0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Dediğim gibi oluyor... Kredi kart limitleri artırılıyor

Geçen çarşamba günü yani 1 Nisan'da bu köşede hem bireysel hem de kurumsal anlamda kredi kart limitlerinin üç kamu bankası tarafından artırılacağı haberini vermiştim bildiğiniz gibi.

*

Kamu bankalarınca vatandaşa verilen 10 bin TL destek paketi ve

bireysel krediler ile kredi kartı ekstrelerinin üç ay ertelenmesi ile

beraber bu koronavirüs günlerinde yeni bir ferahlama koridoru haberiydi bu.

*

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın önderliğinde bu salgın

günlerinde özellikle üç kamu bankası gerçekten hem bireyleri hem de firmaları rahatlatan çok önemli ve güzel işler yapıyor. Her adaletli ve objektif insan bunu tespit etmeli. Kötü niyetlilere zaten laf anlatmak mümkün değil. Onları geçiniz.

*

Güneş'te bu yazımın çıkmasından bir gün sonra 2 Nisan günü de Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar APara kanalına konuk oldu ve ilk kez haberini benim verdiğim limit artırımlarının öncelikle kurumsal müşteriler için uygulanmaya başladığını söyledi. Sayın Çakar Ziraat Bankası'nın bireysel alanda tüm sistemik altyapısını da kurmuş çok tecrübeli bir bankacıdır.

*

Kurumsal kredi kartlarında yani Ziraat Bankkart Businnes kartlarında limitlerin yüzde 20 oranında otomatik olarak artırıldığını ifade etti Alpaslan Bey. Toplam 150 bin kurumsal müşteriye 17 milyar TL kredi kartı limit artırımına gidilmiş olduğunu söyledi. Yani aynen yazdığım hayata geçti. Kurumlar ferahladı. Şimdi sıra bireysel kredi kart limitlerinin artırımında. Bu da bireyleri ferahlatacaktır.

*

Haftaiçi hem Vakıflar Bankası Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih hem de Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan da TV kanallarına konuk oldular. Bu salgın günlerinde banka olarak yaptıklarını anlattılar.

*

Ben tüm bu konuşmaları tek tek dinledim. Hem bireylere hem firmalara yani tüm piyasaya moral verdiler. Özveri ve fedakarlık bu süreçte çok önemli. Ayrıca ben bu dönemde özel bankalardan üç kamu bankasına da ciddi müşteri akışı olacağını düşünüyorum.

*

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar aynı APara programında bir bilgi daha verdi ki bu da çok önemli.

*

Biliyorsunuz kredi kartı ekstreleri ve KMH borçları da 3 ay erteleniyor. Bu kampanyaya 19 banka birden katılıyor. Merkez Bankası bu ertelemelerde

en fazla 1.25 faiz alınabileceğine hükmetti.

*

Ziraat Bankası ve muhtemelen diğer kamu bankaları yani Vakıflar

Bankası ve Halk Bankası ise bu ertelemeyi 0.98 faiz oranından yapacak. Alpaslan Çakar bunu Ziraat Bankası adına açıkladı. Fakat üç kamu bankamız her zaman biribiryle bağlantılı ve koordineli hareket ederler.

*

0.98 oranı şu an bireysel kredilerde piyasada olabilecek en düşük orandır. Keşke diğer özel bankalar da bu salgın döneminde bu özveriyi gösterseler. Fakat genelde yapabilecekleri en yüksek oran olan 1.25

üzerinden erteleme yapma yoluna giriyor özel bankalar.

*

Fakat üç kamu bankası bağlamında da özellikle okurlarımdan gelen çok sayıda mesajda şöyle de bir kafa karışıklığı var.

*

Mesela Vakıflar

Bankası'nın dijital platformuna girip kredi kartı ekstresini ve KMH'ı üç ay ertelemek isteyen yurttaşlarımız 1.10 oranıyla karşılaşıyorlarmış hala...

*

Oysa Vakıfbank'ın Genel Müdürü Sayın Abdi Serdar Üstünsalih haftaiçi hem bizim medya grubumuzun haber kanalı 24'te hem TRT Haber'de hem de

APara'da konuştuğunda kredi kartı ekstre erteleme oranının 1.00 olduğunu ifade etmişti.

*

Dediğim gibi APara'da konuşan Sayın Alpaslan Çakar ise 0.98 oranını açıkladı. Demin de ifade ettiğim gibi üç kamu bankamız her zaman koordineli bir şekilde hareket ederler.

*

Dolayısıyla bu karışıklık bu salgın günlerinin hızıyla alakalıdır bu

diye düşünüyorum. Bu konuda bana yazan okurlarımız rahat olsun. Tüm erteleme faiz oranları üç kamu bankası bağlamında güncellenecektir diye düşünüyorum.

*

Halk Bankası bağlamında da okurlarımızdan aynı şekilde sorular geliyor. Halkbank'ın Paraf kredi kart ekstreleri ve KMH rakamları ertelenmek istendiğinde 1.10 oranıyla 3 ay erteleme seçeneğinin

çıktığını ifade ediyor.

*

Halkbank'ın Vakıfbank'tan farkı olarak da 1.10 ile üç ay erteleme ve ardından ekstra olarak üç ay eşit taksite bölündüğü ifade ediliyor.

*

Halkbank Paraf kredi kartlarının 1.10 faiz oranıyla 3 ay ertelendikten sonra diğer 3 ay taksit sırasında da 1.10 faiz işletip işletmediği de net değil diyor okurlarımız.

*

Yani 1.10 ile 3 ay faiz alındıktan sonra bir daha fazi almayıp mevcut rakama faizsiz 3 taksit mi yapılıyor yoksa 3 ay taksitte de faiz devam ediyor mu? Sayın Genel Müdür Osman Arslan

ekibine bir talimat vererek bu konuyu da kafalarda netleştirecektir diye düşünüyorum.

*

Şu dönem çok zor bir dönem olduğu için kamu bankalarının üst düzey yöneticileri adeta zamanla yarışıyorlar ve tüm talepleri yetiştirmeye gayret ediyorlar.

*

Elbette yurttaşlarımız da haklı. Bu zor süreçte telaş ediyorlar ama özellikle Nisan ayı içinde tüm bu kafa karışıklığı berraklaşacaktır diye inanıyorum. Bu koronavirüs salgını günlerini hep birlikte ve dayanışma içinde aşacağız.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX