0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Türkiye'nin Libya hamlesi dehşet seviyede önemli

Kamuoyunda her zaman iç politika meseleleri daha popüler oluyor ama şu an Türkiye’nin Libya’da attığı adımlar hepimizin geleceği için inanılmaz seviyede mühim.

*

Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi istikbali için Libya’da şu an çıktığımız yolun sonuna kadar tamamlanması şarttır.

*

Artık bu noktadan sonra Türkiye olarak geri adım atamayız. Denizden komşumuz olan Libya birinci dereceden bizim mesuliyetimiz altındadır.

*

Nitekim şu an 4 Temmuz 2020 itibariyle Başkan Erdoğan’ın talimatıyla Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde incelemek üzere geldikleri Libya'nın başkenti Trablus'taki temaslarını sürdürüyor.

*

Hulusi Paşa beraberinde Orgeneral Güler ile Libya temasları kapsamında Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile dün görüştü.

*

Başbakanlık Sarayı'ndaki görüşmede konuşan Akar,

"Öncelikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletmek istiyorum. Her şeyin çok daha iyi olması için ne lazımsa yapacağımızı ifade ettiler." dedi.

*

Serrac da Bakan Akar ile Orgeneral Güler'i Libya'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

*

Görüşmeye, Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed eş-Şerif, Libya Ordusu Ortak Harekat Dairesi Komutanı General Usame Cuveyli de katıldı.

*

Libya Başbakanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, görüşmede ikili ilişkilerin ilerletilmesi, iki ülke arasında imzalanan mutabakat muhtırası çerçevesinde askeri ve güvenlik alanlarındaki işbirliğinin arttırılması konularının ele alındığı aktarıldı.

*

Geçen hafta Beyaz TV’de canlı yayında yaptığım yorumda ben de yeni okuduğum “Libya, Türkiye’nin denizden komşusudur” kitabından bahsetmiştim.

*

Türkiye’nin deniz yetki alanlarına ilişkin politika üretilmesine kaynak teşkil eden çalışmalarıyla tanınan Cihat Yaycı’nın ‘Libya, Türkiye’nin Denizden Komşusudur’ adlı kitabı gerçekten yetkin ve başarılı bir çalışma.

*

Doğu Akdeniz konusunda soru ve cevaplarla kamuoyuna Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kavramını esasen Yaycı tanıttı.

*

Bu kitapta ise Türkiye’nin Libya ile MEB sınırlandırma anlaşmasının hukuki gerekçelerini anlatıyor.

*

Bu anlaşmanın Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) ikilisinin Türkiye’nin haklarını gasp ederek Doğu Akdeniz’i paylaşma senaryosunu bozacağını mükemmel anlatıyor bu eser.

*

Doğu Akdeniz’de toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz rezervinin Türkiye’nin 572, Avrupa’nın ise 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu ısrarla vurguluyor Yaycı.

*

Doğu Akdeniz gibi küresel gündemin odağında yer alan dinamik bir coğrafyada Türkiye’nin olduğu kadar dost ve kardeş Libya halkının haklarını da tescil ve korumak için Libya ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma antlaşmasının bir an önce yapılmasının önemine Yaycı geçmişte de hep dikkat çekti. Literatüre Yaycı doktrini olarak geçti kimi tezleri.

*

Yunanistan için en tehlikeli senaryonun Türkiye’nin Libya ile sınırlandırma antlaşması imzalaması olduğunu Yaycı hep ifade etti.

*

Daha önce başka bir yazımda başka bir bağlamda Cihat Yaycı’yı ben de tenkit etmiştim ama Türkiye’nin Libya noktasında bugünkü politikasına büyük katkısının inkar edilmesi adalete ve hakkaniyete uygun değildir. Bu değerli kitabı tüm okurlarıma tavsiye ediyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX