0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Çocukların etkilenmemesi için!

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan olaylar hepimizin ruh sağlığını olumsuz etkilediği gerçeğini göz önünde bulundurursak, evlerimizde izlediğimiz televizyon'dan, takip ettiğimiz sosyal Medya'dan son derece etkilenip travma geçirebiliyoruz, moralimiz bozuluyor, günlük hayatımızı etkiliyor, duygu durumumuzu değiştirebiliyor,  peki ya çocuklarımız? 

Çocuklar evdeki yetişkinlerin ruh halini sünger gibi emen varlıklardır. Ebeveynlerin yaşadiği her olayı kendi küçük dünyalarında anlamlandırmaya çalışırlar. Çoğunlukla bu durumu  çaresiz bir şekilde içselleştiriler. Annenin ya da babanın üzüldüğünü gören çocuk, yaşı konuşmaya uygunsa gözlemlerinin sonucunda çeşitli sorular sorar. Doğru cevaplar verilmediği takdirde kendini suçlayabilir veya anne babanın dikkatini çekmek için sorunlar çıkartabilir. Çoğu zaman sizi dinlemiyor,bir kenarda sesizce oyun oynuyor  gibi gözükse de çoğu zaman can kulağı ile dinlemekte ve duyduklarını kendi güvenliği ve ailesinin güvenliğini tehdit eden olaylar gibi algılmaktadır. Kaygı ve endişe geliştiren çocuk , geniş hayal gücüne sahip kaygılı çocuk ya hayali korku yaratıkları görüp uyuyamayacak, ya yaşına göre gerileme gösterip altını ıslatıp parmak emmeye başlayacak ya da ailesinin başına dolayısıyla kendi başına birsey gelecek korkusu ile değişik yorumlar yapacak, durgun bir ruh haline bürünecek,yeme alışkanlıkları bozulacak, durduk yere ağlama kirizleri yaşayabilecektir. 

Evde , çocukların yanında konuşulanlara dikkat etme sorumluluğunu taşımak   her ebeveynin görevidir. Çocukların yanında televizyonda izlediklerine dikkat etmek, çocuğuna önem veren her ailelenin  sorumluluğudur. 
Son zamanlarda televizyonda, arabada giderken radyoda ,sosyal medyada şiddet içeren ,vahşet görüntüler, yaralılar, çığlıklar, bağırış çağırış içeren yayınlar yayınlanmakta ve bu görüntüler çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Uzun yıllar boyunca, gelişimini etkileyen bu olumsuz içerikli görüntüler çocukların korkuyla hatırlayıp, anılarında depolanacak ve  psikolojilerini olumsuz etkileyecektir.  Bilimsel araştırmalar, çocukların şiddet içeren olaylardan etkilendiğini ispatlamaktadır. TV programları, bilgisayar oyunları ve çizgi filmler, sosyal medyadaki şiddet çocukların bilişsel, duygusal ve davranışsal sorunlar yaşamasına sebep olmaktadır. 
 

Gözünüzden sakındığınız çocuklarınızın mutlu bir geleceğe sahip olması için çalışıp didinen aileler olarak ,gündemimizde yaşanan olaylardan çocuklarımızı nasıl koruyacağız? 

-İki yaş altında ki yaş çocuğu tv ve bilgisayar izlemesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir. 
-Çocuklar oyun oynayarak büyümelidirler ebeveynler sorgulamayı ve düşünmeyi öğretici diyolog kurarak konuşma, sohbet geliştirmeli birlikte zevkli  okuma saatleri oluşturmalıdır. 
-Çocuklarınızın davranışlarını gözlemleyin, sıcak ve yakın temasla takip edin. Çocuklar bazen sözel olarak anlatamadıklarını davranışlarında oyunlarında anlatabilirler. Resimler çizdirerek, birlikte oyunlar oynayarak çocukların ruh hali gözlemlenebilir. 
-Neyi nasıl izlediğini takip edin. Facebook, twitter, instagram hesaplarını kontrol edin. Neleri takip ettikleri, neleri izledikleri belirli aralıklarla gözlmeleyin ve güvenlik ayarlarını kullanın. 
-Çocukların yanında şiddet içeren onları korkutacak haber ve konuşmalardan kaçınmalıdır. 
-Yetişkinler çocuklarına açıklamalar yaparken soyut kavramlardansa somut örneklerle net ve göz göze bakarak açıklamalar yapılmalı ve her kaygı ve endişe dolu sorularına yanıt verilmeli. 
Unutmayın; her izledikleri gözlerinden bilinçaltına yerleşecek ve hayatlarını şekillendiren korkulara, duygulara, davranışlara dönüşecek tertemiz sayfa olan zihinlerini  özenle korumak ilk önce ailelere  düşer. 
Yaşanan kötü olayların son bulması dileğiyle...

Uzman Psikolog Yeşim Akıncı Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX