0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ülkelerin istihbarat testi  

Ülkelerin gücü sadece ekonomik olarak ölçülemez. 

Askeri, jeopolitik, finans, kültür, sanat, spor, bilim, teknoloji, siyasi otorite ve istihbarat gibi güçleri zaman zaman test edilir. Oyun kurucular, ülkelerin gücünü test etmek için aynı anda başlattıkları operasyonları tüm dünya ülkelerinde uygular. 

Silah satışlarının devamı ve parçalanmış ülkelerden pay alma çabası askeri operasyonlar gerçekleşir. Diğer ülke vatandaşlarının sizin ülkenize ilgi duyması için tarihi özelliklerin olması, sanat, kültür, spor gibi alanlarda da parmakla gösterilen ülkeler arasında olmanız gerek. 

Nobel ödülleri, eurovision yarışmaları, dünya kupası maçları, dünyanın en güzel yerleri sıralamaları gibi gelenekseller de o ülkerin gücünü gösteren etkinliklerdir. Yani operasyonlar, sadece silahla değil bu alanlardaki lobi çalışmalarıyla da gerçekleşebilir. Güçlü ülkelerin menfaat çatışmaları, zaman zaman karşıt görüşlü siyasilerin veya ülkelerin erken seçim kararları almalarına neden olabilir. Tabi erken seçim kararları alınmadan önce erken seçim kararının nedenleri gerçekleşmesi gerekiyor. Ekonomik kriz, iç ayaklanma, jeopolitik riskler, liderlerin gafları ya da almış olduğu yanlış kararlar bunlardan bazıları. 

Bu süreç içerisinde oyun kurucular, siyasi istikrarı bozmak için tüm oyunları uygulamış olurlar. Halk, ya oyunu görmüştür siyasi istikrarın devamını sağlar ya da oyuna gelmiştir siyasi istikrarı bozar. Sonuçta o ülkenin siyasi istikrarına bir operasyon yapılmış ve gücü test edilmiştir. Dünya ülkeleri şimdi de İSTİHBARAT testinden geçiyor! İngiltere-Rusya, ABD-Rusya, Türkiye-Suriye, Avrupa-Çin, Suudi Arabistan-Türkiye. 

Rusya ve İngiltere arasında ajan krizine sebep olan Sergei Skripal ve kızı Yuliya, 4 Mart 2018'de sinir gazı ile öldü. İngiltere, Rusya’yı hedef gösterdi ve açıklama istedi. 

ABD hükümeti, 29 yaşındaki Rusya vatandaşı Maria Butina’yı, siyasi gruplara sızarak Rus hükümeti adına casusluk faliyeti yürütmekle suçladı. 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı tarafından Suriye'nin Lazkiye kentinde yapılan nokta operasyonda, 2013 yılında Reyhanlı’daki bombalı saldırıda Suriye istihbaratıyla irtibatı sağlayan ve failleri yönlendiren Yusuf Nazik yakalanarak Türkiye’ye getirildi. 

Kendisinden bir haftadan uzun süredir haber alınamayan Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (Interpol) Çinli başkanı Meng Hongwei'nin Çin'de gözaltında olduğu ortaya çıktı.Interpol, Meng'in istifa ettiğini duyurdu. 

2 Ekim'den bu yana kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluğunda girdikten sonra neler olduğunu şimdilik kimse bilmiyor. Bu örnekler çok yakın zamanda gerçekleşen operasyonlar. Peki bu istihbarat testleri neden yapılıyor, küresel ekonomilere etkisi nedir ?  Kişi ya da kişileri tespit etmek, yakalamak, olayları çözmek ülkerin istihbarat refleksi açısından çok önemlidir. Ülkelerin reflekslerinin aktif olduğuna, dış müdahalelere karşı hazırlıklı olduğuna işaret eder. Ancak gecikmiş bir müdahale varsa oyun kurucular, sizden bir adım daha öndedir. Tüm istihbarat çalışmalarının sonuçları ülke ekonomilerini yakından ilgilendirir. Ya sırlarınız ya sınırlarınız ya da ülke vatandaşlarınız hedef alınmıştır. Ülkenizin güvenli olmadığı algısı yabancıları veya yabancı sermayeyi kaçırır.  Ne yatırım gelir ne de döviz. Ancak bugünlerdeki istihbarat testleri çok önemli! Dünya dengeleri tek tek değişiyor. Ortaklarımız, sermyemiz, hedeflerimiz, risklerimiz değişecek... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX