0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

19 Kasım'da 600-700 baz puan faiz artışı mı geliyor?

Bu köşede çok yazdık... Berat Albayrak bu ülkenin kadim belası cari açık problemini geri dönülmez şekilde bitirmek için bir ekonomik devrim yapmak istiyordu. Gerçek bir yapısal dönüşümdü bu.

*

Türkiye’yi ithalat cenneti olmaktan orta vadede kurtaracak ve geri dönüşü olmayacak bir doktrinal ihtilaldi bu.

*

Fakat Hem AK Parti içinde hem Albayrak’a yakın olan medyadaki yazarlar camiasında kimse bu devrimsel çabayı anlayamadı ve maalesef bu ihtilal yolunda yalnız kaldı Berat Bey.

*

Ben bu devrimin parolasını “Değerli TL değersiz ekonomi üretir” olarak naçizane formüle ettim. Bu köşede defalarca yazdım ve tam destekledim.

*

Çok ilginç şekilde ekonomideki bu Berat Albayrak devrimine teorik olarak destek Sözcü gazetesi yazarı muhalif iktisatçı Ege Cansen’den geldi.

*

Ege Cansen yazısında “Değerli TL değersiz ekonomi üretir” düşüncesinde ısrarlı olunur ve dirençli olunursa bunun gerçek anlamda yapısal reform olacağını söylüyordu. Berat Albayrak devrimi olarak iktisat tarihimize geçer bu durum, diyordu.

*

Hatta bu “Değerli TL değersiz ekonomi üretir” tezi etrafında Bloomberg HT’de bir program yaptılar Barış Esen’in sunumuyla Asaf Savaş Akat ile beraber. Hükümete muhalif iktisatçı Asaf Hoca da büyük oranda Ege Cansen’e destek verdi.

*

İktisat fiyata inanmak demekti Akat ve Cansen’e göre ama mevcut müesses nizam iktisatçıları her sektörde serbest piyasayı savunuyor ama konu dövize geldiğinde piyasaya ve fiyatla inanmıyorlardı.

*

Hep aynı slogan “Faiz arttır, arttır. Döviz düşsün, düşsün...”

*

Hep cari açık ver ve hep bu cari açığı finanse et. Hep borcu borçla döndür. Türkiye’nin son 75 senedir kurtulamadığı döngüye devam. İşte Berat Albayrak bu çarka çomak sokmuştu. Devrim dediğimiz buydu.

*

Fakat her iki iktisatçı şunu da söylüyordu. Devrimler bedelsiz olmaz. Bu doktrinal ihtilal ciddi bir bedel ödenmeden yapılmaz Rasim, diyordu bana Ege Cansen üstad. Haklıydı.

*

Belki de Berat Albayrak’ın bakanlıktan ayrılışını da böyle yorumlayacak Ege Cansen. Müesses nizam bu devrime yol vermedi, diye hadiseyi görecek belki de.

*

Ege Cansen yazısında dövizin fiyatına inanmayan ve “Faiz arttır, faiz arttır, dövizi düşür” putuna tapan mevcut ekonomik müesses nizamın Berat Albayrak ile uğraşacağını da söylüyordu. Nitekim yazdığı da hayata geçti.

*

Hükümete yakın medya adına ne kadar trajik ki Berat Albayrak’ın yapmak istediği ekonomik devrimi en iyi kavrayanlardan biri 82 yaşında bir Sözcü gazetesi yazarı olan hükümet muhalifi duayen bir iktisatçı oluyor.

*

Bu manzaranın objektif haberini de yine muhalif T24 ekonomi müdürü Barış Soydan yapıyor. Vah ki vahhhh...

*

Yazıyı bu kadar da karamsar devam ettirmeyelim ve belki de bu devrimin yolda kalmayacağı yönünde güzel bir haber de verelim.

*

Müesses nizam iktisatçıları Berat Albayrak’ın gidişi ve Naci Ağbal-Lütfi Elvan ikilisinin gelişiyle yeniden 600-700 baz puan faiz arttırılacağının hayalini kuruyor. Berat Albayrak’ı günah keçisi ilan ediyorlar.

*

Heveslerinin kursaklarında kalacağına inanıyorum çünkü bizzat biliyorum ki Eylül ayındaki 200 baz puan artışa Başkan Erdoğan karşıydı. Bu artışın hiçbir işe yaramayacağını ilgili ekonomik kurulların toplantılarında kurmaylarına ifade etti.

*

Berat Bey ise 200 baz puan artıştan yanaydı. Bu artışı isteyen bizzat Albayrak’tı. Tayyip Bey bu artışa kesinlikle karşıydı.

*

Hem Berat Bey hem de Tayyip Bey özünde aynı ekonomik düşünceye sahip olmakla beraber ikisi de “Asla faiz artmasın” tipi ideolojik bir bağnazlığa sahip değiller.

*

Elbette fiyat istikrarını korumak için faiz-döviz ayarlamaları yapılır ama faizi habire arttırıp sıcak para ile sarhoş olma işini alışkanlık haline getirmek Türkiye’yi mahvetmiştir. Bu konuda da ortak düşünüyorlar.

*

Eylül ayı içinde de doktrinal olarak aynı olmakla birlikte böyle bir farklı anlayış vardı aralarında. Tayyip Bey’in söylediği gibi 200 baz puan artık bir işe yaramadı. 19 Kasım’da da yine işe yaramayacaktır.

*

Haaa... Müesses nizam bir şekilde Tayyip Erdoğan’ı 5-6 puan faiz artışına ikna edebilir mi? Naci Ağbal ve Lütfi Elvan bu amaçla mı geldiler?

*

Bunları bilmiyorum ama Eylül örneğinden hareketle böyle bir ihtimal görmüyorum.

*

Böyle bir şok artış en fazla 3 ay için dövizi ucuzlatmaya yarar. 3 aylığına ithalatçılar mutlu olur. 3 ay sonra eski tas eski hamam olur. Hiçbir işe yaramaz.

*

Seçimlere 3 sene daha var hatta pandemi uzarsa 2024 yerel seçimleri ile genel seçimler birleştirilir.

*

AK Parti seçim konusunu düşünmemelidir. Bu acı ilaç içilmelidir. 2009 senesinde de oylar çok düştü ama 2011’de yeniden 50 oldu.

*

Ben Tayyip Erdoğan’ın bu devrim yolundan döneceğine inanmıyorum. Müesses ekonomik nizam Erdoğan’ı mağlup edemeyecektir. Gelişmeleri izleyeceğiz...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX