0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Bu zor kış sezonunda devlet ile millet olarak birlik ve dayanışma içinde olmalıyız

Koronavirüsün ikinci dalgasıyla beraber çok zor bir kış sezonu bizi bekliyor.

*

Hem iktisadi açıdan hem sıhhat bakımından çok dikkatli ve tedbirli olmamız gereken bir 3 hatta 4 aylık periyod içindeyiz.

*

İlginçtir...Bizi bekleyen bu meşakkatli kış sezonuyla ilgili iki çok farklı perspektif sahibi iki insan da aynı minvalde uyarılarda bulundu.

*

Hem Atilla Yeşilada Hem de Nagehan Alçı önümüzdeki kış sezonuyla ilgili benzer uyarılarda bulundular. Ben de bu uyarılara katılıyorum.

*

Hem Yeşilada’nın hem de Alçı’nın ifade ettiği gibi yeniden yüzde 90 ev-merkezli günlerimize dönüyoruz. Bu 3-4 ay iktisadi faaliyetler de çok yavaşlayacak. İşsizlik ciddi oranda artacak.

*

Hem sağlık hem ekonomi bakımından tam da adı gibi bir kış var önümüzde. En azından bu 3 ay devlet tüm imkanlarıyla yoksul yurttaşlarımızın yanında olmak zorunda.

*

Türkiye’ye yön veren büyük şirketlerin bu dönemde yaşadığı ve yaşayacağı sorunlarla ilgili yazılar yayınlanıyor, programlar yapılıyor. Bu büyük şirketlerin kredi borçları erteleniyor.

*

Nagehan’ın da dediği gibi sıradan vatandaş dediğimiz yurttaşlarımızın yani emekçilerin ve esnafların sorunlarının ise yeterince konuşulmadığı kanaatindeyim. Ayrıca işsizler gerçeği de var. Bu kış en çok bu üç kesimi vuracak.

*

Ne yapacak bu insanlar? Neredeyse tamamının bankalara tüketici kredileri ve kredi kartı borçları var. Bunları hiçbir şekilde ödeyemiyorlar.

*

Pandeminin ilk dalgasında bir banka şubesi ile hayatında hiç tanışmamış vatandaşlara bile ihtiyaç kredileri dağıtıldı. Bol bol tüketici kredisi verildi. Çok doğruydu bu yapılanlar.

*

Şimdi ikinci dalga döneminde ise işte o kredilerin taksitlerine geldi sıra. Bunlar için gördüğüm kadarıyla bir ertelemeye gidilmiyor.

*

Bu sıkıntılı ortamında yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a buradan o yurttaşların talepleri adına seslenmek isterim.

*

Hem TÜSİAD hem TOBB ile yakın görüşmeleriniz gayet olumlu ama bir yandan da sıradan vatandaş dediğimiz milyonlarca kişi de sizden yeni müjdeler bekliyor Lütfi Bey.

*

Sokakta biz gazetecileri durdurup bu dertlerini anlatıyorlar. Devlet bize para veremiyor bari borçlarımızı bu güç dönemde zorla tahsil etmesin diyorlar.

*

Sıradan yurttaşların aldığı tüketici kredilerinin borç taksitlerinin ertelenmesi yoluna gidilmesi doğru olmaz mı?

*

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ve BDDK’nın aldığı bir kararla bu rahatlatma adımı hayata geçebilir.

*

Üç kamu bankasından başlayarak tüm bankalara yayılan bir kış kampanyasına dönüşebilir bu.

*

Pandemi döneminde kimsenin bankaya gitme mecburiyeti de olmadan web üzerinden otomatik 3 aylık ertelemeler yapılabilir.

*

Aslında keşke devlet bu kış sezonu özelinde asgari ücretten vergi almaktan vazgeçse. Bunlar insanlarımızı çok ferahlatmaz mı Sayın Lütfi Elvan?

*

Hem esnaflarımız hem emekçilerimiz hem de geçici olarak işsiz kalmış yurttaşlarımız bu sayede bu zorlu kış sezonunu daha rahat geçirebilirler.

*

Milyonlarca kişinin geliri azaldı hatta yok oldu. Üstüne bir de kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için bankaların insanları sıkıştırmasının önüne geçilmeli bu zor kış sezonunda.

*

Yaşadığımız ekonomik zorlukların şirketler ayağı düşünüldüğü kadar yoksul ve dar gelirliler ayağı da düşünülmeli.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX