0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ve finans bir sol lider üretti! 

Dünyayı anlamak için mutlaka ciltler dolusu kitap okumaya gerek yok. Olayları dikkatli ve önyargısız biçimde gözlerseniz pek çok gerçeğin kolayca farkına varabilirsiniz. Fransa’da Mayıs ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde solun adayı olarak ortaya çıkan genç Emmanuel Macron’un yükseliş hikâyesi bu açıdan önemli derslerle dolu. Batı tarzı siyaset nedir, sol nedir, finans kapital nedir merak edenler bu adamı takip etsin. Macron’u anlayan Türkiye’yi de anlar. 

Macron’u keşfettiler 

Emmanuel Macron Paris’in kuzeyinde 135 bin nüfuslu küçük bir kent olan Amiens’de 1977’de doğdu. Babası nöroloji profesörü, annesi sigorta doktoruydu. Küçük Emmanuel, Katolik Cizvit cemaatinin yönettiği lisede okudu. Cizvitler, akıllı çocukları saptayıp, sistemin hizmetine koşmakla tanınmışlardı, bu şekilde onlar da cemaatlerini büyütüp güçlenmişlerdi. Emmanuel Macron, okul yıllarında en çok Fransızca öğretmeni Bayan Brigitte Trogneux’den etkilendi. 

Öğretmenleri Emmanuel’in liseyi Paris’te ünlü bir lisede bitirmesini ve bu şekilde Fransa’nın en güzide kurumu “Ecole Normale” sınavlarına hazır olmasını istediler. Emmanuel aldığı tüm desteklere rağmen başaramadı, hazırlık için zaman da kaybettiğinden orta boy bir siyasal bilgiler fakültesini 24 yaşında bitirebildi. Ardından Fransız yüksek bürokrasisine girmenin olmazsa olmazı Ulusal Yönetim Okulu’na (ENA) yazıldı. Strasburg’da 2 yıl okudu. 

Orada da sorular çalınmış 

Emmanuel Macron’un Okulu bitirdiği yıl mezuniyet sınavları soruların çalındığı kuşkusuyla iptal oldu. Ama nasıl olduysa Macron, okulu bitirmiş sayıldı ve Maliye Bakanlığı’na 2004 yılında Baş Müfettiş olarak girdi. Macron, okul yıllarında Hegel’in Hukuk Felsefesi adlı eseri üzerine Profesör Balibar’a bir tez verdiğini söyler. Balibar bunu hiç hatırlamadığını, tezin kopyasının da olmadığını açıklamıştır. 

Emmanuel Macron Maliye’de üç yıl çalışır, 2007 yılının Mayıs ayında Fransa Cumhurbaşkanı seçilen liberal sağcı Nicolas Sarkozy, Ağustos ayında tanınmış liberal aydın Jacques Attali başkanlığında bir komisyon kurar. Ne tesadüf solcu Macron bu komisyonda raportör olur. Aynı yılın Ekim ayında da evlenir. Kimle mi? Lisedeki Fransızca öğretmeni kendisinden 24 yaş büyük Bayan Trogneux ile. Aşk bu, ne zaman geleceği belli olmaz ama kız meşhur Amiens çikolatalarının sahibi, şekerleme kralının mirasçısıysa damadı nereye götüreceği bellidir. Bu arada kendisine liseden beri ağabeylik yapan Cizvit cemaat abisi Henry Hermand da düğündedir. 

Sosyalist, devrimci ve Rothschild memuru 

Macron’a birileri 30 yaşında “yürü ya Macron” demiştir, bu arada solcu, devrimci ve sosyalist faaliyetten de geri kalmaz. Sosyalist Parti’nin bir militanıdır.  Bir yıl sonra zaten komisyona gidip gelmekten ve devrimci çalışmalarından dolayı hiç uğramadığı Maliye’den izinle ayrılıp özel sektöre geçer. 

Devrimci sosyalist Macron’un hangi özel şirkette işbaşı yaptığını merak ettiniz değil mi? Tabii ki Rothschild & Co. Yatırım Bankacılığı’na geçmiştir ve orada “ekonomi politiğin eleştirisine katkı”da bulunacaktır. Bir sosyalist olarak özel sektöre neden geçtiği konusundaki açıklaması da çok ilginçtir: “Sarkozy’nin seçilmesini içime sindiremedim.” 

Macron’un devrimci savaşımı 

Macron, 2001 yılından beri Fransız Sosyalist Partisi’nin bir üyesidir. Bu parti tıpkı bizim CHP gibi içinde hizipler demeyelim de kanatlar olan bir partidir. Macron, partide önce bir üniversiteli oğlana yakışır şekilde ulusalcı kanatta yer almayı tercih etmiş, oradan yaş ilerledikçe ufak ufak liberal kanatlara doğru kaymaya başlamıştır. Devrimci gencimiz 2006’da bugünkü Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’la tanışmış, 2007’de bir vekillik için çabalamışsa da başaramamıştır. Bu arada 2007 yılındaki evliliğinden ve özellikle bankacılığa başladıktan sonra sağ partilerden gelen teklifleri reddetmiştir. Onun gönlü soldadır! 

Fransa’da, 2012 yılında yapılacak Başkanlık seçimlerinde Sosyalistlerden aday olacak IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın kazanması beklenmektedir. Macron ise ısrarla Hollande’a destek verir. Rothschild elemanı olarak bir bildiği vardır, bir müddet sonra IMF Başkanı ABD’de bir seks kumpasına karıştırılıp etkisizleştirilince Hollande Başkan, Macron da danışmanı olur. 

Bir yıldız doğuyor 

Siyasetçilerin danışmanları her zaman tekin kişiler değildir, Hollande danışmanını 2014 yılında Ekonomi Bakanı yapar. Fransız ekonomisi de tarihinde gördüğü en stratejik problemleri yaşamaya başlar. Ama davul Hollande’ın boynunda, tokmak Macron’un elindedir. Macron iyice sağcı, aşırı liberal politikalar izler, sosyalistler de toplumda bir nefret objesi haline gelir. 

Macron, Sosyalistlerin bugünlerde düzenleyecek oldukları ön seçimlere katılmayı reddederek, Başkanlığa doğrudan adaylığını koymuş, 2016 Nisan ayından beri bir politik hareket kurmuştur. Artık 40 yaşına varmış olan Macron’un hâli adeta “bir yıldız doğuyor” filmi gibidir. 

ABD Genç Liderler Programı üyesi 

Tabii Macron’un maddi desteği de çok geniştir. Bu kadar işin arasında adı tahmin edeceğiniz gibi “Révolution” (Devrim) olan bir kitap da yazmıştır. 

En önemlisi: Macron, Fransız-Amerikan Vakfı’nın 2012 Genç Liderler promosyonunda yer almıştır. Şimdi küresel finans, yıllar içinde adeta bir ürün gibi yetiştirip, sonra pazarladığı Macron’u büyük bir çabayla Fransa’ya Başkan yaptırmaya çabalıyor. Göreceğiz.

Kayahan Uygur Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX