞIK KULLANMAYIN 

Temiz bir içme suyu hazırlayın. İlk kez sirke kuruyorsanız elinizde sirke anası olmayacaktır. Bu nedenle nohut, bulgur ve organik balı elinizin altında bulundurun. Mutlaka cam kavanoz kullanın. Plastik şişelerde hazırlayacağınız sirkelerden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Meyveleri, bulgur, nohut ve balı ilave ederek, silikon ya da plastik bir kaşıkla karıştırın. Tahta kaşık kullanmayın. Kavanozun ağzını bir tülbentle örtün. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün kadar serin, kuru ve doğrudan ışık almayan bir ortamda bekletin. İki günde bir kapağını açıp karıştırın. Sürecin sonunda bir 20 gün kadar daha bekleyin. Ardından sirke anasının oluştuğunu göreceksiniz. Sirke anasını alın. Dikkatli bir biçimde cam bir kaba aktarın. Ardından sirkenizi tülbentten geçirin. Cam şişelere boşaltın. Dilerseniz bu aşamada balla tatlandırabilir ya da tuz ilave edebilirsiniz. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX