0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Eylül 2018 Salı 01:00:00 - Güncelleme:25 Eylül 2018 Salı 01:00:00

Çiftçiye çifte müjde

Üreticinin tarımsal girdilerinden kimyevi gübrede yüzde 15 indirim yapılacak. Ayrıca arpa ve buğdayda sağlanan prim destekleri artırılacak.

Tarım sektörünün en önemli girdilerinden biri de gübre. Son zamanlarda finansal saldırılar ve kur oyunu sebebiyle gübre fiyatlarının yükseldiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Çiftçimizin ekmeğine göz diken maksatlı kesimlerin bu durumu fırsata çevirme çabalarıyla kimyevi gübre fiyatında artış yaşandı” dedi. 

FIRSATÇILARA YAKIN TAKİP 

Pakdemirli, bu artışların bir kısmının maliyet, diğer kısmının ise kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayalı olduğuna dikkati çekerek, Tarım Kredi'nin üreticinin girdilerini kolaylaştıracağını, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) de üreticinin elde ettiği ürüne alım garantisi vereceğini söyledi. Pakdemirli, gübre fiyatlarında aşırı artış yapan firmaları yakın takibe aldıklarını da bildirdi. Bakanlık ve çiftçinin, üretimin her aşamasında koordineli çalışacağını vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Tarım Kredi, en önemli tarımsal girdilerden kimyevi gübrede cinslerine göre değişmekle beraber yüzde 15'lere varan indirim sağlayacak. Örneğin, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya düştü. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıyla tüm sektörün benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.” 

PRİM DESTEĞİ ARTACAK 

Uzun yıllardır artmayan buğday ve arpa prim desteklerini artıracaklarını ifade eden Pakdemirli, “Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini yüzde 100 artırarak önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz. TMO üzerinden, çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX