0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yürüyerek hastalıktan kurtulun

Her gün sadece 30 dakika yürümek, kalp damar sistemini daha sağlıklı hale getirir. Kemikleri güçlendirir, kronik hastalıkların şikayetlerini azaltır. 

13. yüzyılın mistik şairi Rumi, “Güzellik bizi çepeçevre sarıyor, ancak bizim onu tanımamız için bir bahçede dolaşmamız gerek” demiş. Bilimsel araştırmalarda gelinen nokta, Hipokrat’ın 2000 yıl önce söylediğini kanıtlar niteliktedir. Hipokrat, “Yürümek insan için en iyi tedavidir” demiş. Bugünkü tıbbi bilgilerimiz, bu düşüncenin ne kadar haklı olduğunu ortaya koymaktadır. Biz de yayınlanmış muhtelif bilimsel araştırmalardan alıntılar yaparak konuyu dikkatinize sunacağız. 

DİYABETİN ÇARESİ

Yürümek, genel vücut sağlığını iyileştirmek veya korumak için mükemmel bir yoldur. Her gün sadece 30 dakika yürümek, kalp damar sistemini daha sağlıklı hale getirir. Kemikleri güçlendirir, aşırı vücut yağını azaltabilir. Kas gücü ve dayanıklılığını artırır. Kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kemik erimesi ve bazı kanserlerin gelişme riskini azaltabilir. Egzersiz yapmanın aksine yürümek, hem ücretsizdir hem de özel bir ekipman ya da eğitim gerektirmez. Hadi bu ücretsiz tedaviye... Yürüme, günün her saatinde yapılabilir ve kendi semtimizde yapabileceğimiz bir eylemdir. Egzersizlerden kaynaklanabilecek bazı risklerden endişe etmeden dışarı çıkabilir ve yürüyebilirsiniz. 30 dakika yürümek çok zor geliyorsa, günde3 kez, düzenli olarak 10'ar dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüşe yavaş yavaş başlayın sonra süreyi uzatmak sizin elinizde. Ancak amacınız kilo vermek ise her gün 30 dakikadan fazla fiziksel aktivite yapmanız gerekir. 

ADIM SAYACI KULLANIN

Bir adım sayacı (pedometre), adım sayısını ölçer. Bir günde kaç adım yürüdüğünüzü ölçmek ve diğer günlerle veya önerilen adım sayısıyla kıyaslamak için kullanabilirsiniz. Bu, sizi daha fazla yürümek için motive edebilir. Sağlıklı bir yaşam için önerilen günlük adım sayısı 10 bin veya daha fazlasıdır. Her gün belirlenen bir mesafeyi hedef alın ancak kendinizi zorunlu saymayın. Zindeliğiniz geliştikçe, daha uzun bir mesafe yürüyebilir ve daha fazla enerji harcayabilirsiniz. 

ALIŞKANLIK HALİNE GELMELİ

Rutin olarak her gün yürümeyi deneyin. Her gün, aynı saatte yürümek iyidir. Unutmayın, aynı miktarda enerji tüketirsiniz. Günün hangi saatinde yürürseniz yürüyün, sizin için en uygun olanı yapın. Yürümek alışkanlık oluşturur ve yürümezseniz rahatsızlık hissedersiniz. Böyle bir alışkanlık elde etmek için 20-40 gün yeterlidir.  

PSİKOLOJİYİ DÜZELTİR

Jeff Miller ve Dr. Zlatan Krizan, bir dizi psikolojik deney sonucu, yürümenin doğal olarak mutluluğu artıran bir eylem olduğunu kanıtladılar. Yürüyüşe çıkmanın, mutluluğu artırmak için iyi bir yol olduğu artık bir gerçek. Şöyle de bir yol izlenebilir; canınız sıkıldığında, birisiyle tartıştığınızda veya sorunlar sizi bunaltmaya başladığında çıkın yürüyün, sonucun ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. 

UNUTKANLIĞI ÖNLÜYOR

Yürümenin gücüyle ilgili en son kanıtlar, Kanada’da yapılan araştırmalardan gelmektedir. Demans (unutkanlık) nedeni olan vasküler (damarsal) bilişsel bozukluklardan yakınan 38 yetişkin, 6 ay boyunca izlenmiş. Haftada 3 saat düzenli hafif egzersiz ve yürüyüş yapan demans (unutkanlık) şikayetleri olan hastalarda, bilişsel beyin fonksiyonlarında oldukça pozitif iyileşmeler gözlenmiştir. Araştırmacılar ayrıca, düzenli yürüyüşlerin, vasküler (damarsal kökenli) bilişsel bozukluk gelişme riskini azaltabileceğini belirlemişlerdir. 

D VİTAMİNİ ORANINI ARTIRIR

Günlük yürüyüşlerin bir kısmını evde, ofiste yapabilirsiniz ama gün boyu içerde kalmanız gerekmez. Açık havada, güneş ışınlarına maruz kalırsanız; vücudunuz D vitaminini emer buna bağlı olarak kemikleriniz, dişleriniz ve kaslarınız daha sağlıklı olur. 

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX