0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Aralık 2016 Pazartesi 01:00:00 - Güncelleme:26 Aralık 2016 Pazartesi 10:41:00

Rusya yasta

Rusya’nın peşini son bir haftadır felaketler bırakmıyor. Karlov suikasti ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin öldürülmesinden sonra bu kez de Suriye’ye giden uçak düştü. Felaketler zincirinin arkasında karanlık oyunların döndüğü düşünülüyor. 

Rusya Devleti son bir haftada üçüncü kez sarsıldı. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’a düzenlenen suikast ve aynı gün Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilisinin öldürülmesinin ardından şimdi de uçağı düştü. Rusya Savunma Bakanlığı’na ait uçak kalkıştan kısa bir süre sonra Karadeniz’e çakıldı. Uçağın içinde Rusya Kızıl Ordusu’na bağlı 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 üst düzey askeri yetkili, 2 bakanlık yetkilisi ve 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi vardı.

Enkaza ulaşıldı 

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Karadeniz'de Soçi kıyılarına 1,5 kilometre uzaklıkta uçağa ait parçalara rastlandı. Savunma Bakanlığı, kıyıya 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1,5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Yolculara ait eşyaların da bulunduğu kaydedildi.  Bakanlık, 92 kişinin bulunduğu uçağı arama çalışmalarına başlandığını duyurdu. Uçağın düştüğü bölgede havadan ve denizden arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda gemi ve helikopter katıldı. Çalışmalarda cansız bedenlere ulaşıldı.

Sağ kurtulan olmadı 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, düşen uçakta bulunan 92 kişiden sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, Savunma Bakanlığına ait Tu-154 tipi uçağın dün saat 05.25'te Soçi'deki Adler havalimanından havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu söyledi.  Konaşenkov, “Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Kazadan sağ kurtulan olduğu yönünde işaret bulunmuyor” dedi.  Arama kurtarma çalışmalarına yirmi yedi gemi, altı helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154'ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. Bakanlık, arama-kurtarma çalışmalarının 163 dalgıçla sürdürüldüğünü duyurdu.

Rusya’da milli Yas ilan edildi 

Putin Rusya'da Ulusal Yas günü ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca Putin'in talimatıyla uçak kazasının soruşturulması amacıyla hükümet komisyonu kuruldu. Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev'e uçak kazasının soruşturulmasına yönelik devlet komisyonu kurma ve komisyona başkanlık etme talimatı verdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Birinci sınıf pilot kullanıyordu 

Karadeniz'e düşen Tupolev-154 uçağı 1983 yılında üretildi. Uçağın son tamiratı Aralık 2014'te, son bakımı ise bu yılın eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor.  Rusya Savunma Bakanlığı, Tu-154 uçağının deneyimli ve birinci sınıf pilotlardan Roman Volkov tarafından kullanıldığını açıkladı. Bakanlık, Volkov'un 3 bin saatten fazla uçuş deneyimine sahip olduğunu duyurdu. 

Doktor Liza da uçaktaydı 

 

Düşen Rus uçağındaki ölen 92 kişi arasında 'Doktor Liza' adıyla bilinen Doktor Elizaveta Glinka da bulunuyordu. “Adil Yardım” adlı fonla yıllardır hasta çocuklardan savaş mağdurlarına kadar herkesin yardımına koşan Doktor Liza kısa süre önce Putin'in elinden takdir madalyası almıştı. Savaş mağdurları hakkında araştırmalar yapan Doktor Liza’nın uçakta olması ve uçağın düşmesi, kazanın arkasında başka sebeplerin yattığı endişesini doğurdu. 

SABOTAJ İHTİMALİ ARAŞTIRILIYOR

Son bir haftada Rusya’nın üst düzey yetkililerinin ölüm haberleri ardı ardına geliyor. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikaste uğraması, aynı gün Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey yetkili olan Petry Polshikov’un öldürülmesi ardından dün düşen uçakta üst düzey askeri yetkililerin, gazetecilerin ve Putin’in elinden ödül alan savaş mağdurları üzerine araştırma yapan Doktor Liza’nın olması, akıllara komplo teorilerini ve “uçak düşürüldü mü?” sorularını getirdi. Ayrıca NATO’nun terör örgütlerine finans sağlayan ve kara para araştırmaları yapan üst düzey yetkilisi de 10 gün önce ölmüş, bu ölüm medyadan gizlenerek intihar süsü verilmek istenmişti. 

Ölüm uçağı

Korkunç kaza Rusya'yı yasa boğdu. Önemli kişilerinde içinde olduğu uçak Ruslar'ın emektar uçağı olsa da daha önce de bir çok ölümlü kazaya sahne oldu. Bugüne kadar Tu-154 uçakları 63 kaza yaptı. Bunlardan 36'sında uçaktaki tüm yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Rus imalatçı Tupolev'in tasarımı olan Tu-154 yolcu uçakları ilk uçuşunu 4 Aralık 1968'de gerçekleştirdi. Orta menzilli, yolcu kapasitesi 180'e kadar çıkabilen uçak hizmete ilk olarak 1972'de Rus Aeroflot Havayolları'nda girdi. Bugüne kadar 800'den fazla imal edildi. Halen 450 civarında Tu-154 havayollarında kullanılıyor. 

Polonyo Cumhurbaşkanı da bu model uçakta ölmüştü

 

Tupolev TU-154 tipi uçak kamuoyunun gündemine daha önce, Polonya CumhurbaşkanıLech Kaczynski'nin ölümüyle gelmişti. Polonya Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyeti taşıyan Tupolev-154 tipi uçak 10 Nisan 2010 tarihinde kalkışından kısa süre sonra düşmüş ve uçakta bulunan 96 kişiden kurtulan olmamıştı. 

O da uçakta olabilirdi 

 

Kızıl Ordu korosunun ünlü solistlerinden Vadim Ananyev ise ölümden son anda kurtuldu. Sanatçı, “Çoğu babalayka ve bayan gibi Rus gelenek şarkılarını çalan ve söyleyen arkadaşlarımızdan oluşan bir grup müzisyen Suriye'ye gidiyordu. Ben de gidecektim. Ama kısa süre önce oğlum oldu. Ailemizin üçüncü çocuğu dünyaya geldi. Bu yüzden ben Moskova'da kaldım. Çok büyük şoktayım. Hala inanmak istemiyorum. Arkadaşlarımı kaybettim. Ben de o uçakta olabilirdim.” dedi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX