0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Sporcu sağlığı

Çok önemli olmasına rağmen hala ülkemizde gerektiği kadar önem verilmemektedir. 30 yıl önce ben yönetici olarak geldiğimde Galatasaray’ın Dr. Bevliyeci, Fenerbahçe Dr. Kadın doğumcu Beşiktaş’ınki de dahiliyeciydi. Genelde maçlarda saha kenarında otururlardı. O dönemin aşılması için çok uğraşmıştım ama kararı başkanlar vermediği için iş uzamaya kalmıştı. Galatasaray kulübünde yönetici iken ben sağlık servisi kuracaktım. Florya tesislerinde laboratuvar, röntgen ve tahlil yapılabilecek ve de hekimlerin hizmet verebileceği bir tesis yeri de bulunmaktaydı. Yönetime konuyu getirdim, suratlar asıldı. Yalman Florya’nın yıkılacağını ileri sürerek ret etmişti, Hala Florya yıkılmadı. Anladım ki Türkiye’de bu gelişim olmayacak. Hastanem Aksaray’da idi Florya’dan sporcular arabalarla ile gelip gitmeye başlamışlardı. Sporcu sağlığı o günde bugüne geldi, geldi de ne oldu teşhis ve tedavide ilerleme oldu, daha iyi bakım yapılıyor. Ama Avrupa’nın hala çok gerisindeyiz. 30 yıl önce sabah gelip akşam giden 4 doktor vardı. Fizik tedavi, Ortopedist, Dahiliyeci ve Cerrah vardı. O düzeye 30 yıl sonra gelememiş durumdayız. Aslında sporcu sağlığının birde sakatlanmanın önlenmesi için yapılması gereken tıbbi çalışmaları vardır sporcuların üst düzey performansa sahip olması  gerekir ki sakatlanmalarda azalma olsun. Kısa zamanda sporculardan başarı istenmek de olduğundan yaralanmalar, sakatlanmalar çok olmaktadır. Yaralanma ve sakatlanmalar çok olunca da birçok yetenek sahibi olanlar bile kısa zamanda futbolu terk etme konumunda oluyorlar. Sakatlıkların azaltılması için rehabilitasyon uygulamaları gerekmektedir. Şimdilerde yapılıyor mu bilemem. Performans araştırma ve geliştirme çalışmaları önemlidir, asla vazgeçilmemesi gerekir. Sporcu sağlığının korunmasında araştırma ve geliştirmeler yapılarak sağlanmakta olduğundan, güçlü ve deneyimli bir ekip oluşturulmalıdır. Sağlık uygulamalarına önce sporcunun sağlam bir bünyeye sahip olabilmesi için başlanmalı. Sakatlıklar var olduğu sürece bu konu ön plana alınmalı. Birçok yüksek paralarla alınan sporcular sakatlanıp giderse ona verilen paralarda boşa gitmiş olur. Sporcunun bedensel gücü yapılacak idmanlarla yükseltilirse sakatlanması azalır, yaralanmaları azalır. Alınacak randıman artar.       

ULUSAL TAKIMIMIZ ŞAŞIRTICI

Bu gün ulusal futbol takımımızı okuyunca şaşırdım. Klasiklerden kaleci bile değişmiş. Hepsi değişince takımın toparlanması kolay olmaz. Lucescu riske girmeyi göze almış. To be or nat to be demiş, var olmayı da yok olmayı da göze almış durumda… Başarılı olursa gelecek günlere yüzümüz gülerek bakacağız. Yılların ustası Türk futbolunu da yakından tanıyan kişi olması biraz umutlandırıyor. Bir açıdan bakarsak çok iyi yapmış diyorum. Daha önceki günlerde futbolumuzun en popülerleri vardı başarısız olmuştuk. Bu defa başarı ümitleri hiç olmazsa biraz var oldu. Kaleci için hem fikirim açıkçası diğerlerinin hiçbirisini yorumlayacak kadar tanımıyorum, ne yapacaklarını düşünebilmem mümkün değil. Yenilgi olursa ne olur Lucescu gider mi gitmez mi? Konumuna spor medyamız girmemeli, hazırlık maçlarının izlemeliyiz en az bir yıl Lucescu’ya çalışma ve hazırlama imkanı verilmesini düşünüyorum. Genel olarak ulusal takımımız TFF’nin aldığı yanlış kararlardan dolayı sarsıntı geçirmektedir. O federasyon gitmeden futbolumuzun düzeleceğine inanmıyorum. Beklemeye devam edeceğiz.

GALATASARAY ZOR GÜNLERDE

Lig maçlarının başlangıcında arka arkaya galibiyetler izlendi ama sıra zor maçlara gelince puan farkı 8’den 3’e düşüverdi. Galatasaray için bu haftaki Başakşehir maçı çok önemli. Mağlup olursak ikinciliğe düşeceğiz. Taraftarlarda bunca desteklenmeye rağmen liderlikten düşerse haklı olarak sinirlenecekler. Böyle skor olursa taraftarlarımız fazla kızıp ortalığı karıştırmamalı, daha sonraki günlerde karşılaşacak olduğu takımlarda güçlü olanlar az sayıda değiller. Zor günleri aşmak için Tudor aklını başına toplamalı, riskli oyunlardan vazgeçmeli… Sakatın yok, bir hafta dinlendi, takımı da toparlayacak zamanı da oldu. Galibiyetle biterse puan farkın yeniden 6’ya çıkacak. Bu defa taraftarlar takıma bütün güçleriyle moral verirlerse galip gelme şansı artabilir.

Doğan Sarıbeyoğlu Diğer Yazıları

Terim’le uğraşmayın

15 Eylül 2019

Galatasaray zorda

07 Eylül 2019

Galatasaray başarısız

27 Ağustos 2019

Futbolumuz güç kaybediyor

20 Ağustos 2019

Galatasaray’da karmaşa var

14 Ağustos 2019

Fatih Terim ve Galatasaray

07 Temmuz 2019

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX