0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Bu nasıl yatırım!

Bireysel emeklilik sistemi gerçekten faydalı mı yoksa aldatmaca mı toplum olarak bunu tam anlamış değiliz.  Malum genelde insanoğlu her zaman rızık ve sosyal güvence endişesi yaşar. Özellikle insanlar yaşlılık dönemlerinde ekonomik sıkıntı çekmemek, kimseye muhtaç olmadan yaşamak için normal emekliliğin yanı sıra, imkânı olanlar bireysel emekliliğe de başvuruyor. Hatta hükümet bireysel emekliliği teşvik etmek için yasa bile çıkardı. Her kim bireysel emekliliğe giriş yaparsa otomatikman, bir yılda toplam yatırılan paranın %25 devlet de katkıda bulunuyor.  Yani gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de insanları bireysel emekliliği özendirmek amacıyla bu destek yapılmakta. Bundan 4 yıl kadar önce faturalarımı yatırmak için bankaya gittiğimde, vakıf emeklilikten Büşra isminde bir kız yanıma geldi. “Hocam ne olur sizi mutlaka bireysel emekliliğe başlatmalıyız” dedi. “Kızım önce bana anlat bireysel emeklilik sistemi nedir?”  dediğimde. “Hocam eğer şimdi bireysel emekliliğe geçerseniz devlet size hemen ödediğiniz pirimin üstüne hemen %25 katkıda bulunuyor. Yani yüz lira yatırdıysanız, devlette sizin 25 lira katkı yaparak yatırımınız 125 lira oluyor. Aynı zamanda vakıf emeklilik olarak sizin biriken paranızı borsada veya başka alanlarda çalıştırarak paranızı hem çoğaltıyor hem de değerini koruyoruz” dedi. “Hocam sizi rakamlarla ilgili her ay bilgilendireceğiz. Ama pirim ödemeleri 10 yıl aralıksız devam edecek, eğer isterseniz kendiniz belirleyerek aylık pirim tutarını çoğaltabilirsiniz. Yalnız bu sistemden 56 yaşında emekli olunuyor” dedi. 

Arayan soran yok 
“Peki kızım hadi Bismillah” diyerek başlayalım dedim, hatırı sayılır aylık para miktarıyla başlayarak yıllık toptan ödeme yaptım. Tabi sonrasında bir daha arayan soran yok. Ben aradığımda hemen dönüş yapacağım hocam deniyor sonra tekrar arayan soran olmuyor. Tekrar yıllık primimi yatırmak için aradığımda sonunda biri çıktı. Hesap birikimimi sorduğumda şok oldum. Benim verdiğim para neredeyse yerinde sayıyor. Yasal hakîm olan %25 devlet katkısı da poliçemde olmadığını öğrendim. İşte o zaman sinirlendim. Yahu kardeşim ben o parayla döviz almış, veya başka şekilde çalıştırmış olsaydım şimdi çok daha fazla para kazanırdım.  Soruyorum benim başıma gelen bu olay bir kişinin mi hatası yoksa insanlar kandırılıyor mu? Neyse ben bu sahtekârlığa kızdım ve poliçeyi iptal ettim. Daha bitmedi önce iptal için dilekçe yazılacak dediler iyi tamam yazdık sonra aranacaksınız dediler tamam aradılar ama beni ikna edemediler çünkü güvenimi sarsılan. Kesinlikle dalavere işleri sevmem. Ya sonra paranın iadesi için 20 gün bekleyecekmişim. Tabi bu zaman içinde benim birikimim onların kasasına çalışıyor. Olayı aynen açık şekilde yazdım. Şimdi soruyorum bireysel emeklilik gerçekten faydalı mı yoksa insanlar kandırılıyor mu? Veya bizim ülkede bu sistem istismar mı ediliyor? Evet bu şirketler paraya çalıştırarak ticaret yapıyorlar kar da zarar da olabilir ama yalan olmasın. Ne diyeyim. inşallah EGM (emeklilik gözetim merkezi) bu işi takip eder. CANABI ALLAH CÜMLEMIZE HELAL KAZANIP HELAL YEMEYI NASİP ETSİN. ALLAH CÜMLEMİZE GÜZEL AHLAK NASİP ETSİN.

Memiş Hoca Memişce Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX