0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00

İhracatçı KOBİ'ye dış ticaret rehberi

Dünyaya açılan KOBİ’ler dijital kimliğe kavuşacak. Ticaret Bakanlığı, küresel ithalatçı ve Türk ihracatçıları Akıllı İhracat Platformu'nda buluşturacak. Böylece şirketler daha fazla müşteriye, hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilecek. 

Son dönemde blok zincir, kağıtsız ihracat, kolay destek sistemi gibi birçok alanda öncü çalışmalar yapan Ticaret Bakanlığı, kamuda dijital alanda gerçekleştirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. Bakanlık, ihracatı artırmak, ihracatçının önündeki engelleri kaldırmak ve işlerini kolaylaştırmak amacıyla Kolay İhracat Platformu’nu oluşturdu. 

Dijital kimlik oluşturulacak 

Söz konusu platformla, farklı kaynaklardan ve mecralardan sunulan, ihracatçı ve ithalatçı firmaların sahip olduğu özellikleri anlamadan ve bilmeden firmalara önerilerde bulunan birçok sisteminin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Dijital dönüşümde yeni bir sayfa açtıklarını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Geliştirdiğimiz yapay zeka destekli 'Akıllı İhracat Platformu'yla küresel pazarlar artık ihracatçımızın ofisine gelecek. Bu yeni sistemle ihracat yapan her firma için dijital bir kimlik oluşturup, firmamızı tanıyarak, onlara özel danışmanlık hizmeti sunacağız” diye konuştu. 

Uygun şirketler eşleştirilecek 

Firmaların ihracat yapacağı ülkelerle ilgili genellikle danışmanlık hizmeti aldığını hatırlatan Ruhsar Pekcan, kurulacak sistemle “terzi usulü” firma özelinde çözümler sunulacağını, pazar, destek ve metodoloji önerisinde bulunulacağını kaydetti. Pekcan, bu sayede firmaların bakanlığın büyük data havuzundan yararlanarak, ihracat yapabileceği ülkelerden ürün gruplarına, o ülkelerdeki vergi oranlarına ve iş yapma kolaylığına kadar birçok soruya bilgisayarının başından ücretsiz yanıt bulabileceğini anlattı. 

Kısa sürede devreye alınıyor 

Edinilen bilgiye göre, sistemin tasarım süreci tamamlandı ve yazılım aşamasına gelindi. Söz konusu Platformu bakanlık tarafından en kısa sürede hayata geçirilecek. Akıllı İhracat Platformu kapsamında oluşturulacak dijital kimlik çalışmalarının, blok zincir çözümleriyle de desteklenmesi amaçlanıyor. Ayrıca sistemin önerilerinin son derece anlaşılır, kolay görseller ve grafiklerle ihracatçıya sunulacağı da bakanlık tarafından kaydedildi.

Sistem nasıl işleyecek?

Bakan Pekcan, sisteme ilişkin şu bilgileri verdi: “Örneğin bir firma yurtdışına makine satıyor. Sistem önce sizi tanıyacak. 'Firmanız nerede, kaç kişisiniz, üretim kapasiteniz ne kadar' gibi sorularla önce firmanın dijital kimliği oluşturulacak. Sonra arka planda özel olarak hazırlanan yapay zeka temelli algoritmalar devreye girecek. 'Bu firmanın ürününü dünyada en çok ithal eden ülkeler hangileri, ithalatında hızlı artış olan ülkeler nereler, bu ürünün vergi oranı hangi ülkede ne kadar, o ülke ne kadar uzakta, o ülke iş yapma kolaylığında kaçıncı sırada, firmanın sattığı ürünle beraber satılan ürünler var mı?' gibi kriterler işlenecek. Bu sayede ihracatçı, hedef müşterisini basit ve hızlı bir şekilde bulacak.”

3 milyar liralık teşvik

İhracatçılara sağlanan finansal imkanlara bu yıl da devam ettiklerini ifade eden Bakan Pekcan, “Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatını artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçıya bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz. Kolaydestek.com.tr'den hepsini rahatça görebiliyorsunuz. Bakanlığımızın sağladığı bu desteklerden daha fazla istifade edilmesi, KOBİ'lere, genç ve kadın girişimcilere yaygınlaştırması için eğitimler vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX