0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Beceriksiz Bay John Kerry

ABD Dışişleri Bakanı Bay John Kerry 14 Temmuz günü Fransa’daydı. Paris’teki Milli Bayram kutlamalarına katıldı. Fransızlar iki hafta önce yaptıkları bir toplantıda terör saldırısı ihtimalini göz önüne alarak bu kutlamaları iptal etmek istemişlerdi. Daha sonra ABD’den gelen bir istihbarat üzerine terör örgütü DAEŞ’in 14 Temmuz’da Fransa’nın Türkiye’deki temsilciliklerine ve kurumlarına saldıracağı zannedildi. Fransa, Türkiye’deki tüm binalarını kapattı. Görevlilere gerekli talimatları verdi ve gönül rahatlığıyla kutlamalara başlandı. 

Kerry Fransa’da 

Teröristler bu kutlamalara Kerry’nin bulunduğu Paris’te değil, Nice’de saldırdılar. Çoğu kadın ve çocuk, yüz kadar masum yaşamını yitirdi. Ne uğruna? Bugüne kadar “İslami terör” ifadesini kullanmamış olan Fransa bu ifadeyi kullandı ve kendisini ABD stratejisine geniş ölçüde teslim etti. 

Kerry Moskova’da 

Bay Kerry Fransa’dan ayrıldığında memnundu. Ertesi gün Türkiye’nin Kuzey komşusu Rusya’ya gidecekti. Orada Türkiye’nin tam katılımı gereken bir projeyi Putin ile beraber kotaracaktı. Putin, Türk katılımının garantisini istedi. Bay Kerry pek yakında bunun sağlanacağını ifade etmiş olmalıydı. 15 Temmuz gününün öğleden sonrasında Kerry’ye İncirlik Üssünün Amerikalı komutanından bir mesaj gelmiş miydi? Çünkü aynı gün Pennsylvania’da oturan Fetulah Gülen’in sağ kolu ve İncirlik Türk Komutanı Tuğgeneral Ercan Van Amerikalılarla tam 12 kez görüşmüştü. 
Türkiye’de darbenin başladığı haberi bütün dünya gibi Moskova’da da akşam saat 10 civarında öğrenildi. Bay Kerry, Türkiye’nin dost ve müttefiki demokratik bir ülkenin Dışişleri Bakanı olarak ancak iki saat geçtikten sonra şunları söyleyebildi: “Umarım Türkiye’de barış, huzur ve devamlılık olur”. Bay Kerry, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı da olsaydı böyle derdi. Üstelik Bay Kerry’e ev sahipliği yapan Rus yetkililer o saat itibariyle Türkiye’deki anayasal düzenden yana olduklarını söylemişlerdi. Bay Kerry’nin demokrasi refleksi onlardan kat kat gerideydi. 

Darbeyi ve darbecileri koruma 

Bay Kerry, Türkiye’deki anayasal düzenden ancak ertesi günü gittiği Lüksemburg’da hatırladı ve Kerry bu anayasal süreci ancak darbe girişimini düzenleyenlere karşı alınacak önlemlerle ilgili olarak telaffuz etti. Yani meşru hükümete karşı darbe olduğunda ilişkilerde devamlılık, darbecilere karşı önlem alındığında ise demokrasinin önemi…Kerry’nin mantığı buydu. 
Hiçbir tartışmaya yer olmayacak şekilde açık ve seçik bir gerçek var. Türkiye’deki darbe girişimini FETÖ organize etmiştir. Fetö Örgütü’nün lideri Gülen de John Kerry’nin hükümetinin koruması altındadır. Bu durumda kendisi ne derse desin John Kerry ve diğer Amerikalı yetkililer töhmet altındadır. Elbette, darbeyle olan daha ayrıntılı ilişkileri de günün birinde ortaya çıkacaktır. 

Kerry neden rahatsız? 

Darbeyi darbe süreci esnasında asla açıkça eleştirmeyen, püskürtüldükten sonra da yarım ağız anlaşılmaz birşeyler mırıldanan Kerry nedense darbecilere karşı önlemler alınmaya başlanınca birden rahatsız olmuştur. Bir terör örgütünün devlete ve orduya sızmış unsurları darbe yapıp, yüzlerce insan öldürmüşse, halka helikopterlerle ateş açmışsa, meclisi bombalamışsa, onlara çiçek mi verilecektir?  Ama John Kerry saldırı atlatıldıktan sonra adeta  darbecileri koruma görevi üstlenmiştir. Kerry, bu amaçla Avrupa’daki temaslarını uzatmış, Türkiye’yi yeniden baskı altına alabilmek için Avrupalı yetkililerle beceriksizce şovlar düzenlemeye girişmiştir. 

Blöf 

Bazı Amerikalı çevreler kendi adamlarının Türkiye ordusundan tasfiye edilmesine karşı bir önlem olarak Türkiye’nin NATO’dan çıkarılacağını söyleyecek kadar mantıklarını yitirmişlerdir. Türkiye’nin NATO’ya hiçbir ihtiyacı olmadığı, demokrasisini NATO sayesinde korumadığı zaten ortadadır. Asıl NATO’nun füze kalkanı projesi için Türkiye’ye hayati derecede ihtiyacı vardır. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye etkisi ise Asya ülkelerinde üretilen malların tüketicimize daha pahalıya mal olmasından ibarettir. Bay Kerry, blöfü bırakıp gerçeklere dönmelidir. 

Kendine bak 

Bay John Kerry’nin, Türkiye hükümetinin darbecilere karşı alacağı önlemler konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Türk yöneticileri insanları terörist de olsalar öldürüp helikopterden atacak ve naklen yayından seyredip keyif yapacak ve bunu televizyonlardan halka sunacak diktatörler değildir.  Türkiye halkının Guantanamo zihniyetindeki Amerikalı yöneticilerden çok daha ileri bir demokratik zihniyete sahip olduğu darbeye karşı olan direnişte kanıtlanmıştır. 

Gülen’i ver 

John Kerry için hukuk, adalet ve demokrasi Amerikan çıkarlarını korumaktan ibarettir.  Ama Türkiye artık Amerikan çıkarlarını değil, kendi çıkarlarını koruyacak ve darbecileri en ağır şekilde cezalandıracaktır.  Beceriksiz Bay John Kerry başarısız olmuştur. Türk Amerikan dostluğunun yeniden kurulması darbenin elebaşısının derhal ve belge süreciyle zaman kazanmaya çalışılmaksızın Türkiye’ye teslim edilmesine bağlıdır.   

Kayahan Uygur Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX