0530 708 54 54
0530 708 54 54
09 Kasım 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:09 Kasım 2018 Cuma 00:00:00

Zorlu süreçten güçlenerek çıktık

Piyasalardaki pozitif havanın süreceğini söyleyen Bakan Albayrak, fahiş fiyatlamanın sona erdiğine dikkat çekti. Albayrak, ekonomik saldırının 2 ayda püskürtüldüğünü belirterek,“Bu süreç Türkiye'yi daha güçlü kıldı” dedi. 

Bakan Albayrak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) gerçekleşen “Adım Adım Ekonomi” programında yaptığı konuşmada, ülkenin önemli sanayi kentlerinden olan Bursa'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Albayrak, bu büyük yolculuğun en kritik virajlarından birini dönerken, yaşanan sürece hep birlikte şahit olunduğunu, çok tarihi bir süreci hep birlikte yaşamaya devam ettiklerini  vurguladı.   Geçmişte Türkiye’yi hedef alan siyasi ve ekonomik saldırıları hatırlatan Albayrak, ağustos ayındaki finansal saldırıya dikkat çekti. Albayrak, Türkiye’nin bu operasyondan güçlenerek çıktığını belirtti. 

TÜM SALDIRILARI BERTARAF ETTİK

Albayrak şunları söyledi:  “Ağustos ayıyla birlikte çok geniş kapsamlı spekülatif bir atakla karşı karşıya kaldık. Ben bunun empati oluşturması itibarıyla çok net altını çiziyorum. Ağustos ayında yaşadığımız süreç, 2008 finansal krizinden farklı olarak kur, faiz ve enflasyon alanında da çok büyük bir operasyonla Türkiye'yi karşı karşıya koymasına rağmen işte 2 ayda o kadar hızlı ve güçlü adımlarla ki bunun en büyük temellerinden biri de bu yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin getirdiği hızlı, güçlü aktif karar alma mekanizmalarıyla şükürler olsun, uyumlu ve koordinasyonla çok hızlı refleksler vererek, bu sürecin birçoğunu bertaraf ettik, püskürttük.” 

FAHİŞ FİYATLAR DURDU 

Albayrak, güçlü adımlarla daha da güçlü sonuçlar almaya devam edeceklerini belirterek, şöyle devam etti: “Eylül ayı enflasyon raporunu detaylı bir şekilde incelediğimde, birçok sektör, bu belirsizlikten dolar kurunu 8,5'ten fiyatlayarak, tahmin alarak bir fiyatlama ortaya koymuş. Bu dönem geçti. Bu süreç ortadan kalktı. O zaman fiyatlama davranışları da normale inmeli ki 8,5 kur 5,30'larda, enflasyona etki eden bu fiyatlama baskısı ortadan kalkmalı ki hem enflasyonda tersine trend hem de toplumsal tüketim alışkanlıkları, piyasadaki canlanma hususunu da o oranda hissetmeliyiz.Birkaç aylık bu fırsatçı fiyatlama davranışları geride kaldı. Artık çok daha sorumlu, bu bilinçle hareket edecek adımların atılmasını bekliyoruz.” 

CARİ SÜRPRİZ 

Albayrak, dün detaylı ticaret verilerine baktığını belirterek, şunları söyledi: “Orta Vadeli Program YEP'de, 60 milyar diyorlardı, biz 44-45 diyorduk yıl sonu itibariyle cari açık, cari denge öyle mi? Ağustos, eylül, ekim rakamlarına kabaca baktığımda ilk gelen tahminler 40 milyar doların altına doğru inmeye başladığımız yönünde. Buradan bir sürprizin daha altını çizeyim, yıl sonu rakamları eğer bu istikamette giderse, yıl sonunda cari denge çok daha büyük bir sürprize gebe. Detayını vermeyeyim ama istikamet çok güçlü, olumlu ve çok iyi yönde seyrediyor.”  

İNDİRİM OLARAK YANSIYACAK

Albayrak,  yapılan indirim ve verilen destekler neticesinde değerlerdeki iyileşmelerin daha da hızlanarak devam edeceğini söyledi.Her iyileşme ve pozitif gelişmeyi topluma ve vatandaşa yansıtmayı sürdüreceklerini belirten Albayrak, şöyle devam etti: “Kurda sağlanan bu geriye iniş, vergi maliyetlerini yakaladıkça petrol fiyatlarındaki düşüş sonrası fiyatlarla birlikte daha da aşağıya inmeye, bunları da vatandaşımıza indirim olarak yansıtmaya başladık, inşallah daha da pozitif gelişmelerle yansıtacağız.”  

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX