0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Ocak 2018 Pazartesi 13:26:00 - Güncelleme:29 Ocak 2018 Pazartesi 14:26:00

Tam 9 yıl önce bugün bir milletin dirilişi başladı: Egemen güçlere "One minute" haykırışı

Sene 29 Ocak 2009. Tüm dünya İsviçre’nin Davos kasabasında "Gazze: Orta Doğu’da Barış Modeli" oturumunda tarihi anlara tanıklık etti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, işgalci İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in küstahça konuşmasına kayıtsız kalamadı. Peres'e karşılık vermek için söz isteyen Erdoğan, oturumu yöneten moderatör David Ignatius tarafından engellenmek istenince olanlar oldu.

Erhan Ceylan / GÜNEŞ

1970 senesinden beri İsviçre'nin Davos kasabasında Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl düzenlenen Davos Zirvesi, 29 Ocak 2009 yılında çok büyük bir olaya sahne oldu. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki “One Minute” çıkışı Dünya'yı adeta çalkaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son derece doğal olan bu çıkışı mazlumlara umut, sistemin dişlilerini elinde tutan karar vericilere korku, Türk milletinin tekrar uyanmasına neden olan bir haykırış ve yeniden dirilişin ilk belirtilerinden birisi olarak tarih sayfalarının en nadide yerinde yerini aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜM DÜNYAYA İLK KEZ BÖYLE BİR SEVİYEDE MEYDAN OKUDU

Başbakan Erdoğan, Gazze oturumun bir diğer konuşmacısı Peres'in Filistin hakkındaki yalanlarla dolu açıklamalarının ardından oturum yöneticisi Ignatius'tan, İngilizce one minute "bir dakika" diyerek süre istedi. Ignatius söz hakkı vermek istememesine rağmen Erdoğan kararlı bir şekilde, Peres'e dönerek "Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum…" diye konuştu. Şimon Peres'e yönelik haklı olarak çok sert tespitlerde bulunan dönemin Başbakanı Erdoğan tüm dünyanın gözü önünde Peres'i rezil etti.

ARAP BİRLİĞİ SEKRETERİ COŞKUYLA AYAĞA KALKIP ERDOĞAN'I TEBRİK ETTİ

Daha sonra moderatör Ignatius heyecanlı ve korkak bir ses tonuyla Erdoğan'a müdahale etmek istemesi sonrası kısa süreli bir el tacizinde bulundu. Erdoğan ustaca el tacizine karşılık verip sahneden kalkarak oturumu terk etti. "Peres’e 25 dakika, kendisine ise 12 dakika süre verdiğini" belirterek Erdoğan, "Bundan sonra artık Davos’a gelmeyeceğim" diyerek sahneden inerken Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ayağa kalkarak Erdoğan'ı tebrik etti. 

"ERDOĞAN HAKLIYDI"

Arap Birliği Genel Sekreteri Musa paneli terk eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdi. Davos'taki paneli terk etme konusunda "haklı olduğunu" söyleyen Musa, AP'ye yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın hareketinin "anlaşılır" olduğunu belirterek, "Sayın Erdoğan söylemek istediğini söyledi ve ayrıldı. Hepsi bu. Kendisi haklıydı" dedi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX