0530 708 54 54
0530 708 54 54
03 Temmuz 2021 Cumartesi 07:01:00 - Güncelleme:03 Temmuz 2021 Cumartesi 16:03:00

Diyarbakırda tarihi kazı... 9 bin yıllık 'Sur'a röntgen

Çin Seddi'nden sonra 5 bin 200 metre ile dünyanın en uzun surlarına sahip Diyarbakır'da kazı başlatıldı. Surların nasıl bir mühendislikle yapıldığı araştırılıyor. Çin Seddi'nde de aynı çalışma yapılmış sırrın ‘pirinç harcı' olduğu ortaya çıkmıştı.

DÜNYANIN GÖZÜ BU ARAŞTIRMADA

21 bin km uzunluğuyla dünyanın en uzun suru olan Çin Seddi'nin mühendislik sırrı uzun yıllar araştırılmış nihayetinde harcında pirinç unu ile sönmüş kireç kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Bu sayede tuğlaların birbirine sıkı sıkıya yapıştığını ve aradan sarmaşık büyümesine mesafe bırakılmadığını anlaşılmıştı. Şimdi de uzunluğu 5 bin 200 metre, yüksekliği 8 ila 22 metre arasında olan ve kalınlığı 8 metreye kadar varan dünyanın ikinci uzun suruna sahip Diyarbakır Surları'nda aynı çalışma başlatıldı.

TAŞLARIN ÖZELLİKLERİNE BAKILACAK

9 bin yıllık surların diplerinde sondaj çukuru açılacak. Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız "Yaklaşık 2,5 metre dolgu vardı, hemen hemen hepsi alındı. Veriler ortaya çıktığı zaman şunu anlamış olacağız, birincisi, temelden en tepeye surların yüksekliği ne kadardır. İkincisi ve en önemlisi, surların temelinde nasıl bir taş malzeme kullanıldığı, bir diğeri, nasıl bağlayıcı bir malzeme kullanıldığı ve temeller toprak seviyesinden ne kadar derinliktedir, bunların hepsi açığa çıkmış olacak" dedi.

Etiketler : diyarbakır sur kazı tarih
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX