0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Kasım 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:29 Kasım 2019 Cuma 08:00:00

Holldanda'da boş ders krizi

Başkent Amsterdam’da, öğretmen açığından dolayı, 16 ilkokulda eğitime bir hafta ara verildi. Bu durumun eğitim sistemini tehdit ettiğini belirten Hollandalı yetkililer, acilen önlem alınmasını istedi.

Avrupa ülkesi Hollanda’da, ilkokullardaki öğretmen açığı sorunu giderek büyüyor. Dört günlük eğitime geçen, kapanan ve derslere ara veren okulların ardından, şimdi de ülkenin başkenti Amsterdam’da 16 ilkokul idaresi, öğretmen sayısının azlığını gerekçe göstererek, bir hafta boyunca hizmet vermeme kararı aldı. 9 Aralık’tan itibaren 16 ilkokulda, 5 bin 400 öğrenci eğitimden mahrum kalacak. Okul yöneticileri, bu süre zarfında sorunun nasıl giderileceği konusunda ortaklaşa çalışma yapacaklarını ve yetkililerle görüşeceklerini açıkladı. 

HER YIL DAHA DA ARTIYOR 

Sorunun temelini; emekliye ayrılan veya başka mesleğe geçen öğretmenler ve üniversitelerde öğretmenlik bölümünü seçen öğrenci sayısındaki azalma oluşturuyor. Yaşadığı yerdeki okulları tercih eden öğretmen sayısının artması da bu durumu etkiliyor. Hollanda Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülke genelinde 12 bin öğretmen açığı bulunuyor. Hollandalı eğitim uzmanları, hükümetin ekstra maddi desteğine rağmen bu sayının düşmediğini aksine artmaya devam ettiğini belirtiyor. 

ÜLKE GENELİNDE GREV 

Öğretmenler, okul müdürleri ve diğer eğitim personeli, ülkedeki öğretmen sıkıntısına karşı yapısal bir çözüm için sık sık eylem yapıyor. Son olarak kasım ayı başında, çalışma koşulları ve maaşlarının iyileştirilmesini isteyen öğretmenler greve gitmişti. Hollanda'nın büyükşehirleri Amsterdam, Rotterdam ve Lahey başta olmak üzere farklı kentlerdeki greve, binlerce ilköğretim öğretmeni katılmıştı. Grev nedeniyle 4 binden fazla ilköğretim okulunda eğitime bir gün ara verilmişti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX