0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ağrısız yaşam! Erken teşhis önemli

Bu durum ayrıca avuçlarınızda ve hatta bazen parmaklarınızda lekeli kırmızı bir renge neden olur. Bazı palmar eritem vakalarının bilinen bir nedeni yoktur veya kalıtsal olabilir. Bununla birlikte, şu durumlarda ortaya çıkabilir: Gebelik, ilaçlar, atopik dermatit gibi cilt rahatsızlıkları, şeker hastalığı, otoimmün durumlar, tiroit bezi sorunları, HIV.  Palmar eritem için bilinen bir neden yoksa veya kalıtsalsa bunun için özel bir tedavi yoktur. Ancak tedavi edilebilir, altta yatan bir nedenden kaynaklanıyorsa, temel neden belirlenip ortadan kaldırılırsa sorun çözülür.

EL VE AYAKTAKİ YANMAYA DİKKAT

Diyabet, kansızlık ve B vitamini eksikliği, el ve ayakta yanmayla belirti verebilir. İğne batma hissi, karıncalanma ve yanma önemsenmeyip tedavi edilmezse kalıcı sorunlar yaşanabilir.

El ve ayaklarda  yanma hisinin olması dikkate alınması gereken sağlık sorunlarındandır. Yanma tek başına olabileceği gibi, beraberinde iğnelenme hissi, karıncalanma ve ağrı olması bu şikayetlere sıklıkla eşlik edebilir. Cilt enfeksiyonları veya yorgunluk, geçici olarak ayaklarda yanma veya iltihap oluşturabilirken, ayaklardaki yanma hissi, genellikle sinir hasarının (periferik nöropati) bir belirtisidir. Sinir hasarı; diyabet, kronik alkol kullanımı, belirli toksinlere maruz kalma, bazı B vitamini eksiklikleri veya HIV enfeksiyonu (AIDS) gibi birçok farklı nedene bağlıdır.  Hastalığın oluşmasının olası nedenleri:

Alkol kullanım bozukluğu (alkolizm) 

Sporcu ayağı 

Charcot-Marie-Tooth hastalığı (kollar ve bacaklardaki sinirleri etkileyen bir grup kalıtsal bozukluk)

Kemoterapi

Kronik böbrek hastalığı

Karmaşık bölgesel ağrı sendromları (hasarlanmış sinir sistemi nedeniyle kronik ağrı)

Diyabetik nöropati (diyabetin neden olduğu sinir hasarı)

HIV/AIDS

Hipotiroidizm (tiroit hormon azlığı)

Tarsal tünel sendromu(ayakta sinir tuzaklanması)

Vitamin eksikliğine bağlı anemi (kansızlık)

KARPAL TÜNEL SENDROMU

n Karpal tünel sendromu, el bileğindeki sinirin üzerinde baskı olduğu anlamına gelir. Bu sinir, ön kolunuzdan, el bileğinizden  avuç ve parmaklara doğru gider. Bazı durumlarda, ellerinizde sıcaklığa veya yanma hissine neden olabilir. Diğer belirtileri şunlardır: Avuç içi ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, el kaslarınızdaki zayıflık, bilek ağrısı, uyuşukluk veya zayıflık, kolunuzu hareket ettiren ağrı ve yanma hissi. Bazı durumlar karpal tünel sendromuna neden olabilir.  l Bilek yaralanmaları l Zayıf kontrollü diyabet mellitus l Romatoit artrit l Hipotiroidizm, karpal tünel sendromu tedavisi ağrının ne kadar kötü olduğuna bağlıdır.

TIRNAKTA DEĞİŞİM GÖRÜLÜR

Atletik ayak dediğimiz sporcularda daha çok görülen yanmalar, tırnak mantarına bağlı olarak tırnak yüzeyinin üzerinde büyümeye başladığında oluşur. Ayak derisinde kaşıntı, batma  ve yanmalar  sporcularda görülen problemlerdir.  Vitamin eksikliğinde vücutta bazı besinler olmadığı zaman, sinir fonksiyonu, alkolik nöropatide olduğu  gibi etkilenir. Bu durumda, folat, B-6 ve B-12 vitamini eksikliği, ve ayaklarda yanma hislerine neden olabilir.

ATAKLAR OLUŞUR

Yanma, her zaman ayaklarda değil ellerde de görüleBİLİR. Soğuk eller ağrılı ve rahatsız edici olabilirken, sıcak eller de sorunlara neden olabilir. Bazı durumlarda ellerinizi vücudunuzun geri kalan kısmına göre daha sıcak, ateş gibi hissedebilirsiniz. Hangi durumların buna neden olduğunun bilinmesinde yarar vardır. Olası nedenler l Palmar eritem (parmaklarda kızarıklık hastalığı)

Fibromiyalji (adale romatizması) 

Karpal tünel Sendromu (el bileğinde sinir sıkışması) 

Periferik nöropati ( el ve ayaklarda yanma, uyuşma , karıncalanma, geçmeyen ağrılar)

Refleks sempatik distrofi (herhangi bir nedene bağlı dolaşım bozukluğu, ödem, ağrı)

Eritromelalji (ataklar şeklinde gelen sıcaklıkla tetiklenen soğukla yatışan yanıcı kızarıklık).

FİBROMİYALJİ

Fibromiyalji tanısı koymak güç olabilir, doktorların teşhis etmesi zor olabilir ancak herhangi bir nedene bağlanamayan ve 3 aydan fazla süre devam eden yaygın ağrılar varsa, fibromiyalji olunabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.  Fibromiyalji genellikle vücudun çeşitli yerlerinde hissedilen, ağrı, bitkinlik ve yorgunlukla kendini gösterir. Bazı durumlarda, fibromiyaljisi olanlarda ellerinde ve ayaklarında yanma hissi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu belirtilerin dışında; uykusunu alamamak ve yorgun uyanmak, baş ağrısı,  depresyon, anksiyete, alt karın bölgesinde ağrılı ya da ağrısız irritabl bağırsak sendromunun gelişimi.

KARMAŞIK BÖLGESEL AĞRI

CRPS denilen, sinir ve bağışıklık sisteminde bozuklukların olduğu karmaşık bir durumdur. Bu arızalar genellikle stres, enfeksiyon ya da kanser dahil olmak üzere bir yaralanma ya da altta yatan bir sorundan kaynaklanır. En çok elde, kolda görülmesine karşın vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Genellikle etkilenen vücut kısmında yanma hissi oluşur. Ayrıca terlemelere de yol açabilir.

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX