0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Fazla kilo daha çok ağrı

Yağ hücreleri iltihabı artıran kimyasallar ürettiği için, kilolu kişiler daha fazla ağrı çekiyor. Özellikle sırt, bel ve eklem ağrıları onların kabusu oluyor. 

Yapılan araştırmalar şişmanların daha çok ağrı çektiklerini göstermektedir. Ağrı ile şişmanlık birbirinin ikizi gibi davranmakta insanları rahatsız etmeye devam etmektedirler. Her ikisi de ayrı ayrı rahatsızlık olmalarına rağmen birlikte hareket etmektedirler. Ancak şişmanların neden daha çok ağrı çektikleri sorusunun cevabı tam olarak verilememiştir. Şişmanlık dünyada gittikçe artan önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu problemin tedavisi de o denli güçlükler içermektedir. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı şişmanlığa (obezite)  savaş açmış durumdadır. Şişmanlık vücut ağırlığının olması gerekenden daha fazla olması anlamına gelmektedir.Kilolularda yağ dokusu diğer dokulara oranla artmış durumdadır. Şişmanlık ve belli noktadan sonra aşırı şişmanlık hastalık olarak kabul edilmekte ve mutlaka gerekli önlemlerin alınması, tedavi edilmesi gerekmektedir. 

YÜRÜMEK ZORLAŞIR 

Kilo ile ağrı arasındaki ilişki birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Hala şişmanlık ile ağrı arasındaki ilişkinin gizemi tam olarak aydınlatılamamıştır. Rastgele olmayan bu ilişkiyi anlama çabaları bilimsel alanda devam etmektedir. Kilolu kişilerde ağrıların artma nedenlerinden birisi omurgalara ve eklemlere fazla yük binmesidir. Bunun yanında hastada artrit varsa kilo, eklemin daha çabuk bozulmasına yol açmakta, tedaviyi de güçleştirmektedir. Hastanın dizindeki artrit hastanın rahat yürümesine engel olur hasta yürüyemedikçe kilo alması kolaylaşır. Kilo aldıkça ekleme daha çok yük biner dolayısı ile ağrılarda artar. Ağrı artışı kiloyu, kilo artışı ağrıyı artrır. Aynı şekilde bel omurlarına yük binmesi dejeneratif disk hastalığı dediğimiz omurlar arasındaki yastıkçıkların bozulmasına neden olur. Bu durumda hasta çok oturduğunda,  çok ayakta kaldığında belinde ağrı oluşur. Kiloyla beraber bu ağrılar olduğundan daha şiddetli hissedilir. 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Kilolu hastalarda D vitamininin eksikliği de daha sık görülmektedir. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskelet kemiklerindeki zayıf mineralizasyon diz ve diğer eklemlerde osteoartriti ( kireçlenme ) artırmakta, eklem ve çevresindeki kaslarda şikayetlere neden olmaktadır. Şişmanlık bu şikayetleri hem arttırır hemde bu şikayetlerin kaynağını oluşturur. Özellikle şişmanlarda diz eklemi problemleri, ağrılar daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Hastalar normal kilodaki insanlardan daha çok ağrı kesici tüketmektedirler. Bazen de normal ağrı kesiciler yetersiz kalmaktadır. Başka bir sıkıntıda hastaların ileride gerekli olabilecek bir protez ameliyatından fayda görmelerini zorlaştırmaktadır.  

PSİKOLOJİK SORUNLARA NEDEN OLUR

Yağ hücrelerinin iltihabı artıran kimyasallar ürettiği bilinmektedir. İltihap- enflamasyon ise ağrı oluşturur gerçeğinden hareket, yağ ile ağrı arasındaki bağlantı izah edilmeye çalışılmıştır. Ağrı araştırmaları dergisinde yayınlanan bir makalede ağrı ile obezite arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirtilmiştir.  Kronik ağrının şişmanlığın işlevsellik ve psikolojik bir komplikasyonu olduğu kanısı ön plana çıkmaktadır. Şişmanlık var olan kronik ağrı problemlerini daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Şişmanlık kronik ağrısı olan hastalarda psikolojik sıkıntılara yol açmaktadır. 

KRONİK AĞRILAR 

• Artrit (eklem hastalıkları) 

• Depresyon 

• Fibromyalji 

• Tip 2 diyabet 

• Sırt ve bel ağrıları 

METABOLİK SENDROM 

Şişman hastalarda metabolik sendrom suçlanan nedenlerden biridir. Metabolik sendromda kronik ağrı, enflamasyon, insülin direnci ve duygu durum bozuklukları birlikteliği görülmektedir. Sendrom dışında da ağrı ile şişmanlık ilişkisini etkileyen bir çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkların hepsinden bahsetmek sıkıcı olabilir. Kronik ağrı ile kilo ilişkisinin doğası çok yönlüdür. Kültürel, sosyal, davranışsal, çevresel, biyomekanik, metabolik ve genetik birçok faktör işin içerisine girmektedir. Şişmanlık ve ağrı problemlerine yaklaşımda yeni rehabilitasyon stratejileri düşünülmektedir. Şişman hastaların yaşam kalitesini artırmak için ağrıyı azaltıcı tedbirleri almak yararlıdır. Tam tersi olarak şişmanlığı önleyici tedavi edici tedbirlerin alınması da kuşkusuz ağrılarda azalmalara neden olacaktır. 

FAZLA AYAKTA KALMAYIN

Ağrıların artma nedenlerinden birisi omurgalara ve eklemlere fazla yük binmesidir. Bunun yanında hastada artrit varsa kilo, eklemin daha çabuk bozulmasına yol açmakta, tedaviyi de güçleştirmektedir. Hastanın dizindeki artrit hastanın rahat yürümesine engel olur hasta yürüyemedikçe kilo alması kolaylaşır. Kilo aldıkça ekleme daha çok yük biner dolayısı ile ağrılarda artar. Ağrı artışı kiloyu, kilo artışı ağrıyı artrır. Aynı şekilde bel omurlarına yük binmesi dejeneratif disk hastalığı dediğimiz omurlar arasındaki yastıkçıkların bozulmasına neden olur. Bu durumda hasta çok oturduğunda,  çok ayakta kaldığında belinde ağrı oluşur.  

ALTERNATİF TEDAVİLER MÜMKÜN 

Ağrıyı azaltmak için alternatif tedavi uygulamalarına öncelik verilmelidir. Ozon tedavisi, Akupunktur, Kuru iğne, Kayropraktik veya Osteopatik yöntemler denenmelidir. Bu metotlar ile ağrılarda azalma sağlanamıyorsa kuvvetli ağrı kesicilere müracaat edilebilir. Eğer hastaların ağrısı ile baş edilemiyorsa girişimsel ağrı tedavi yöntemleri devreye sokulmalıdır. Kilo verdirici ilaçlar gittikçe popüler hale gelmekle birlikte gerek pahalı oluşu gerek güvenirlilik endişesi gerekse kilo verdirici etkilerini sınırlı olabileceği, kilo vereyim derken vücutta birçok sistemi olumsuz etkileme potansiyelleri ilaçla kilo vermenin pek de tercih edilebilir bir yol olmadığını düşündürmektedir. Bariatrik cerrahi yani şişmanlık ameliyatlarının ağrıları azaltmadığı yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Çünkü bu ameliyatlardan sonra vitamin eksiklikleri çeşitli kan hastalıkları ve nörolojik komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Ağrılar azalacağına artış gösterebilmektedir. Şişmanlarda ağrıların kontrolü için fiziksel rehabilitasyon, psikolojik terapiler, ilaçlar ve müdahaleler de dahil olmak üzere kapsamlı ağrı rehabilitasyon programları geliştirilmiştir. Kilo verme, ağrıları hafifletme ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirme açısından önemlidir. Gönül isterdi ki ne kilonuz ne de ağrınız olsun. 

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX