0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Aralık 2018 Cumartesi 10:55:00 - Güncelleme:22 Aralık 2018 Cumartesi 12:36:00

Evlenen gençlere 15 bin TL destek: 2019'da başlıyor

Bankada düzenli birikim yaparak evlilik sürecine girenlere 7 bin 500 liraya varan devlet katkısı var. Çiftler ayrı ayrı yararlanıp parayı 2’ye katlayabiliyor. 22 binden fazla kişi çeyiz hesabı açtı, 68 milyon lira biriktirdi. İlk ödemeler 2019’da...

Hükümetin, evlenmeye hazırlanan gençlere destek için yaşama geçirdiği 'çeyiz hesabı' binlerce çiftin yüzünü güldürdü.

Devlet katkısı 7 bin 500 liraya çıkarılan çeyiz hesabı uygulamasına 22 binden fazla kişi katılırken, biriken para 68 milyon liraya yaklaştı. Çeyiz hesabında ilk ödeme 2019 yılında yapılacak.

15 bankada çeyiz hesabı açıldı

Nisan 2016'da yaşama geçirilen 'çeyiz hesabı' uygulaması kapsamında 15 bankada çeyiz hesabı açıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Uygulamayla gençlerin en az 3 yıl boyunca düzenli ödemeyle biriktirdiği tutara, ödemelerin süresine, miktarına göre belli oranda devlet katkısı sağlıyoruz" dedi.

165 milyon TL destek

Takvim'de yer alan habere göre; Bankada 3-5 yıl düzenli birikim yapıp 27 yaşından önce ilk evliliğini yapanlara devlet katkısı veriliyor. Bankada açılan hesaba aylık en az 125, en fazla bin 254 lira yatırılabiliyor.

Hesaba, açılışta bir kereye mahsus 18 bin 822 liraya kadar para yatırılabiliyor.

Devlet desteğinin üst oranı 25, azami tutarı da 7 bin 500. Sistemde 5 yıl kalanlar en yüksek oran olan 7 bin 500 liralık katkıyı alma hakkını kazanabilecek. 30 bin lira biriktiren, 7 bin 500 lira katkı alabilecek. Çiftler ayrı ayrı yararlanıp tutarı ikiye katlayabilecek. Bugüne kadar açılan hesapların ortalama 500 lira üzerinden olduğu düşünüldüğünde devlet 165 milyon liralık çeyiz desteği vermiş olacak.

Çeyiz hesabı nasıl açılır?

Çeyiz hesabı uygulamasından yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekiyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Sadece bir adet çeyiz hesabı olacak. Ortak hesaplar bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak.

Türk vatandaşı ve 27 yaşından küçük evlenmek şartıyla çeyiz hesabına başvurmak için yeterli

Bankaların yurt içi şubelerine Türk lirası cinsinden açılacak hesap, "ortak hesap" olamayacak - Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere 15 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek. Uygulamadan yararlanmak için sistemde en az 3 yıl kalmak gerekecek.

Çeyiz hesabı desteğinden yararlanmak için sistemde kaç yıl kalmak gerekiyor?

Çeyiz hesabı desteği için sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Çeyiz hesabının yalnızca Türk lirası cinsinden olması istenen uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa, devlet yardımı da o kadar yüksek olacak.

Uygulamadan yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekecek. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir çeyiz hesabı olabilecek.

Ortak hesaplar "çeyiz hesabı" olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak. Türk vatandaşlarına yönelik şartlar, Mavi Kart sahibi gurbetçiler için de geçerli olacak. Çeyiz hesabı avantajlarından yararlanmak isteyen gençler, bugünden itibaren ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı alabilecek. Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, ancak 15 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek.

Çeyiz hesabı için ödemeler nasıl olacak?

Çeyiz hesabında ödemeler aylık ve üç aylık olabilecek. Çeyiz hesabına ilişkin ödemeler düzenli yapılacak. Kişilere, bir dönem içerisinde en fazla 2 kez çekim hakkı tanınacak. Belirlenen şartların herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap, çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacak.

Uygulama kapsamında, evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla bin lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 300, en fazla 3 bin TL) dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 10'u (devlet katkısı 4 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 4 bin 500 TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20'si kadar (devlet katkısı 5 bin TL'yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.

Çeyiz hesabı hangi koşullarda sona erecek?

Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) 3 kezden fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde çeyiz hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

(Yeni Şafak)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX