0530 708 54 54
0530 708 54 54
11 Haziran 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:11 Haziran 2019 Salı 08:00:00

Dolar tahttan iniyor

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yayımladığı raporda doların geçerliliğini kaybettiğine’ dikkat çekti.

ABD parasının sadece uzun süredir değişmediği ve ciddi bir alternatifi olmadığı için küresel pozisyonunu koruyabildiği vurgulandı. Rapora göre, doların küresel rolünü olumsuz etkileyen en önemli politikalar, ‘finansal yaptırımlar ve ticaret savaşları.’ 

NEDEN BAŞKA PARA? 

Rapora göre, dolar için kaçınılmaz sonu hızlandıran sebepler şöyle: 

- Her şey aynı kalsa bile korumacı gümrük politikaları, vergi yaptırımları ticaretin Amerika´dan uzaklaşmasına neden oluyor. 

- Böylece ticaret yapacak başka ülkeler kendi para birimlerini dolar yerine kullanma fırsatı elde ediyor.

- Rusya rubleyle petrol, doğalgazgaz ihracatına başladı. Çin, yuanı emtia ticaretinde kullanmaya başladı. Avrupalı yetkililer ABD´nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları aşmanın yollarını arıyor. 

- IMF verilerine göre ülkelerin döviz rezervleri içerisinde doların payı 2001´de yüzde 73 düzeyindeyken, 2018 sonunda bu oran yüzde 62´ye kadar geriledi.

- Bu trendler ve yaptırımlar devam ederse dolar başka para birimlerine karşı ve tüm para birimleri, altına karşı zaman içinde alan kaybedecek ancak bu çok yavaş olacak.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX