0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

100 sene sonra 23 Nisan ve krediler meselesi

Okurlarıma söz verdiğim gibi bugün bana da çok sorulan krediler meselesini yazacağım ama önce hepimiz için çok önemli olan 23 Nisan 1920 tarihinin 100. yıldönümüyle ilgili birkaç kelam etmek isterim...

*

23 Nisan 1920’de kurulan Büyük Millet Meclisi o günün koşullarında gerçekten olabildiğince çoğulcu ve çok sesli bir Meclisti. Kelimenin tam anlamıyla gerçek bir siyasal devrimdi.

*

O çoğulcu ve çok sesli Meclis ile biz toplum olarak Mustafa Kemal’in önderliğinde Milli Mücadele sürecini yaşadık ve başardık.

*

Fakat o 23 Nisan 1920 Meclisinde Kemal Paşa da çatır çatır tenkit ediliyordu. Çok özgür bir ortam vardı. Tam anlamıyla milli egemenlik ruhudur 23 Nisan.

*

23 Nisan 1920 devrimiyle ilgili bence en iyi yorumlardan birini dünya görüşü olarak çok zıt olduğum bir adam, Doğu Perinçek yaptı.

*

Eğriye eğri doğruya doğru diyeceksiniz ki o görüşü çok isabetli ve cesur bir yorumdu. Bence Perinçek’in o doğru perspektifinin kıymeti bilinmedi. Üzeri kapandı geçti gitti. Tüm okurlarımın 23 Nisan 1920 devriminin yüzüncü yılını kutlarım. Nice 100 senelere...

*

Gelelim şimdi tüm yurttaşlarımızın merak ettiği krediler meselesine...

*

Bu konuda daha önce Ziraat Bankamız öncü konumdaydı ama özellikle esnafa yönelen krediler ayağıyla birlikte Halk Bankamız ön plana çıkmış durumda.

*

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önderliğinde Halk Bankası nerdeyse başvuran tüm esnafımıza çok uygun faizle 25 bin TL nakit 25 bin TL limitli Paraf kredi kartı vermek suretiyle 50 bin TL kredi verdi ve veriyor.

*

Tüm esnaflara ekonomik istikrar kalkanı kapsamında herkese finansman desteği verilmesi çok doğru bir uygulama. Osman Arslan’ın Genel Müdürlüğündeki Halk Bankası da bu süreci çok sistematik ve güzel şekilde yürüttü. Esnaflarımız çok memnun kaldı.

*

Daha önce kredi kartı ertelemelerini 0.98’e indirmedi diye Halk Bankasını bu köşeden eleştirmiştik ama bu esnaf kredileri noktasında muhteşem sınav verdi. Sayın Genel Müdür Osman Arslan’ı da bu vesileyle bir kez daha tebrik ediyorum.

*

İlk 6 ayı geri ödemesiz olan kredinin vadesi 36 ay, maliyeti ise hazine destekli olarak yıllık %4.5

*

Paraf esnaf kartı ise ilk 3 ay geri ödemesiz vadesi 12 ay. Başvuru için kimlik ve vergi levhası yeterli. Dediğim gibi şu ana kadar başvuran tüm esnafımız aldı. Eğer müracaat etmediyseniz siz de edin esnaf okurlarım.

*

Diğer bir destek ise kamu bankaları ve katılım finans kuruluşları aracılığıyla başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelere sunuluyor. İşe devam desteği.

*

Sektör ayrımı gözetmeden sağlanan finansman desteğinde işletmeler Hazine Destekli KGF kefaletinden faydalanıyor.

*

Çalışan sayılarını azaltmayan firmalar 100 bin liraya kadar kredi kullanabiliyor.

*

Kredinin 6 ayı geri ödemesiz vadesi 36 ay ve yıllık maliyeti %7.5

*

Yıllık cirosu 0-25 milyon liraya kadar olanlar 10 milyon lira, 25 milyon-125 milyon olanlar 25 milyon lira, yıllık cirosu 125 milyon lira ve üzeri olanlarsa 100 milyon liraya kadar kredi kullanabiliyor.

*

Daha önce de bahsettiğimiz destek ise yine kamu bankaları aracılığıyla sunulan vatandaşın gıda, kira, elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarını gidermesine yönelik devreye alınan temel ihtiyaç desteği.

*

Zaten takipçilerimden en çok soru gelen olaylardan biri de budur. 10 bin liraya kadar olan finansman desteğinden, aylık hane halkı geliri 5 bin lira altında olanlar başvurabiliyor.

*

Kredinin 6 ayı geri ödemesiz, vadesi 36 ay. Örneğin 10 bin TL kredi çeken bir kişi ilk 6 ay geri ödeme yapmıyor.

*

Sonrasında ise 30 ay her ay 376 TL ödeme yapıyor. Başvurular internet, mobil şube, telefon bankacılığı ve bireysel müracaatla gerçekleşebiliyor.

*

Fakat şunu belirtelim ki bu başvurular bir an önce sonuçlanmalı ve vatandaşlara parası bir an evvel verilmeli. Süre uzadıkça şikayet mektupları da artıyor. Üç kamu bankasının bu çabalarına özel bankalar da destek olmak zorunda. Tüm yük üç kamu bankasının sırtında bu düzen gidemez.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX