0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Günaydın mı desek! 

Başlığa aldığım bu sözün en meşhur ifadesi, bir Ortadoğu atasözü hâline gelen “ba‘de harabül Basra”dır. Yani, Basra harap olduktan sonra… 

Hemen hemen her dilde bu anlamda bir atasözü ya da özdeyiş vardır!.. 

Kısaca, iş işten geçtikten sonra, faydası olmayan söz, çare v.s. anlamlarını ifade eder. 

Geçen gün (24 Ağustos 2018) Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzya yaptığı basın toplantısında, tam da bu anlamda birkaç cümle sarf etti: 

“DEAŞ’a dış istihbarat servisleriyle bağlantısı olan yarı resmî kuruluşlar silah sevk ediyorlar!..” 

Evet, buna günaydın demezsiniz de ne dersiniz? 

Koca Rusya, Suriye’de Amerika ile ortak bir program yürütecek, Amerika’nın DEAŞ’a silah verdiğini yeni öğrenecek, öyle mi?.. 

Kargalar bile gülmez buna… 

Gerçi köy kurnazı moduna yatan Vasiliy Efendi direkt Amerika da demiyor, bazı dış istihbarat servisleri diyerek, lafı ortaya salıyor… Nasıl olsa kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla misali, anlayan anlar diye düşünüyor. 

ABD’nin Suriye’deki stratejisi ve yol aparatları başından beri belliydi: 

DEAŞ ve PYD!.. 

Tabiri caizse, Karagöz-Hacivat oyunu gibi… Perde arkasında birinin ipi sağ elinde, birinin ipi sol elinde!.. 

Seslendirmeyi de kıçıyla yapıyor. 

Birine tavşan rolü verdi, diğerine tazı!.. 

Bütün dünya da bu oyunu seyretti… Hemen hemen tüm dünya istihbaratları, siyasal yapıları ve medyaları bunun farkındaydılar, ama kimse de bu hakikati fâş etmiyordu/edemiyordu!.. 

Üstüne üstlük DEAŞ’la tek mücadele eden Türkiye olduğu hâlde, Türkiye’nin DEAŞ’a yardım ettiği yaygarasını da bizzat yardım edenler koparıyordu!.. 

Tam bir yavuz hırsız tuluatı!.. 

İçerideki hainler de buna malzeme hazırlıyorlardı. FETÖ’cülerin MİT tırlarına yaptığı operasyon, Cancığın kopardığı yaygara, hep bu amaca yönelikti!.. 

Gelelim bu güne!.. 

Türkiye bir ekonomik krize maruz kaldı… Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinden, nefsimizi okşayan bu tür demeçlerin moda hâlinde peş peşe servis edildiğini görüyoruz: 

Yanınızdayız!

Türk ekonomisi bu badireyi atlatacaktır!

Türkiye önemli bir müttefiktir…

Elazığ’da çok anlamlı bir söz vardır: Guru guru gadan alam! Yani kuru kuru sıkıntı-derdini ben alayım anlamında… Kuru kuru da boş laf anlamında!.. 

Bunlarınki de hep bu hesap!.. 

Bu boş laflara karnımız tok olmalı!.. 

Eksen kaymasına uğramadan, başta Rusya ve İran olmak üzere, hayalî vaatlere kanmadan, bu badireyi atlatmaya çalışalım. Ha, bu alternatifli dış politika kulvarları kullanmayalım anlamına gelmez!.. Her türlü açılımı yapalım, ama ana kulvardan çıkmadan!..

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX