0530 708 54 54
0530 708 54 54
09 Temmuz 2021 Cuma 10:00:00 - Güncelleme:09 Temmuz 2021 Cuma 10:00:00

Tüm hazırlıklar tamam: Yeni boru hattı kurulacak

Nahçıvan Doğal Gaz Boru hattı projesi için tüm hazırlıklarını tamamlayan Türkiye, Azerbaycan'dan onay bekliyor. Iğdır'dan başlayarak Nahçıvan Sederek'e kadar olan projenin Türkiye bölümü 85 kilometre uzunluğa sahip olacak ve tamamlandığında 500 bin nüfuslu bölgenin tüm gaz ihtiyacını karşılayacak.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlayan ve 44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını yeniden ele geçirmesinin ardından gündeme gelen Nahçivan koridoru üzerinden inşa edilecek boru hattı için sona gelindi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov'un Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne Doğal Gaz Tedarikine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı imzalamasının ardından Türkiye tarafında gerekli olan tüm kamulaştırmalar gerçekleştirildi.

ÜÇ BÖLGEDE ACİL KAMULAŞTIRMA YAPILDI

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Nahçıvan Doğal Gaz Boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Iğdır ili, Merkez, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan güzergaha isabet eden taşınmazlar ile söz konusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesirler ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmişti.

BOTAŞ VE SOCAR YETKİLİ KILINDI

Proje ile Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Erzurum, TANAP doğal gaz hatlarından sonra Türkiye ve Azerbaycan arasında yeni bir hat kurulacakken, projenin hayata geçirilmesi için ise BOTAŞ ve SOCAR yetkili kılındı.

AZERBAYCAN'DAN ONAY BEKLENİYOR

Güzergah, etüt, kamulaştırma ve projelendirmeyle ilgili tüm çalışmalarını tamamlayan Türkiye yeni boru hattı için projelendirilen teknik verilerin onaylanması için Azerbaycan'dan onay bekliyor. Yakın zamanda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi'nden (SOCAR) gelmesi beklenen onaylar sonrasında hattın yapımına başlanacak.

500 BİN KİŞİNİN GAZ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Türkiye-Nahçıvan Doğal Gaz Projesinin hayata geçirilmesi, iki ülke arasındaki güçlü iş birliğinin derinleştirilip geliştirilmesinde önemli rol oynayacak. Yaklaşık 500 bin civarında bir nüfusa sahip Nahçıvan'ın yıllık doğal gaz tüketimi ise yarım milyar metreküpü buluyor. Hattın açılmasıyla birlikte bu yöndeki tüm ihtiyaç Türkiye üzerinden sağlanacak.

Etiketler : Türkiye-Nahçıvan Doğal Gaz Projesi nahcivan Azerbaycan TANAP doğal gaz hatları
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX