0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Piyasalardaki ralliye aldanmayın! 

Global piyasalarda Brexit sonrası yaşanan kaos ortamı, İngiltere'de Başbakanının belirlenmesiyle yerini bahar havasına bıraktığını söyleyebiliriz. Amerika Merkez Bankası ( Fed )'in faizleri Aralık ayından önce artırmayacağı yönünde beklentilerin yükselmesi de piyasaları pozitif yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsaları yükselirken, dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybetmişti. Yurt içi piyasalarda BİST 81 bin, dolar 2,88,altının gram fiyatı 123 lira seviyelerini test etmişti. 
Ancak bu seviyelerin kalıcı olabilmesi için piyasaların başka nedenleri sarın alması gerekiyor. 
Risk iştahının artmasıyla beraber yatırımcılar fiziki talebini tekrar altın'dan kullanmış, altının ons fiyatı 1.375 dolar seviyesini test etmişti. 
Geçen haftaki yorumlarımda dolar kurunun 2,90 seviyesinin altına sarkmalar olması halinde tepki alımlarının yaşanacağını belirtmiştik. Bu öngörümün devam ettiğini tekrar anımsatmak isteriz. 
Euro bölgesinde dağılma ve belirsizliğin yaşanıyor olması, Euro/Dolar paritesinde düşüşler kaçınılmaz olacaktır. Euro'nun değer kayıpları beraberinde doların güçlenmesini destekleyen nedenlerden biri olabilir. 
ABD tarafından gelen verilerin beklenilenden iyi gelmesi faiz artırım sürecini hızlandırmaz ancak doları güçlendirir. Teknik olarak baktığımızda dolar kurunun makas aralığı gün içinde genişlemeye başladı. İki haftalık düşüşler yerini bir günde yükselişlere bırakabiliyor. Yani doların yükselme isteğinin halen devam ettiğini düşünüyorum. Brent petrol fiyatının hızlı yükselişleri kısa vade için yerini düşüşlere bıraktığını gözlemliyoruz. Düşük petrol doları destekleyen diğer nedenlerden biri olmaya devam ediyor. 
Terör eylemlerinin sık yaşanıyor olması toplumda bir alışılmışlığı meydana getiriyor. 
Ancak ekonomiye etkisini değerlendirdiğimizde sektörel bazda tüm sektörleri olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse sezonunda en çok turizm sektörü olumsuz etkileniyor, etkilenmeye de devam edecek gibi. 
Bunu dış politikada yapılan hatalara bağlayanlar artık normalleşen ilişkilerden sonra sektör ne fayda görür yorumlaması gerekiyor. Terör eylemlerinde sadece bir ülke sadece bir sektör etkilenmez, tüm dünya ekonomileri ve tüm sektörler olumsuz etkilenir. Küresel ekonomiler ondan sebep önce terör'ü ortadan kaldıracak projeler üretmelidir. Dünyada terörü bitirmeyenler sürekli diken üzerinde oturmaya devam ederler. 
Bugünlerde Ortadoğu’da savaşın bittiğini sanıp ters pozisyon alanlar, komşu sınırımız 
da her gün katledilen Müslümanları görmezden gelemezler. Piyasalarda yaşanan bu olumlu seyri fırsata geçirmek sizin elinizde.. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX