0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yürütülen eserlerimiz

Bir haber üzerine durdum ve düşündüm, acaba memleketimizden çalınan tarihi eserlerimiz ülkemizde muhafaza ediliyor olsaydı, ülke turizmimizde ne gibi değişiklikler olurdu? Az buz değil, koca koca anıtlar, heykeller çantalarla, bavullarla kaçırıldı, çalındı. Komşumuz Yunanistan'ın da bu konu ile ilgili büyük dertleri varmış. Yunanistan devletinin,"Elgin Mermerleri'' ismini taşıyan heykellerini, İngilizler ülkelerine götürmüşler ve British Museum'da sergiliyorlarmış. Bu konu, Yunan makamlarınca uzun süredir üzerinde durdukları ve peşini bırakmadıkları bir konu haline gelmiş. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in bu konu hakkındaki yorumu, "Barbarlık'' olmuş. Evet, Yunan Başbakanı, İngilizlerin bu tutumunu barbarlık olarak nitelendiriyor. Haksız sayılmaz, İngilizler kendilerini dünyanın patronu olarak gördükleri için, dünya nimetlerinin kendi hakları olduğunu düşünürler ve çökerler. İngilizlerin bu tutumuyla ilgili sorun yaşamayan ülke yoktur, diye düşünüyorum. Anlaşıldığına göre, Yunan ve İngiliz makamları sorunu halletmişler. İngiliz hükümeti adına, "Elgin Mermerleri" denen eserleri geri vereceklerini deklare etmişler. Lakin, öyle kolay bir şekilde değil. Karşılığında Yunan makamlarından, mermerlerin yerine koyacakları yeni eser istemişler. Bunun adına pişkinlik denir, lakin az önce dediğim gibi dünyanın hakimi olarak görürsen kendini, her şeye hakkın olduğunu düşünürsün, tam da bu minvalde davranmışlar. Yunanistan Kültür Bakanı Mendoni, Birleşik Krallığın önde gelen gazetelerinden Guardian'a yaptığı açıklamada, "Bizim pozisyonumuz net. Heykellerin Atina'da yeniden bir araya getirilmesi halinde Yunanistan, boşluğu dolduracak önemli eski eserlerden oluşan dönüşümlü sergiler düzenlemeye hazır" dedi. Görüyorsunuz ya, karşılıksız hiçbir şey yapmaz, yaptırmaz bu adamlar.

Peki, bizim memleketimizden götürülen eşi benzeri olmayan ve paha biçilemez eserlerimiz neredeler? Kültür Bakanlığımızın, eserlerimizin geri getirilmesi ile alakalı çalışmalar yaptığını bizzat biliyorum. Çok zor bir süreç olduğuna da vakıfım. Şöyle bir beyin fırtınası yapalım bakalım, bizden neler gitmiş? Dikkatinizi çekerim, kaçırılan eserler sadece küçük heykelcikler, kaseler ve benzeri eserler değil, koca koca tapınaklardan bahsediyorum! Sayısız medeniyetin kalıntılarını barındıran Anadolu'dan kaçırılan eserler, günümüzde dünyanın farklı bölgelerindeki müzelerde sergileniyor.

Nereidler Anıtı (British Museum)

Günümüz Kaş sınırlarındaki Ksanthos Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan muhteşem Nereidler Anıtı. Antik dönemde Likya'nın başkentliğini yapan Ksanthos'ta bulunan en büyük ve türünün Anadolu'daki ilk örneği olan tapınak planlı anıt mezar.

Zeus Sunağı ya da Büyük Sunak olarak da adlandırılan Pergamon Sunağı (Pergamon Müzesi)

10 metre yüksekliğindeki mermer yapı, 35 metre genişliğinde ve 33 metre derinliğinde. Yapının inşasına, MÖ 180 yıllarında Pergamon Kralı II. Eumenes'in, Galatları Magnesia'da kesin bir şekilde mağlup etmesinden sonra başlandığı düşünülüyor.

Halikarnassos'tan Mozaik (British Museum)

Geç Roma dönemine ait bu taş mozaikte, siyah bir çerçeve içerisindeki defne çelenginin merkezinde, Grekçe, "Sağlık, Yaşam, Sevinç, Barış, Neşe ve Umut" sözcükleri yazılı.

Knidos Aslanı (British Museum)

Bu devasa mermer aslan, Türkiye'nin güneybatı kıyısındaki antik şehir Knidos'taki (bugünkü Datça yakınlarında) bir mezarlık alanında bulundu.

Miletos Antik Kenti'nden Güney Agora Kapısı -modern ilaveler ile rekonstrüksiyonu- (Pergamon Müzesi)

Neredeyse 29 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğinde olan yapıdaki orijinal mermer parçaların oranının yüzde 60'ın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Bunlar gibi daha nice paha biçilemez eserlerimiz, British Museum başta olmak üzere çeşitli ülkelerin müzelerinde turistleri ağırlıyor. Bu eserler, bir gün bu topraklara dönecektir, bundan eminim, lakin peşini bırakmamamız şart! Hayırlı Pazarlar...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX