0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

“Önemsiz” bilgi

Adolf Eichmann, 2. Dünya Savaşı yıllarında, Yahudi katliamının planlanması ve uygulanmasının yönetiminden sorumluydu. Savaşın sonunda müttefik güçleri tarafından yakalandı ama tutuklu bulunduğu toplama kampından 1946 yılında kaçmayı başardı. Sahte bir isim kullanarak Celle'de orman işçiliği yaptı. 1950`de Avusturya üzerinden İtalya’ya, oradan da Arjantin’e kaçtı ve Buenos Aires’te sahte bir kimlikle yaşadı. MOSSAD, Arjantin’de onu ele geçirdi ve İsrail’e kaçırdı. CIA, Eichman’ın yakalanmasıyla şaşkına dönmüştü. MOSSAD, Eichmann'ı nasıl tespit etmiş, binlerce kilometre ötede nasıl başarılı bir operasyon düzenlemişti? 

CIA adına çalışan Franz Alfred Six ve Otto Von Bolschwing, Eichmann'la öteden beri temas halindeydi. Dolayısıyla, İsrail, dünyanın her yanında Eichmann'ı ararken, ABD’nin onun nerede olduğunu bilmemesi imkânsızdı. Arjantin'de yapılan operasyon üzerine CIA'nın telaşa düşmesinin asıl sebebi, CIA'in Eichmann'la ilişkisinin ortaya çıkması korkusuydu. Eichmann'la ilgili CIA dosyaları toplam olarak 60.000 (altmış bin) sayfaya yakındı. 

Kaçırma işinin başarılı olabilmesi için büyük bir operasyonal istihbarat gerekiyordu. Operasyonda 25 kişilik özel bir ekip görev aldı. Ayrıca operasyon sırasında İsrail ajanları biraz da şanslıydılar. Normalde Eichmann'ın otobüsten indiğinde evine gitmek için 2 seçeneği vardı. Ya evinin önündeki açık araziyi direk geçecekti, ya da sokak boyunca 300 metre yürüyüp 2. soldan girecekti. Bu sırada sokakta kablolar ve borular döşenmekteydi. Yol taş toprakla bölünmüş ve derin çukurlar vardı. Eichmann’ın yaşındaki biri bunların üzerinden atlayamazdı, İsrail ajanları bu sebeple onu 300 metrelik yol boyunca kaçırmayı düşünüyorlardı ve öyle yaptılar. 

11 Mayıs 1960 gününün akşamı saat 6:30'da, Eichmann her zamanki gibi otobüsten indiğinde, 3 kişi tarafından etrafı sarıldı. Bir dakikadan kısa bir süre içinde, bekleyen bir arabaya bindirilip, Bueonos Aires'te kiralanmış bir eve götürüldü. Hiçbir uyuşturucu, ip ya da kelepçe kullanılmadı. Eichmann profesyonelce tanındı. Kim olduğu sorulduğunda “Ben Adolf Eichman'ım” dedi ve şaşırtarak ekledi: “İsraillilerin elinde olduğumu biliyorum.” 

Eichmann'ı ele veren kutlama 

İsrailliler önce Eichmann ile yıllar önce çalışmış olan bir adamı kullandılar. Bu adam Eichmann’ı teşhis etmiş ve aynı zamanda Eichmann ile bir konuşma yapmıştı. Konuşma sırasında, adam bilerek, eski buluşmalarındaki konuşmalarıyla ile ilgili küçük hatalar yapmış ve Eichmann bunların hepsini düzeltmişti. 


Yakayı ele veren ise şuydu: Eichmann’ın İsrail ajanlarının takibi altındaki eşi, Ricardo Klement adında biriyle evlendi. Bir süre sonra evde, evlilik yıldönümü kutlamaları yapılıyordu. Ama, kutlamanın tarihinde bir gariplik vardı. MOSSAD ajanları, karısının Eichmann ile ilk evlendiği tarihi kutluyor olmasının tek bir şeyle açıklanabileceğine inanıyorlardı, ikinci evliliğini yaptığı kişinin aslında Eichmann olmasıyla... Yaklaşık 15 yıl boyunca gizli servislerden kaçmayı başaran Eichmann, eşiyle, "Ricardo Klement" takma adıyla evlendiği günü, evlilik yıldönümü olarak kutlamak yerine, ilk evlilik gününü kutlayarak yakayı ele vermişti


Osmanlı iktisat tarihçisi Mehmet Genç: “Toplumda bilgi ile uğraşan bir grubun oluşması lazım, biz toplumumuzda henüz bilgiyi bir değer olarak benimsemedik. İşi bilgi olan bir grubun oluşması lazım, bu hâlâ yok. Tek tek var, tek tek çok değerli Türkler var. Ama kolektif olarak bilgi motivasyonuyla hareket eden bir sosyal grup henüz oluşmuş değil, ama oluşacak, yoksa bu dünyada yaşayamayız.” 

“Önemsiz” bilgi yoktur, “değerlendirilemeyen” bilgi vardır. 
Devletin rafları, değerlendirilmeyi bekleyen dosyalarla dolu. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX