0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ocak 2023 Salı 11:21:00 - Güncelleme:17 Ocak 2023 Salı 11:21:00

Bakan Nebati'den ekonomi mesajı: Türkiye güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşımıştır

Akşam Gazetesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Akşam Future & Trends Summit" başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Akşam Future&Trends Summit'te konuştu. Bakan Nebati yaptığı açıklamada, "Türkiye, 2022 yılını neredeyse tüm makroekonomik göstergeler bakımından, dünyanın geri kalanından çok iyi bir noktada tamamlamış, güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşımıştır" ifadelerini kullandı.

Akşam Gazetesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Akşam Future & Trends Summit" başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Akşam Future&Trends Summit'te konuştu.

'Akşam Future&Trends Summit 2023' başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bakan Nebati Akşam Future & Trends Summit'te yaptığı konuşmada, Kıymetli katılımcılar değerli iş insanları. Bugün burada yüzünü geleceğe dönen böylesi bir toplantı vesilesi ile sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyor, her birinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" dedi.

Akşam Future&Trends Summit 1. Oturumu'nda finans sigortada gelecek ve trendler konuşuldu

Akşam Future&Trends Summit 2. Oturumu'nda otomotivde gelecek ve trendler konuşuldu

Akşam Future&Trends Summit 3. Oturumu'nda inşaat, çevre ve şehircilikte trendler konuşuldu

Akşam Future&Trends Summit 4. Oturumu'nda e-ticaret ve perakendede gelecek ve trendler konuşuldu

Bakan Nebati sözlerine, "Esasen daha mutluluk verici olan medya ve iş dünyamızın milletimizle beraber ülkemizin müreffeh yarınlarını inşa etmek idealiyle bir araya gelmesi, geleceğe yön verme inancına sahip olmasıdır. Milletimizin bu yöndeki gayret ve cesareti ülkemizin son 20 yılda kaydettiği başarılarla birlikte giderek artmıştır. Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde düşmanlarına adeta parmak ısırtan dev projelere imza attıkça küresel siyaset ve ticarette giderek öne çıktıkça masmavi semalarda teknoloji harikası yerli ve milli hava araçlarımızı uçurdukça milletimiz de bir zamanlar baskılanmış olan özgüvenini yeniden ve çok daha güçlü bir şekilde kazanmış geleceğe daha umutla bakar yön verir hale gelmiştir. İşte bugün burada çeşitli sektörlerden iş insanlarımızla geleceği konuşmak üzere bir araya gelmemiz bu ruhun yansımalarından biridir." şeklinde devam etti.

"ZİRVENİN ÇOK FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUM"

Bakan Nebati zirvede Türkiye Yüzyılı'na değinerek "Kendisine duyduğu güvenle yani özgüveniyle Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek olan irade işte burada konan iradenin bizatihi kendisidir. Bu vesileyle sürdürülebilirlik odağında gelecek ve trendler buluşmasını organize eden Akşam Gazetesi'nin tüm çalışanlarına ve toplantının gerçekleşmesine katkı sunan herkese şahsım adına bakanlığımız adına şükranlarımı sunuyorum. Bu zirvenin ülkemizin geleceğine yön vereceğine ve sektörlere dönük potansiyel fırsatları şimdiden değerlendirebilmemiz ve muhtemel riskleri öngörebilmemiz açısından çok faydalı olacağına inanıyorum. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

Bakan Nebati konuşmasına "Yarına geçmeden önce bugüne ve ekonomiye dair kısa bir ufuk turu yapalım. Bildiğiniz üzere tüm ülkeler son yıllarda birçok sorunla mücadele ediyor. Ticaret savaşlarıyla başlayan gelişmeler sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan salgın küresel ticareti olumsuz etkiliyor. Küresel enflasyonu da tetikliyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Rusya Ukrayna savaşı ile enerji ve gıda başta olmak üzere tüm emtia fiyatlarında daha önce görülmemiş zirveye taşındığını gördük. Bir çok ülke merkez bankasının sıkılaştırıcı adımları uyguladığı bu dönem küresel ekonomiler resesyon kaygılarının ve istihdam daralmalarının artmasına neden oldu. Tüm ülkeler belki de ikinci dünya savaşından bu yana görülmemiş ölçüdeki bir kriz ortamıyla mücadele etmek durumunda kaldı. Ancak Türkiye böylesine sancını dönemde dahi büyümede sanayi üretiminde istihdamda ve ihracat ile turizm gelirlerinde bir yandan Cumhuriyet tarihinin rekorlarına imza atarken diğer yandan da dünyadan pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır. Bu başarıların temelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldan bu yana dirayetle uyguladığımız politikalar olduğu gibi yaklaşık 1 sene evvel yatırım istihdam üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'ni devreye almamızın da büyük bir katkısı vardır." şeklinde devam etti.

"Dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyoruz"

"TÜRKİYE GÜÇLÜ İLERLEYİŞİNİ YENİ ZİRVELERE TAŞIDI"

Bakan Nebati zirvedeki konuşmasında, "Dün de malumunuz geride bıraktığımız bir yılı tüm detaylarıyla değerlendirdik ve bu yıla dair hedeflerimizi de milletimizle paylaştık. Rakamlar çok net bir şekilde ortaya koyuyor ki küresel düzeyde yaşanan türlü badirelere rağmen Türkiye 2022 yılını neredeyse tüm makro ekonomik göstergeler bakımından dünyanın geri kalanından çok iyi bir noktada tamamlamış, güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşımıştır. Hatırlarsınız, yakın zamana kadar kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarıyla hazineye büyük bir dinamit koyduğumuzu iddia edip duranlar vardı. Biz dün son 20 yılın en güçlü bütçe sonuçlarından birini açıkladıktan sonra bu kesimin sesleri şimdi çıkmaz oldu. Bazıları da bütçede faiz harcamalarının arttığını söylüyor. Ancak bu eleştirileri yapanlar da çok iyi bilirler ki sadece faiz harcamalarındaki nominal artışa bakmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü faiz harcamaları artarken bütçe gider ve gelirlerimiz de artmaktadır. Bu nedenle objektif bir değerlendirme yapmak için faiz harcamalarının bütçe içindeki payına mutlaka bakmak gerekir. 2022 yılı başlangıç bütçesinde yüzde 13,7 olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payını yüzde 10,6'ya düşürdük. 2022 yılında bu oran yüzde 43 idi. Tam yüzde 43. Kalkıp bu somut kazanımları alkışlamaları gerekirken şimdi de gitmiş yurt dışı çıkış harcı gibi uygulamalardan dem vurarak sosyal medyada prim yapma peşine düşmüşlerdir." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati açıklamasında, "Anlaşılan masalardan ve türlü algı oyunlarından medet umanların gözleri gerçeklere kör, kulakları da doğrulara sağır olmuş durumda. Yani, yurt dışından danışmanlar getiriyorsunuz rakamları okumak için. Büyük dijital ortamın yıllardır en uçtaki dünyanın en ucundaki köylüleri tarafından kullanıldığı video konferansla yüz yılın toplantısını yapıyorsunuz bu yüzyılın toplantısında danıştığınız yabancılar içerdeki danışmanlarınız içerde sabahtan akşama kadar rakamları bir tarafa atarak yorum yapanlara sormak lazım dilinizi mi yuttunuz? Hani, ekonomi rakamlardı? Biz beklentiler dedik rakamlardan bahsetmeye başladılar, biz istikrar dedik rakamlardan bahsetmeye başladılar biz liderliktir kararlılıktır dedik dünyayı iyi okumaktır dedik onlar bırak gözlerindeki ışıltıyı rakamlardan bahsetmeye başladılar. Tamam dün de dünyanın en zor döneminde 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerini rakam rakam ifade ettik mi, ettik. Buyurun rakamları konuşalım yoruma bak yurt dışında çıkış harcını kaldıracağım. Yahu, iddia mı ediyorsun çık rakamlarını konuş. Hani rakamlar gerçeği söylüyordu. O zaman gerçeklik karşısında dünyanın karşı karşıya kaldığı son yüzyıl içerisindeki en zor yıllarından birisi olan 2022'de Türkiye'nin başarıları karşısında şöyle bir şapkanı çıkar "Ve yine Recep Tayyip Erdoğan haklı çıktı" de gerçekliği kabul et. Milletimiz kimin Türkiye için gece gündüz demeden hizmet aşkıyla koştuğunu kimin de çarpıtmalardan medet umduğunu çok iyi biliyor. Hiç kimse milletimizin gözünü el çabukluğuyla boyayarak iradesini esir alabilecek güçte değildir. Rakamlar ve gerçekler gün gibi ortadadır. Bilinmelidir ki Türkiye Ekonomi Modeli'ni devreye alan Türkiye güçlü bir üretim ekonomisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyişinde kesin kararlıdır." dedi.

BAKAN NEBATİ'DEN ENFLASYON MESAJI

Bakan Nebati yaptığı açıklamada "Tek problemimiz var, enflasyon. O da son 2 aydır düşüş eğiliminde ve bu düşüş eğilimi devam edecektir. Zira, küresel emtia fiyatlarında normalleşme başladı. Kurlardaki oynaklık azaldı. Üretici fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki artırıcı etkisi azaldı. Beklentilerde iyileşme başladı. Artık iş dünyamız da enflasyonla mücadelemize fiyat sabitleme hatta indirim yaparak destek oluyor. Sizleri ve tüm iş dünyamızı da sabit fiyatlama kampanyamıza destek vermeye davet ediyorum. Vatandaşlarımızdan da vaat edilen bu desteklerin kendileri tarafından takip etmelerini istirham ediyorum" dedi.

Bakan Nebati konuşmasını, "Ekonomide elde ettiğimiz tüm bu kazanımların yanı sıra etkisini daha çok gelecek dönemlerde göreceğimiz bir çok tedbiri de hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bugün bizleri bir araya getiren bu zirvenin 4 oturum başlığı da birbirinden kritik ve önceliklidir. Şimdi sizlere bu sektörlerde sürdürülebilirlik perspektifiyle attığımız adımlardan kısaca bahsetmek istiyorum" şeklinde sürdürdü.

Bakan Nebati açıklamasında, "Sürdürülebilirlik çalışmaları küresel anlamda yeşil dönüşüm politikaları ile daha kapsamlı ve hızlı bir döngüye girdi. Yeşil dönüşümden en çok etkilenen sektörlerin başında imalat, ulaşım, konut ve finans sektörleri geliyor. Bizler ülkemizin bu dönüşüme uyum sağlayarak rekabet gücünü küresel anlamda artırabilmesi için politika setimizi hızla hazırladık ve tüm sektörleri kapsayan adımlarımızı ivedilikle atmaya başladık. Bu kapsamda teşvik desteklerimizle yeşil yatırımlara ve ARGE faaliyetlerine öncelik vermeye başladık. Binaları çevre dostu hale getirmek ve gelecek nesillere daha sağlıklı yaşam kalitesi daha yüksek karbon nötr şehirler bırakmak için harekete geçtik. Ülkemizde önemli yeri olan KOBİ'lerimize yeşil üretime geçmeleri için destekler sağlıyoruz. Geçtiğimiz hafta açıkladığımız hazine destekli KGF paketlerinden de 7 milyar lira kefalet limitini yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği destek paketi kapsamında yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmalarımızın kullanımına sunduk. Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve konutlarda enerji verimliliğinin artırılması kapsamında konutlarda ısı yalıtım kredi paketini uygulamaya aldık. Bu çerçevede uzun vadeli ve uygun maliyetli ısı yalıtım kredisi sağlıyoruz. Bu ve benzeri kredilere olan ilginizi artırmanızı tavsiye ediyorum. Neredeyse sıfır enerjili binalar konseptine geçişi 1 Ocak 2023 tarihinde zorunlu hale getirdik. Buna göre belirli büyüklükteki binalar enerji performans sınıfı en az B olacak şekilde inşa edilecek ve kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak. Yeni dönemde otomotiv sektörünün de çehresinin değişeceğini ön görerek TOGG'u tamamen elektrikli şekilde tasarladık. İnşallah yakında yollarımızda görmeye başlayacağız. Özel tüketim vergisi oranı yüzde 10 olan elektrikli otomobillerin kapsamını genişlettik. Elektrikli şarj istasyonu destek programını başlattık." ifadelerine yer verdi.

Yeşil ekonomiye gelişin yanı sıra teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmede sektörlerin baştan aşağı dönüştürülmesini devam ettirtiyoruz. Tüm dünyada elektronik ticaretin payı giderek artıyor. Bu süreçte bizler de kobilerimizi esnaf ve sanatkarlarımızı e-ticaret'e ve e ihracata yönlendirmek üzere devlet yardımları lojistik merkezleri ve ihracat bilgilendirme platformu gibi farklı alanlarda yeni projelerin çalışmalarına hız vermiş durumdayız. E ihracatı gümrüklü bölgelerde konsolide edecek modellerin çalışmalarını tamamlamayı ve şirketlerin dijital etkinliklerini artıracak modele ve platformlar kurgulamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan e-ticaretin en önemli aktörlerinden olan ülkeler başta olmak üzere potansiyel arz eden tüm pazarlara yönelik stratejiler ve yol haritalarını da geliştireceğiz.

Bakan Nebati konuşmasında, "Yine yeşil dönüşüm esasen yeşil yatırımlar anlamına geliyor. Bu yatırımlarda tabii ki güçlü bir finansman ihtiyaç. Günümüzde finansal yatırımların parasal getirileri kadar çevresel etkileri de öne çıkmış durumda. Bizim de 2053 net 0 emisyon stratejimizin önemli sac ayaklarından biri ülkemizde yeşil finansman eko sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu doğrultuda bakanlık olarak Kasım 2021'de sürdürülebilir finansman çerçeve dokümanını yayınlayarak stratejik bir adım attık. Yayınladığımız bu doküman sayesinde kısaca HSG olarak adlandırılan uluslararası çevresel sosyal ve yönetişim piyasalarından finansman sağlama fırsatı elde etmiş olduk. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde HSG piyasasında olası bir yeşil tahvil ihracı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca şirketlerimizin yeşil tahvil ihraçlarını artırmaları için kapsamlı destekler sunacağız. Finans dünyasının da sürdürülebilirliğin önemi artarken dijital yatırımlar da eş zamanlı olarak gündemin üst sıralarındaki yerini koruyor. Türkiye'nin ödeme sistemi yurt dışı ve yurt içinde yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarımızı hızlandırdık. Lütfen sizler de kamu bankalarından özellikle Troy kartın kullanımı konusunda talep kar olmanızı istirham ediyorum. Dijital bankacılık lisanlarını vermeye başladık. Bugün itibariyle ülkemizde 4 adet dijital banka faaliyeti başlamış durumda, izinlerini almış durumdalar. Finans sektörünün ve sermaye piyasalarının yeniliklere en hızlı adapte olabilen sektörler başında geldiğini biliyoruz. Bu nedenle güncel gelişmelerle uyumlu adımlar atarken finans sektörünü desteklemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati açıklamasında, "Her ne kadar sürdürülebilirlik kavramı dünya gündemine son yıllarda oturmuş olsa da esasen bir çok kadim medeniyet tabiatla ahenk içerisinde yaşamış, toprağın, havanın suyun kıymetine mazhar olmuştur. Rahmetli halk ozanımız Aşık Veysel hakkın hazinesi gizli toprakta benim sadık yârim kara topraktır derken vurguladığı esasen farklı bir mesele değildir. Bütün ağaçlar kesildiğinde bütün hayvanlar avlandığında bütün sular kirlendiğinde hava solunamaz hale geldiğinde işte o zaman paranın yenilebilir bir şey olmadığını anlayacaksınız Kızılderililerin bu sözleri de sürdürülebilirliğin kadim bilgelikle ifade edilmesinden başka bir şey değildir. Bizler önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik kapsamında tüm alanları destekleyen ve teşvik eden politikalarımızla özel sektörün yanında olmaya devam edeceğiz. Buradan KOBİ'lerimiz başta olmak üzere tüm reel sektör firmalarımıza açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sürdürülebilirliği ve yeşil dönüşümü işinizin merkezine alın. Önümüzdeki dönemde bunu başaran şirketlerimiz çevreyi korumanın yanı sıra küresel rekabette mutlak surette giderek öne çıkacaklardır" dedi.

Bakan Nebati konuşmasını, "Türkiye artık o eski bürokratik hantal içe kapanık ve insanlığımıza efendilik taslamaya çalışanların acı reçetelerine muhtaç bir ülke değildir. Türkiye binlerce yıllık birikimiyle ve insan odaklı kendi değerleriyle yol alırken yanına, yarına ve geleceğin dünyasına yön vermeye başlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonumuz da tam olarak budur. Yarına yön verme iddiası ve özgüvenine sahip olan sizler inanıyorum ki Türkiye Yüzyılı'nın inşasında çok önemli roller üstleneceksiniz. 2023 Türkiye Yüzyılı, 21. yüzyıl Türkiye Yüzyılı. Biz iyi hazırlandık, 20 yılda Türkiye'nin temel taşları yeni baştan dizayn edildi. Alt yapı tamamlandı. Bugün eğer geleceği konuşabiliyorsak trendleri takip edelim diye başlıklarla toplantılar yapıyorsak emin olun bunun öncesinde mutlak suretle alt yapısının tamamlanmış olması gerekiyordu. Temel ihtiyaçlar giderildiğinde bir ülkenin toplum fertleri tarafından da içselleştirildiğinde artık gelecekle ilgili planlar yapmaya başlarsınız. Geleceği çok iyi dizayn edebilmek için de dünyada gelmiş geçmiş her şeyi bir tarafta izler takip eder anlar ve geleceği yönlendirirken sadece gelecekçilik anlamında değil ülkenin gelecek vizyonunu trendlerin modaya ve modanı4n da artık sabit bir gerçekliğe dönüştüğü adımları atmaya başlarsınız. İşte bugün Türkiye bu noktadadır. Savunma Sanayii'nden ulaştırmaya, üretimden ihracata tüm alanlarda Türkiye önüne çıkan bütün engelleri hızıl bir şekilde ortadan kaldırmayı beceren, önünü gören ve 2023 yılına çok güçlü bir şekilde giren Türkiye konumundadır. Bu konumu kimse değiştiremez. Bu gidişi kimse tersine çeviremez. Onun için her gün her sabah dünya yeniden kurulur, her sabah yeni bir başlangıçtır. Bu yeni başlangıçların en iyi şekilde yaşanabilmesi için lazım. Geceyi iyi geçiren Allah'a hamd eder, çalışmalarımızın gayretinin de başarısının kendisinden olduğu ve toplumun milletin destekleriyle yürüdüğünü iyi biliriz. İşler iyi gidiyor. Emin olun. Birileri rakamlardan çıkıp sizinle polemiğe girmeye başladıysa dilleri tutulmuş demektir. Spekülasyonlara, manipülasyonlara, yanlış bilgilendirmelere kulağımız kapalı. Geleceğe odaklandık, koşuyoruz. Koşmaya devam ediyoruz. İşte böyle stratejik konular etrafında bu vizyoner etkinliği organize ettiği için Akşam Gazetesi'nin kıymetli mensuplarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Zirvenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve her birinizi muhabbetle selamlıyorum. Kalın sağlıcakla" şeklinde sonlandırdı.

Etiketler : akşam gazetesi future trends summit nureddin nebati ekonomi
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX